Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Butla R 410 - pytanie

12 Odpowiedzi, 16352 Wyświetleń

robert69

2009-02-05, 09:10:03
Nowy użytkownik
Witam.
Robert z tej strony. Klimatyzacją zajmuję się dopiero od 2 lat i właśnie mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów.
Kupiłem nową butle z czynnikiem R 410. Posiada ona 2 zawory (niebieski i czerwony niskie i wysokie ciśnienie).
Nie do końca wiem czy prawidłowo rozumiem napełnianie z tej butli.
Jeśli podłącze wąż do niebieskiego zaworu to tradycyjnie odwracam butlę "do góry nogami" a jeśli podłączę do czerwonego to w normalnej pozycji czy czerwony służy do innego zastosowania?
  • Odpowiedz

Toronto

2009-02-05, 09:22:23
Użytkownik
Czerwony napełnianie cieczą
Niebieski gaz, jak odwrócisz do góry dnem to popłynie z niego ciecz.
Sprawdź doświadczalnie, gdzie co poleci Wink)
Możesz tą butle (gdy jest pusta napełnić czynnikiem przy opróżnianiu układu, przez stację odzysku).
  • Odpowiedz

Klima-cool

2009-02-05, 09:32:56
Zaawansowany użytkownik
słuchaj to są butle do napełniania instalacji bez potrzeby jej odwracania żeby dobić cieczą. O ile mnie pamięć nie myli to niebieski jest od gazu a czerwony od cieczy, masz opis na kurkach po angielsku no ale jest. i tak z czerwonego puszcza na baniak ciecz a z niebieskiego gaz na sprężarkę bez konieczności odwracania butli w tą i na zat POWODZENIA. ps upewnij się czy nie pomyliłem kolorów.
  • Odpowiedz

robert69

2009-02-05, 12:59:29
Nowy użytkownik
Dzięki za odpowiedź. Czyli reasumując - jak tylko uzupełniam to podłączam się do niebieskiego zaworu i nie odwracam. Jak napełniam od nowa (np. po zmianie miejsca klimy - z odzysku) to do czerwonego?
  • Odpowiedz

Alpak

2009-02-05, 13:07:51
Użytkownik
NIE ! 410 jest mieszanina i napelniasz zawsze z czerwonego !
  • Odpowiedz

robert69

2009-02-05, 13:24:03
Nowy użytkownik
Szybkość odpowiedzi jak na gg Wink WIELKIE DZIEKI
  • Odpowiedz

Klima-cool

2009-02-05, 13:36:50
Zaawansowany użytkownik
tylko żeby ta prędkość odp nie przełożyła się na prędkość napełniania cieczą układu.
  • Odpowiedz

robert69

2009-02-05, 13:53:22
Nowy użytkownik
to wiem - zmyliła mnie tylko ta "nowatorska butla"
  • Odpowiedz

byniom

2009-02-05, 14:54:32
Moderator
To nie jest nowatorskie tylko te butle już są od kilku ładnych lat . Zawór niebieski stosujesz jak np. będziesz chciał z instalacji odessać do butli to wtedy dajesz pod niebieski
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

robert69

2009-02-05, 15:00:09
Nowy użytkownik
WIELKIE WIELKIE DZIĘKI - i znowu coś nowego wiem Smile
  • Odpowiedz

Toronto

2009-02-05, 16:22:25
Użytkownik
niech Ci to na dobre wyjdzie Smile
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-02-06, 06:23:44
Top użytkownik
robert69 napisał(a):WIELKIE WIELKIE DZIĘKI - i znowu coś nowego wiem Smile
Witam

No jak tak lubisz poznawać świat, to dorzucę jeszcze jedno fajne zastosowanie. Podłączając do obu zaworów serwisowych manometr, jeżeli takowe są w instalacji(mniejsze systemy mają tylko po stronie niskiego). Butle podłączasz pod stronę cieczową(liquid-ciecz, czerwona gałka Wink ). Operując zaworami na manometrze w czasie pracy klimatyzacji, zmniejszasz lub zwiększasz sobie ilość czynnika w instalacji, ściągasz ciecz z tłocznej, napełniasz cieczą ssącą. Na manometrze odczytujesz wartość przegrzania. Wszystko w pozycji transportowej butli. Zabawa jak z cylindrem tyle że ilość czynnika w butli określa waga. PAMIĘTAJ przed pierwszym użyciem pustej butli, trzeba ją wypróżniować, przed podłączeniem do instalacji. PAMIĘTAJ o nieprzekroczeniu wagi czynnika w butli, przy odzysku. Grozi wybuchem.

No to tyle fajnych spraw.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa