Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Czynnik R134D a wymiana na 134A

8 Odpowiedzi, 13687 Wyświetleń

Andrzej Molicki

2006-10-28, 21:22:34
Nowy użytkownik
Witam.
Chciałbym się upewnić czy w maszynie stolarskiej w której głowica frezująca chłodzona jest czynnikiem R134D mogę zastosować R134A czy będzie się to wiązać z wymianą oleju lub jakimiś modernizacjami w układzie .
  • Odpowiedz

Andrzej Molicki

2006-10-30, 01:41:19
Nowy użytkownik
No ja osobiście też do tej pory się nie spotkałem z D ale tak widnieje na tabliczce znamionowej r134D 2600 g.
Maszyna jest produkcji Włoskiej na wejściu i wyjściu sprężarki manometry na niskie i wysokie ciśnienie 0-50 Bar oraz -05 -5 Bar.Skraplacz powietrzny a parownik jako podwójna spirala z rury 18mm jako czynnik pośredni glikol .
  • Odpowiedz

Andrzej Molicki

2006-10-30, 20:55:06
Nowy użytkownik
A więc po konsultacji zakupiłem w firmie iglotech czynnik r134a i zastosowałem go a przy okazji znalazłem nieszczelność którą obecny czynnik uciekł ,Wygląda na to że układ działa poprawnie :-).
  • Odpowiedz

YN

2006-10-31, 21:07:11
Użytkownik
Szanowny Panie Andrzeju
Gratuluję zaradności. Myślę, że zwrócił się Pan do dobrego adresata w swoim problemie. Sądzę, iż nie przydaży się nam dyskuja o czynniku chodniczym z grupy D... bo takiego nie ma.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Andrzej Molicki

2006-11-01, 18:40:36
Nowy użytkownik
Szanowny Ekspercie
Po co ta ironia ???? Czyżby zawiść wyszła z Pana jak z mojej konkurencji która dostaje czkawki na sam mój widok ?? D.
Jako że jestem początkujący w temacie chłodnictwa więc pytanie o czynnik którego nie stosowałem uznałem za stosowne a szydzenie z kogoś kto pyta świadczy tylko o głupocie i zawiści szydzącego .
Co do czynnika R134D to niestety racji Pan nie ma chyba że pracownicy ,Iglotech-u też nie są dla pana autorytetem .Owszem czynnik R134D jest wiec proszę doczytać i nie robić ze mnie ślepca czy barana bo A od D odróżnić jeszcze umiem ,a skoro na tabliczce napisali D stąd i moje pytanie czy i czym można go zastąpić aby nie uszkodzić sprężarki .
  • Odpowiedz

YN

2006-11-01, 21:58:12
Użytkownik
Szanowny Panie Molicki
Jeśli przyjął Pan mój komentarz jako ironię czy też wyraz zawistnego komentarza to bardzo przepraszam. Nawe przez myśl mi nie przeszło nic takiego.
A fachowcami Iglotechu na pewno się skontaktuję i sądzę, że dowiem się czegoś ciekawego.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

YN

2006-11-01, 22:27:56
Użytkownik
Panie mg-1
R134a i R410A są oczywiście w różnych grupach. Obydwa są czynnikami bezchlorowymi i według obecnej klasyfikacji są tzw. alternatywami trwałymi. R134a jest zamiennikiem dla R12 i R22 natomiast R410A jest zamiennikiem głównie dla R22.
Zasadnicza różnica - R134a jest czynnikiem syntetycznym, jednorodnym natomiast R410A bazeotropową mieszaniną 2-ch czynników syntetycznych.
Bazeotropową czyli bliską jednorodności pod względem charakterystyk termodynamicznych składników. Poślizg temperaturowy dla R410A jest poniżej 0,2C czyli zachowujesię prawie jak jednorodny.
Dalszą wypowidź zostawiam bez komentarza.
  • Odpowiedz

YN

2006-11-02, 07:40:02
Użytkownik
mg-1
Tak myśląc "logicznie" to jest tak.
Mieszanina azeotropowa popularna i dość szeroko stosowane na rynku jest jedna - R507. Wcześniej tego typu mjieszaniną był R502 ale został wycofany. Mieszanina azeotropowa kłada się z dwóch składników, jeden naturalny a drugi syntetyczny. Natomiast te inne mieszaniny to czynniki ZEOTROPOWE.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa