Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

pytanie do specjalistów, w sprawie samodzielnego montażu klimatyzacji

57 Odpowiedzi, 57081 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3

groszek9090

2009-02-01, 21:45:55
Użytkownik
poprostu nie wierze, ta klimatyzacja nic nie da, chociaż jest zbyt mała to powinna dawać dużo chłodniejsze powietrze niż podczas upału z zwykłego nawiewu
  • Odpowiedz

thermo

2009-02-01, 21:55:20
Gość
Powietrze może być chłodne to fakt ale wydmuchiwane. Jak byłem w technikum to zrobiłem taki układ na pracę dyplomową na propanie i sprężarce od lodówki. Transport ciepła był na glikolu. W wymienniku z powietrzem była delta 20 stopni i nie chciało nic schłodzić oprócz pudełka w którym to zamknąłem 0,5x0,6x0,4 metra. I to wystarczało do pokazania idei mojej pracy. Nie zastosował bym tego jako klimatyzacji.
Tak konkretnie to jaki ciągnik chcesz uzbroić w tę klimę. Jak znajdę czas zrobię Tobie bilans.
  • Odpowiedz

groszek9090

2009-02-01, 22:05:18
Użytkownik
jest to same explorer 2 http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=T779099
tutaj przykładowe zdjęcia, bede wdzięczny za pomoc
  • Odpowiedz

groszek9090

2009-02-01, 22:08:21
Użytkownik
do kolegi mg_1 właśnie podczas prac żniwnych w najgorszych upałach pozostaje do wyboru otworzyć okno lub drzwi i zakurzyć się jak małpa lub wszystko zamknąć i korzystać tylko z nawiewu, głównie wybieram drugą opcję bo po kilku kilkunastu dniach pracy w warunkach strasznego kurzu organizm dostaje wysypki wszystko swędzi i jest jeszcze gorzej, nawiew na maxa ustawiam na głowę i jazda Smile takie życie
  • Odpowiedz

thermo

2009-02-01, 22:30:56
Gość
z bilansu na szybko wychodzi jakieś ok 5kw więc nie jest tak, źle ale nie mogę znaleźć temperatury do jakie potrafi rozgrzać się zwojnica i skrzynia która niestety jest podłogą. W samochodach nie ma takiego źródła ciepła od podłogi. Duża klimatyzacja (na pewno nie od Tico) może sobie poradzić.
  • Odpowiedz

groszek9090

2009-02-02, 16:51:24
Użytkownik
zmierzyłem dzisiaj kabine ciągnika o to dane możę sie przyda do obliczenia
powierzchnia szyb łącznie 4,5 m2
powierzchnia dachu 2 m2
powierzchnia podłogi 2m2

dach jest wyizolowany podobnie jak w samochodach, tak samo podłoga, dodatkowo na podłodze jest warstwa gumy 5mm

kabina zamyka się bardzo szczelnie wszędzie w drzwiach i oknach są uszczelki dlatego jest szczelnie, nie ma żadnych innych otworów

z tymi danymi może ktoś postara sie mi powiedzieć jaka powinna być moc klimatyzacji w tym ciągniku
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-02-02, 18:12:21
Moderator
do groszek9090
mieszkam pod warszawa koło Grojca
radekklimat@wp.pl
500 236 866
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa