Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

mitsubishi VRF

10 Odpowiedzi, 10991 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

max75

2009-01-29, 19:11:37
Nowy użytkownik
Witam wszystkich forumowiczów serdecznie
Czy istnieje możliwość ustawienia systemu w stan testu chłodzenia z poziomu j.zew. Problem polega na tym że na 16 j.wew. mam tylko dwa piloty strefowe a całością steruje centralny który tej funkcji nie posiada (chyba):/

tommatiz

2009-01-29, 19:18:34
Moderator
Witam. Aby w ogólę wystartować jednostkę zewnętrzną musisz mieć podłączone jednostki wewnętrzne. Nie dasz rady wysterować i załączyc jednostki zewnętrznej bez wewnętrznej. Główny sygnał musi "start" musi wyjść z parownika.

tommatiz

2009-01-29, 19:27:08
Moderator
Jaki masz dokładnie problem z tym urządzeniem? Pzdr

max75

2009-01-29, 20:12:42
Nowy użytkownik
Problemu technicznego to nie mam, ale muszę zdjąć wartości temperatur i ciśnień j.wew, rozdzielacza i zewn. w dwóch trybach pracy.A wszystko to wpisać w w odpowiedni protokół.
Sprawa grzania rozwiązana : na głównym sterowniku ustawiam temp. max ale chłodzenie kiszka. Poza tym sprawdzenie prawidłowej wartości doładowanego czynnika najlepiej wychodzi w fazie chłodzenia. Cały system jest już uruchomiony z tą jednostką zewn to myślałem że znajdę coś jak w daikinie. Pzdr i dzięki za odpowiedź.

tommatiz

2009-01-29, 20:22:12
Moderator
Czy mierzyłeś całkowitą długość orurowania? Na jej podstawie i prostego obliczenia możesz sprawdzić czy jest wymagane doładowanie czynnika czy wręcz przeciwnie odessanie. Miałem problem tego typu że firma zainstalowała KX 224 jak się nie mylę na 9 jed. wew. i na oko dodala gazu niby ok 2kg. Efekt był taki że jednostka blokowała się na grzaniu bo miała zbyt wysokie ciśnienie. Odessałem poniżej fabrycznego załadowania prawie 4 kg i wszystko ok. Morał taki: jak się robi układ VRF to trzeba precyzyjnie mierzyć całkowitą długość orurowania prawie że co do centymetra potem drobna matematyka i wszystko będzie ok.Pzdr

max75

2009-01-29, 21:33:36
Nowy użytkownik
Tak wszystko się zgadza no może z tymi centymetrami to lekka przesada. Rurociąg zawsze mierzę do 0,1 m i wychodzi dobrze ale nie zawsze osobiście natomiast za uruchomienie odpowiadam własną....... Jakiś czas temu popełniłem błąd w pomiarach ciśniń przy daikinie vrv (nie wszystkie wew odpaliły). Okazało się że jedna z zewn. przyjechała prawie bez czynnika (RYQM10+12) bałaganu co niemiara spuszczanie ważenie próby ciśnieniowe. Teraz pewnie przesadzam ale wszystko musi grać. No i te protokoły. Nie cierpie biurowej.
a gdyby tak pod M-net podpiąć zwykły sterownik (pilot) i potraktować cały system jako grupę. Stary G-50 był chyba trochę lepszy.

Fujitsu Szczecin

2009-01-29, 21:52:18
Top użytkownik
max75 napisał(a):Problemu technicznego to nie mam, ale muszę zdjąć wartości temperatur i ciśnień j.wew, rozdzielacza i zewn. w dwóch trybach pracy.A wszystko to wpisać w w odpowiedni protokół.
Sprawa grzania rozwiązana : na głównym sterowniku ustawiam temp. max ale chłodzenie kiszka. Poza tym sprawdzenie prawidłowej wartości doładowanego czynnika najlepiej wychodzi w fazie chłodzenia. Cały system jest już uruchomiony z tą jednostką zewn to myślałem że znajdę coś jak w daikinie. Pzdr i dzięki za odpowiedź.
Witam

Jeżeli nie zainstalowałeś na rurze cieczowej wziernika to niema za bardzo metody sprawdzenia poprawnej ilości czynnika w VRF. W systemach tych czynnik uzupełnia się według wyliczonej długości instalacji, trójników przed uruchomieniem systemu. System VRF ma w swoich funkcjach pracy pomiar przegrzania i na jego podstawie reguluje przepływem czynnika. System dąży do jak najbardziej optymalnej pracy. Próbowałem mierzenia przegrzania, dziwne pomiary wychodzą. Możesz jedynie przy sprzyjających warunkach, włączyć wszystkie jednostki i mierzyć temperaturę wylotu j.w.
W Saunier Duval VRF jest przycisk włączający test pracy w trybie chłodzenia, w j. z. a w Fujitsu też jest to może w Twoim systemie też przewidzieli. W Fujitsu wydaje mi się że można go uruchomić z poziomu sterownika przewodowego.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?

max75

2009-01-29, 22:19:27
Nowy użytkownik
witam
No właśnie tych warunków brak a kartę trzeba wypełnić
ten system to mitsu pury-ep500 + sterownik ag-150 i za cholerę nie moge tego znaleźć a swoją drogą pomijając mój problem takie urządzenie takiej firmy bez funkcji test dla całego systemu ????

Fujitsu Szczecin

2009-01-30, 05:56:42
Top użytkownik
max75 napisał(a):witam
No właśnie tych warunków brak a kartę trzeba wypełnić
ten system to mitsu pury-ep500 + sterownik ag-150 i za cholerę nie moge tego znaleźć a swoją drogą pomijając mój problem takie urządzenie takiej firmy bez funkcji test dla całego systemu ????
Witam

No pochwal się, ile Ty masz j.w. na tym cacku? (45/50kW) Szkoda niedługo już nie będzie można montować takich urządzeń bez projektu i nadzoru, a może to i dobrze, sprawdzi się w praktyce zamierzenie ustawodawcy. Jestem ciekawy czy ustawodawca też wyszkoli kadrę projektowo-nadzorczą? To ona powinna odpowiadać na takie pytania i wypełniać papierki. Mniej głowa będzie boleć.

Pozdrawiam

16 jednostek jest co serwisować, pisałeś w pierwszym poście. Musisz zdobyć jakiś serwisowy opis systemu, wątpię że nie przewidzieli takich funkcji test trybu chłodzenia czy też odzysk oleju czy też odzysk czynnika. To są podstawowe funkcje serwisowe w takich systemach. Forma w jakiej te funkcje wprowadzasz to indywidualna sprawa producenta. Widzę że mają rozbudowane sterowniki centralne. Bez dokumentacji nie wymyślisz.
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-01-30, 06:12:12 przez Stefanbud.)

max75

2009-01-30, 17:44:51
Nowy użytkownik
Witam

Uuuuf znalazłem drania. Okazuje się że ta funkcja jest dostępna w sterowniku ale z poziomu inicjacji. Pewnie dlatego umknęło to mojej uwadze. No nic w poniedziałek zaczynam zabawę.

Dziękuję wszyskim za pomoc i pozdrawiam

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa