Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klima do serwerowni (tylko chłodzenie ale całoroczne)

22 Odpowiedzi, 20353 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

safelock

2009-02-17, 20:50:20
Użytkownik
Witam
jaką klime polecicie do serwerowni. Interesuje mnie tylko chłodzenie (grzanie może być dodatkową opcją)

Polecacie na czynniku R410 czy R407??

Przemonter

2009-02-17, 20:53:24
Użytkownik
to zalezy ile chcesz na to przeznaczyc kasy a poza tym uwazam ze w serwerowniach powinny byc dwa klimatyzatory tak na wszelki wypadek;-)

safelock

2009-02-17, 20:58:20
Użytkownik
no wlansie i z tego co ja wiem ma być jak najtaniej. Ostatnio wszyscy oszczędzają. Puki co ma być jedna a w przyszłości dwie.

byniom

2009-02-17, 21:02:02
Moderator
Pamiętaj o zimowym układzie regulacji wentylatora skraplacza.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać

Przemonter

2009-02-17, 21:04:11
Użytkownik
czynnik raczej R410,najlepiej typu split z pakietem całorocznym jesli ma byc tanio:-)a jesli chodzi o marke to uwazam ze lepiej troche dołozyc niz kupic badziew moze fujitsu?

PYTON

2009-02-17, 21:30:30
Nowy użytkownik
temat serwerowni - czekałem na to.
Tylko nie piszcie nic o iverterach bo Admin znów zwinie temat
Pozdrawiam

Klima-cool

2009-02-17, 21:36:29
Zaawansowany użytkownik
co do serwerowni zabezpiecz się jak nie montujesz 2 sztuki awaryjnej. Spisz protokół odbioru.

tommatiz

2009-02-18, 15:25:55
Moderator
TOSHIBA Smile ze zmienną wydajnością sprężarki. Pzdr

Klima-cool

2009-02-18, 16:38:07
Zaawansowany użytkownik
Lub Dajkin z falownikiem napięcia :lol:

awax

2009-02-18, 17:05:22
Top użytkownik
Witam
Może zostanę skrytykowany,ale wydaje mi się,że ważniejsze od producenta klimatyzatora jest sprawdzenie firmy instalacyjnej sprzedającej i montującej klimatyzator.Wystarczy z tzw. średniej półki klima.W umowie można zastrzec
np. 6 godzinny czas naprawy i wymóg ubezpieczenia się firmy instalacyjnej.
To oczywiście kosztuje,zwłaszcza czas reakcji,ale przesadą jest montowanie dwóch jednostek.To tak jakbym do zgłoszenia awarii wysyłał na wszelki wypadek dwie ekipy:Smile)

No i jeszcze jedno jaka to serwerownia?czy piszemy o małym klimatyzatorku?

pozdrawiam

PS
Jeszcze jedno ,6 godzinny czas reakcji serwisowej nie jest niczym wyjątkowym w chłodnictwie

tommatiz

2009-02-18, 17:29:53
Moderator
AWAX zadna przesada montować dwa urządzenia do serwerowni. Jeżeli inwestora przekonamy o słuszności dwóch klimatyzatorów to nie ma potrzeby na 6 godzinny czas reakcji. pzdr

awax

2009-02-18, 17:34:11
Top użytkownik
tommatiz napisał(a):AWAX zadna przesada montować dwa urządzenia do serwerowni. Jeżeli inwestora przekonamy o słuszności dwóch klimatyzatorów to nie ma potrzeby na 6 godzinny czas reakcji. pzdr
Oczywiście zgadzam się,ale to zależy od wydajności jaką potrzebujemy.
Jeżeli to niewielka jednostka to chyba nie najlepsze rozwiązanie

tommatiz

2009-02-18, 17:49:02
Moderator
Też się zgadzam ale to już fachowiec będąc na oględzinach sam stwierdzi czy potrzeba dwóch czy jeden wystarczy. HEHE kiedys montowałem klimę w serwerowni która miała powierzchnię dużej lodówki i na styk zmieściłem parownik więc o dwóch nie było by mowy Smile. Pzdr

Rześki LUFT

2009-02-18, 18:38:16
Użytkownik
No trzeba wziąć pod uwagę ze te 6 godzin reakcji to nie gwarancja usunięcia usterki... usterka może być usuwana przez kolejne kilka dni jeśli będzie trzeba jakąś część sprowadzić a w tym czasie może działać już zapasowa jednostka jeśli jest lub stać cała serwerownia jeśli nie ma zapasuSmile

PYTON

2009-02-18, 19:12:39
Nowy użytkownik
Panowie klima jeszcze nie zamontowana a już się psuje...

PYTON

2009-02-18, 19:16:03
Nowy użytkownik
Ja jednak zamontowałbym klimę ze stałą wydajnością i zestawem zimowym
zmienna wydajność sprężarki nie jest dobrym rozwiązanie dla serwerowni.

awax

2009-02-18, 19:30:55
Top użytkownik
klimaG-ce napisał(a):No trzeba wziąć pod uwagę ze te 6 godzin reakcji to nie gwarancja usunięcia usterki... usterka może być usuwana przez kolejne kilka dni jeśli będzie trzeba jakąś część sprowadzić a w tym czasie może działać już zapasowa jednostka jeśli jest lub stać cała serwerownia jeśli nie ma zapasuSmile
w takiej sytuacji daje się Klientowi coś w zastępstwie,nawet przenośną

Remik

2009-02-18, 19:52:36
Zaawansowany użytkownik
PYTON napisał(a):Ja jednak zamontowałbym klimę ze stałą wydajnością i zestawem zimowym
zmienna wydajność sprężarki nie jest dobrym rozwiązanie dla serwerowni.
Możesz napisać z jakiego powodu inwerter w serwerowni jest złym rozwiązaniem ?

tommatiz

2009-02-18, 20:20:31
Moderator
Klimatyzator ze stałą wydajnością jest troszeczkę gorszy co nie oznacza że się nie nadaje ale częste i regularne włączanie sprężarki średnio przyjmijmy włącza się co 5-7 min na ok 3 min więc prosta sprawa ile mamy włączeń w ciągu godziny tygodnia miesiąca i roku. Jeżeli jeszcze dobierzemy troszeczkę mocniejszą klimę do serwerowni to tych włączeń będzie jeszcze więcej. Nie ma co ukrywać że takie coś może spalić sprężarkę. Klimatyzator ze zmienną wydajnością eliminuje nam takie cykliczne włączenia. Więc dlatego lepszy jest inverter do serwerowni. Pzdr

PYTON

2009-02-18, 20:23:59
Nowy użytkownik
Mój ojciec świnie sprzedał żebym ja to wiedział a Ty chcesz za darmo!!!
To żart nie pyskówka. Tak mawiał człowiek który wiele mnie nauczył.
Remik nie pisz "inwerter" bo Admin ztejmie temat - ale nie wiem dlaczego.

W serwerowni bez monitoringu temperatury ciężko to zaobserwować ale istnieje duża rozbieżność pomiedzy temperaturą zadaną a temperatura rzeczywistą
Latem jest ok. bo temperatura na zewnątrz jest wyższa niż temperatura zadana
ale gdy spada temperatura na zewnątrz zaczynaja się problemy.
Osobiście nie mialem takiego problemu gdyż zostałem w porę ostrzezony.
Mój kolega zamontował dwa takie MHI ze zmienną wydajnością w serwerowni gdy inwertery wchodziły na rynek - latem nie było problemu ale zimą - wprost masakra.
Musze dodać ze jest to bardzo doświadczony monter i automatyk. Została zainstalowana aparatura pomiwrowa i na wykresach wyszły niezłe jaja.
nie pamiętam dokładnie szcegłów ale moge powrócić do tematu w wolnej chwili.
Ten typ klimatyzacji to bardzo inteligentne urządzenia i trzeba z nimi uważać.

Klima-cool

2009-02-18, 20:45:11
Zaawansowany użytkownik
Ja też nie jestem zwolennikiem invertera za dużo elektroniki ja wole zwykłe ps.tommatiz za jakiś miesiąc ruszymy temat

tommatiz

2009-02-18, 20:48:01
Moderator
OK nie ma problemu Klima - cool. A ja jestem wielkim zwolenikiem inv....a Smile. Pzdr.

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa