Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Prawidłowo napełniona instalacja

19 Odpowiedzi, 18562 Wyświetleń

Piotr

2009-01-30, 22:09:08
Użytkownik
jak sprawdzić czy prawidłowo napełniona jest instalacja długość linii ok20m przy temp.-5 C bez ściągania czynnika na grzaniu.Czy na podstawie przegrzania coś wywnioskuję a może cengi dica.
Po prostu podobno latem chłodziła,a teraz nie grzeje,ktoś tam był i uzupełniał czynnik ile nie wiadomo może za dużo.Macie jakiś pomysł.
  • Odpowiedz

senior

2009-01-30, 22:10:19
Zaawansowany użytkownik
tak, przy -5 może tak być jeśli urządzenie nie jest zbyt zaawansowane
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2009-01-30, 22:40:27
Użytkownik
możliwe ze za dużo ktoś dobił... ostatnio tez miałem taka sytuacje z fujitsu na r22 bo pracownik za duzo dobil i praktycznie przestała grzać poniżej 0oC... ściągnąłem, nabiłem ile trzeba i śmigała przy -5 jak młody jelonekSmile
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-01-30, 22:53:07
Top użytkownik
Witam

Tylko przegrzaniem lub na podstawie wziernika. Ale kto wziernik montuje.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

max75

2009-01-31, 08:18:45
Nowy użytkownik
Piotr napisał(a):jak sprawdzić czy prawidłowo napełniona jest instalacja długość linii ok20m przy temp.-5 C bez ściągania czynnika na grzaniu.Czy na podstawie przegrzania coś wywnioskuję a może cengi dica.
Po prostu podobno latem chłodziła,a teraz nie grzeje,ktoś tam był i uzupełniał czynnik ile nie wiadomo może za dużo.Macie jakiś pomysł.
Witam

Powiedz coś bliżej, co to za typ
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-01-31, 10:04:53
Top użytkownik
Witam

Faktycznie, napisz coś więcej o układzie z którym masz problem. Jakie to urządzenia, rodzaj czynnika w instalacji.
Wszystko idzie jakoś sprawdzić.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Piotr

2009-01-31, 14:03:06
Użytkownik
Stefan będziesz wiedział jaki to model jak sądzę.
SD SDH10 050 k na 410.

Chodzi mi konkretnie czy na podstawie manometrów można odczytać ilość czynnika w układzie. Bo na chłodzeniu to jasne, a na grzaniu? Jeśli nie będzie innej możliwości to ściągnę czynnik (mam czym) tylko wolałbym uniknąć tego bo zimno, no i nie wiem czy dam radę napełnić układ,przy tak niskiej temp. zewnętrznej.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-01-31, 15:28:27
Top użytkownik
Piotr napisał(a):Stefan będziesz wiedział jaki to model jak sądzę.
SD SDH10 050 k na 410.

Chodzi mi konkretnie czy na podstawie manometrów można odczytać ilość czynnika w układzie. Bo na chłodzeniu to jasne, a na grzaniu? Jeśli nie będzie innej możliwości to ściągnę czynnik (mam czym) tylko wolałbym uniknąć tego bo zimno, no i nie wiem czy dam radę napełnić układ,przy tak niskiej temp. zewnętrznej.
Witam

Wiem o który model chodzi, jest to SDH 10-050 F model kasetonowy. Można założyć że Ci co go montowali nie uzupełnili czynnika wg wytycznych w DTR lub zrobili to na oko. Układ ma przygotowany czynnik na 5m. Maksymalna długość rur chłodniczych to 30m. Dodatkowe obciążenie to 30gram/m. Przy tego rodzaju układzie można określić temperaturę przegrzania, ale na pomiar czeka się około 10 minut tak jak przy tego typu układach ze stałym zaworem rozprężnym. Jest o wiele prostsze zdiagnozowanie niż w inwerterze lecz ma mniejszy zakres pracy przy niskich temperaturach zewnętrznych na chłodzeniu. Po włączeniu na chłodzenie, pełna wydajność pilotem, przycisk serwisowy może mieć inne zadanie, wahania parametrów się zmieniają. Jest taki moment po około 10 minutach że wahanie tych parametrów jest stałe. Ułatwieniem jest manometr elektroniczny z termometrem przeliczający nam bieżąco temperaturę przegrzania, z tego co pamiętam to masz takowy. Patrząc na wyniki pomiaru,musisz zwracać uwagę czy temperatura wynikowa z ciśnienia pracy czynnika jest 0st.C +1st.C. Temperatura przegrzania prawidłowa to nasz 6-8K i po tym pomiarze będziesz wiedział czy czynnika jest za dużo czy za mało. Nie ma możliwości sprawdzenia prawidłowej ilości czynnika w trybie pracy grzanie. W tym trybie możemy tylko sprawdzić temperaturę nawiewu j.w.
Ciśnień na postoju ale to nieistotne, to około 10bar
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Piotr

2009-01-31, 21:28:43
Użytkownik
ok.tylko przegrzanie 6-8 K na chłodzeniu. Natomiast nie wiem czy mi będzie działać przy tej tp.Zew.chłodzenie, bo przy grzaniu są inne parametry, no i są strasznie nie stabilne.
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-01-31, 22:56:56
Zaawansowany użytkownik
weż ogrzej np palcami czujmik temperatury wlotu powietrza na kaseciaka i włączy ci sie chłodzenie klimy .
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-02-01, 01:24:14
Top użytkownik
Piotr napisał(a):ok.tylko przegrzanie 6-8 K na chłodzeniu. Natomiast nie wiem czy mi będzie działać przy tej tp.Zew.chłodzenie, bo przy grzaniu są inne parametry, no i są strasznie nie stabilne.
Witam

Musisz uzbroić się w cierpliwość, poczekać na wyższe temperatury, kwestia paru dni.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

piotr123

2009-02-10, 22:21:48
Nowy użytkownik
Witam koledzy klimatyzacja zajmuje sie sporadycznie do tej pory zwykle na gazie r22 mam pytanie : nie mam stacji odzysku czy po ciśnieniu można rozpoznać czy gazu jest wystarczająca ilość na chłodzeniu? jakie powinno być ciśnienie dla gazu 407 i 410? Dięki za pomoc
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-02-11, 11:19:10
Top użytkownik
piotr123 napisał(a):...czy po ciśnieniu można rozpoznać czy gazu jest wystarczająca ilość na chłodzeniu?
Witam

Pogramy w pytania i odpowiedzi Big Grin, a dlatego bo odpowiedz brzmi- nie. Na pewno dołączy się kilka osób. Jak już będą wszystkie odpowiedzi, to sam sobie odpowiesz na pytanie. Dlaczego - nie?

No więc pierwsze pytania:
Stoją dwie butle na dwóch wagach, w jednej jest do połowy ciecz i gaz, w drugiej do 1/3 ciecz, reszta gaz. Jest to ten sam czynnik, powiedzmy R410A.

1. Jakie ciśnienie będzie w obu butlach i jak je określić?

2. W jaki sposób określić w której butli jest połowa cieczy?

3. Co się dzieje kiedy jest za mało czynnika w instalacji, a co kiedy za dużo?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Toronto

2009-02-11, 12:26:59
Użytkownik
To ja zacznę

Ciśnienie będzie takie jak temperatura wokół

odpowiedź do pytania 2) to to co przyśpiesza do setki w mniej niż 4 sekundy nam wskaże gdzie jest więcej Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-02-11, 12:32:25 przez Toronto.)
  • Odpowiedz

awax

2009-02-11, 15:57:28
Top użytkownik
mg_1 napisał(a):Stefan, jeśli mogę to dodam jeszcze jedno pytanie?. Smile
Załóżmy, że mamy dwie butle jednorazowe z R-410a łączymy je ze sobą wężami z trójnikiem i manometrem, jedną z nich stawiamy w pokoju gdzie temp. wynosi 20'C a drugą do lodówki 6'C, odkręcamy zawory.

Jakie odczytamy ciśnienie na manometrze po ustabilizowaniu temperatur?.
Bardzo fajne pytanie,ale zależy czy połączysz ciecz,czy gaz i w pierwszym wypadku od ilości czynnika w "zimnej butli" i jej pojemności
  • Odpowiedz

awax

2009-02-11, 16:34:50
Top użytkownik
Nie ukrywam,że to nie takie proste.
Teoretycznie po jakimś czasie cały czynnik powinien skroplić się w "zimnej Butli" i powinno się ustabilizować ciśnienie odpowiadające temperaturze w lodówce.:Smile)
  • Odpowiedz

awax

2009-02-11, 17:16:52
Top użytkownik
Zauważyłeś,że napisałem po jakimś czasie:Smile)
  • Odpowiedz

Klima-cool

2009-02-11, 17:25:42
Zaawansowany użytkownik
raczej będzie wyższe ciśnienie niż jaka temperatura w lodówce bo jest połączona wężem z czynnikiem w ciepłym miejscu wiec ciśnienie zrośnie w butli w lodówce ciśnienie w butni w lodówce będzie odpowiadało 10 stopni c około
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-02-11, 20:20:11
Top użytkownik
Toronto napisał(a):To ja zacznę

Ciśnienie będzie takie jak temperatura wokół

odpowiedź do pytania 2) to to co przyśpiesza do setki w mniej niż 4 sekundy nam wskaże gdzie jest więcej Wink
Witam

Czyli bez względu na ilość cieczy będzie takie samo, zgodnie z właściwościami czynnika. Więc wskazanie manometru nie podpowie nam jaka jest ilość i czego. Oczywiście że jak zmierzymy wagą ciężar butli to określimy gdzie jest więcej czynnika ale i możemy dokładnie określić ilość. No ale co nam z tego jak trzeba czynnik z instalacji odzyskać i zważyć. Nieraz trzeba ale to wyjątki.

A co się dzieje kiedy jest za mało czynnika w instalacji, a co kiedy za dużo?

Fajnie jakby Piotr123 się wtrącił.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa