Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Akai - nie działa.

13 Odpowiedzi, 13218 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

tom_b

2009-03-28, 00:05:13
Nowy użytkownik
Witam Wszystkich. Mam pytanie odnośnie diagnostyki splita Akai (konkretnie AC-GS24HRC). Byłem u klienta zerknąć na sprzęt przy okazji, i na szybko sprawdziłem tylko ,że po załączeniu w funkcji grzania nic nie startuje ( oprócz żaluzji i diód) . Po kilku minutach pojawia się sygnalizacja na j.w. -wszystkie diody mrugają , sygnały dźwiękowe i zamyka się j.w. Czy w tych urządzeniach są jak np w Samsungach czy Daikinach diody diagnostyczne? Czy może ktoś ma instrukcję serwisową ,czy coś podobnego. Wybieram się do klienta o niedzieli i wolałbym coś o nim już wiedzieć. Jeśli ktoś mógłby coś pomóc - z góry dzięki. Pozdrawiam.

monterod2002

2009-03-28, 06:55:01
Zaawansowany użytkownik
ja bym najpierw zastosował funkcje auto reset ewentualnie zresetował całą klime wyłaczając ją z zasilania na kilka minut .warało by też sprawdzic freon i zawór trójdrożny czy się przełacza.
a chlodzennie chodzi?????
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/

tom_b

2009-03-28, 10:26:00
Nowy użytkownik
Chłodzenia nie włączałem ,ale przy tej temperaturze pewnie i tak by się nie włączyło. Tak jak pisałem ,byłem tylko przy okazji zerknąć co to za sprzęt. A odnośnie auto resetu, jak go wykonać na tym urządzeniu? Brak instrukcji i doświadczenia. Pzdr

Fujitsu Szczecin

2009-03-28, 10:47:38
Top użytkownik
Witam

Nie zapomnij podpiąć manometrów, trzeba sprawdzić czy w ogóle jest czynnik. Jak nie będzie chciał ruszyć na chłodzenie to oszukaj czujnik j. w..

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?

tommatiz

2009-03-28, 12:22:16
Moderator
Witam. Jak w większości urządzeń to i w tym modelu powinna być sygnalizacja kodów błędów. Najlepiej zadaj pytanie do dystrybutora na Polskę tylko jak nie jesteś jego dealerem to może być problem ze zdobyciem kodów błędów. Jak nie zdobędziesz ich to zacznij normalną procedurę serwisową od "A" do "Z" począwszy od czynnika, zaworów po elektronikę. Pzdr

monterod2002

2009-03-28, 18:18:59
Zaawansowany użytkownik
ja bym zaczoł zwykłą procedure serwisową a później martwiłbym się o kody błędów . reset wykonuje się poprzez naciśnięcie przycisku na pilocie a reszte odłacza się spod napięcia . ale zobacz najpierw freon bo chyba odleciał w siną dalllll ......
powodzonka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/

tom_b

2009-03-30, 07:46:23
Nowy użytkownik
ok, sprawdzę i dam znać, na razie dzięki ,Pzdr

olimp

2009-04-03, 20:11:44
Nowy użytkownik
kolego sprawdź połączenia kablowe stawiam na żle podpiete kabelki

tom_b

2009-04-06, 08:47:31
Nowy użytkownik
Witam,przede wszystkim za pierwszym razem jak byłem na chwilkę to nie zauważyłem ,że włączyłem klimę na chłodzenie ,a nie na grzanie (śnieżynka na pilocie bardziej przypomina słoneczko Wink ) , a że było zimno miała prawo nie wystartować. Ale teraz załączając na grzanie klima ,chłodzi. Momentalnie rurki się szronią. j.w. nie startuje bo nie osiąga temp. Przy chłodzeniu j.w. załącza się ale chłodzi słabo. Jeśli chodzi o kabelki ,to raczej nie ,ponieważ klima chodziła ,a nikt do niej nie zaglądał teraz. Ciśnienie na wyłączonym urządzeniu ok 7b , na pracy ok 4b. Nie wiem, czy może to być zawór 4 drożny? Na grzaniu załącza się kompresor wentyl w j.z. tak jakby chciała chłodzić , ana chłodzeniu j.w. się włączy ale kompresor staje rurki tracą szron. Pzdr

Fujitsu Szczecin

2009-04-07, 13:30:32
Top użytkownik
tom_b napisał(a):Witam,przede wszystkim za pierwszym razem jak byłem na chwilkę to nie zauważyłem ,że włączyłem klimę na chłodzenie ,a nie na grzanie (śnieżynka na pilocie bardziej przypomina słoneczko Wink ) , a że było zimno miała prawo nie wystartować. Ale teraz załączając na grzanie klima ,chłodzi. Momentalnie rurki się szronią. j.w. nie startuje bo nie osiąga temp. Przy chłodzeniu j.w. załącza się ale chłodzi słabo. Jeśli chodzi o kabelki ,to raczej nie ,ponieważ klima chodziła ,a nikt do niej nie zaglądał teraz. Ciśnienie na wyłączonym urządzeniu ok 7b , na pracy ok 4b. Nie wiem, czy może to być zawór 4 drożny? Na grzaniu załącza się kompresor wentyl w j.z. tak jakby chciała chłodzić , ana chłodzeniu j.w. się włączy ale kompresor staje rurki tracą szron. Pzdr
Witam

Wydaje mi się że nieco zagmatwałeś swoja opowieść. Napisz na jakim czynniku ten Akaii pracuje. Najlepiej napisz wszystko od początku, zrozumiale dla wszystkich.

np.
Akai 3,5kw czynnik r410a, ciśnienie na postoju 8bara, w trybie chłodzenia po 5 minutach 4bara. Temperatura na rurze ssącej 12st.C. itd
W trybie grzania, ciśnienie XXbara, rura ssąca i tłoczna szronieją przy j. w. itp.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?

coolmaker1

2009-04-08, 06:37:50
Zaawansowany użytkownik
Witam.Urządzenie na R410 powinno pracować na wyższym odparowaniu,możesz mieć
za mało czynnika w układzie.Pozdrawiam.

tom_b

2009-04-09, 09:09:26
Nowy użytkownik
Witam, Klima chłodzi . Nie grzeje bo cewka zaworu jest niesprawna. Poszukuje oryginału lub zamiennika. średnica trzpienia ok 12mm , zasilanie 230V 50/60Hz, 6/5W. Symbol cewki SHF-4-10A1 F101D. Mogę przesłąć zdjęcia z wymiarami. Pzdr

senior

2009-04-09, 15:05:06
Zaawansowany użytkownik
jak znajdziesz podobną to ją załóż a w luźne miejsce przyłóz gwoździa( przy starch układach chłodniczych najcześciej pasuje mi danfoss

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa