Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klima do kawalerki

32 Odpowiedzi, 31565 Wyświetleń
1 2 Dalej

tru

2009-04-08, 11:43:09
Nowy użytkownik
Dzień dobry

Bardzo proszę o pomoc przy doborze klimatyzacji (wiem o niej tylko tyle co udało mi się przeczytać przez kilka ostatnich dni)
Malutkie mieszkanie (kawalerka) 27m2 w sumie, ale pokój jedynie jakieś 16m2, położone po południowej stronie bloku – słońce atakuje stale od godzin porannych po wieczorne.
Mimo, że dopiero początek kwietnia to temperatura przekracza w nim już grubo 30 stopni. Powietrze jest bardzo wysuszone i duszne.
Planuję nakleić na okna folie… ale raczej to niewiele da.
Przy tak niewielkim metrażu wystarczy chyba jakiś prosty sprzęt.
Zależy mi na czymś tanim niestety. Ale fajnie by było gdyby był to „Split”. Nawilżacz pewnie też bedzie potrzebny.

Z góry dziękuje za jakieś rady
(sam juz sie w temacie mocno pogubiłem).

Pozdrawiam

mmalota@wp.pl gg 6247525
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-04-08, 15:12:29
Moderator
Myślę że 3.5kw będzie wystarczający ale TYLKO split nie myśl o przenośnych. Ile chcesz kasy przeznaczyć na wszystko? czy masz balkon czy urządzenie trzeba wywiesić na elewacj? jak na elewacji to czy masz zgodę administracji?? gdzie będzie montaż Wawa czy inne miejsce? pzdr
  • Odpowiedz

tru

2009-04-08, 16:01:13
Nowy użytkownik
Jest bakon <niewielki>
Jeśli będzie jednak lepiej go powiesić i zgoda administracji bedzie potrzebna to w razie problemów zamkne administratora na pół dnia u mnie i na 100% sie zgodzi.
"Gdzie będzie montaz Wewa czy inne miejsce" - wybacz ale nie jestem pewny czy to dobrze rozumiem.
Jeśli chodzi tu o miejsce zamontowania " części wewnetrznej " klimatyzacji to jedynym możliwym punktem jest +/- środkowy odcinek ściany zewnetrznej ( jakies 140cm ). Po prawej okna po lewej od niego wyjscie na balkon.
Co do kosztów to możliwie najmniej za sprzęt, który jednak będzie spełniał swoja role.
(Widzialem nawe splity opnizej 1000pln =] 2,5kw - ale coś czuje, że średnio by się takie coś sprawdziło... ale może sie myle)

dziekuje pozdrawiam
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-04-08, 16:32:03
Moderator
Wawa to jest Warszawa, jeżeli chodzi o moc to tak pisałeś że teraz masz 30'C więc 2.5kw schłodzi ale 3.5kw będzie tym lekkim nadmiarem aby się sprężarka wyłączała co jakiś czas a nie śmigała bez odpoczynku. Tym bardziej że upały są przed nami gdzie w cieniu w zeszłym roku dochodziło do 34'C. Podaj kwote jaką chcesz przeznaczyć? Srednio za montaż zapłacisz od 1000pln zależnie od regionu Polski. Czy jest możliwe zawieszenie jednostki zewnętrznej z rusztowania czy potrzebny jest dźwig? Bo to są dodatkowe koszta. Pzdr
  • Odpowiedz

tru

2009-04-08, 17:53:16
Nowy użytkownik
No tak racja z tym 3,5kw
Niestety Wrocław ( obecnie remontowana ul. Grabiszyńska )
Znalazłem coś dośc taniego... linka chyba jednak do oceny nie moge tu umiescic.
Musze się niestety zmiescic tak 1000-1500pln :/

Ps. A samemu nie da się tego zainstalować? 1000zł w tym wypadku to druga klima.
Dysponuje rusztowaniem (pierwsze pietro), ew. czy montuje sie taki sprzęt na balkone jakos? częsc zewnetrzna wazy kolo 40kg.
  • Odpowiedz

tru

2009-04-08, 17:55:20
Nowy użytkownik
ps. Z tą Wawą to dalem ciała heh. przeczytalem wewa
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-04-08, 22:12:01 przez tru.)
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-04-08, 19:33:26
Zaawansowany użytkownik
tru napisał(a):No tak racja z tym 3,5kw
Niestety Wrocław ( obecnie remontowana ul. Grabiszyńska )
Znalazłem coś dośc taniego... linka chyba jednak do oceny nie moge tu umiescic.
Musze się niestety zmiescic tak 1000-1500pln :/

Ps. A samemu nie da się tego zainstalować? 1000zł w tym wypadku to druga klima.
Dysponuje rusztowaniem (pierwsze pietro), ew. czy montuje sie taki sprzęt na balkone jakos? częsc zewnetrzna wazy kolo 40kg.
Sam możesz zamotować oczywiśćie musisz kupić sprzęt do montażu tylko troche możesz za niego zapłacić , ewentualnie kup w markecie klime z szybko złączkami tylko ciekawe ile pochodzi . Możesz kupić coś taniego tylko tanie zreguły chałasują ciekawe co na to sąsiedzi szczegulnie nocą Big Grin. Wiem montaż kosztuje ale jeżeli chcesz cieszyć się długo sprzętem warto zainwestować w dobry sprzęt i polecić montaż fachowcowi.
Chyba że chcesz co rok wymieniać lub naprawiać klime .
Wybór należy do ciebie ...
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

tru

2009-04-08, 19:41:17
Nowy użytkownik
Co racja to racja ale tonący....

Nie moge tylko zrozumiec dlaczego wywiercenie kilku dziurek w tym jednej wiekszej i połaczenie sprzetu kosztuje od 1000pln. ale to juz tak btw
  • Odpowiedz

senior

2009-04-08, 19:44:18
Zaawansowany użytkownik
idź do notariusza i mu to powiedz a później przelicz kto się musi bardziej nabrudzić i przy okazji co jakiś czas złamać wiertło za jakiś tysiąc ,
ale to tak już bardziej żartem :-)
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-04-08, 20:02:45
Zaawansowany użytkownik
do doktora idąć za pięć minut płacisz min 50 zł i jest wszystko ok.
Monter robi montarz jakieś 5 godz. podczas kturego zawiesza jednostki łączy rurki kabelki , robi prużnie puszcza freon i sprawdza jego stan itd.
pięknie dalej dużo się wydaje no to dalej płaci podatki zusy itd. No i znów dużo się wydaje no więc dalej pytanie co jeżeli ona się zepsuje nie z winy montera podczas trwania gwararancji gdzie dzwonisz ????
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

tru

2009-04-08, 20:33:48
Nowy użytkownik
Widze, że kilku Panów poczuło sie urażonych. Nie miałem takiego zamiaru... =]
Kazdy broni swojego i bardzo dobrze.
Teraz juz mnie to tylko dziwi a nie szokuje.
Ale starczy juz offtopa chyba.
Może, któryś z Panów ma jednak jakąś rade/propozycje co do klimy?
mail i gg podane

Dzięki i pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-04-08, 20:39:05 przez tru.)
  • Odpowiedz

tru

2009-04-08, 20:55:17
Nowy użytkownik
Może jest jakis sprawdzony model na takie wlasnie potrzeby? =]
  • Odpowiedz

Artic

2009-04-08, 21:12:23
Zaawansowany użytkownik
czasami porprostu z nowymi nie warto rozmawiać :/ bezsensu
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

tru

2009-04-08, 21:28:42
Nowy użytkownik
No i popros tu o pomoc.
To sie znajdzie pro znawca, który musi okazac swoja wyzszosc i z botami nie bedzie gadał heh. Ale w temacie nawet sie nie zająknie.
Jak nie chcesz pomoc to trudno jakos przezyje. Jesli masz ochote ponabijać sie to postaw posta o "nowych" i tam śmiało możesz po nich jechać, nikt ci nie broni panie fachowcu od urodzenia.
Ale wolisz nabijać sobie posty nic nie wnosząc.
Daj tu może jakis szyld na wejsciu, że to tylko forum dla znawców.
Eee szkoda gadać...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-04-08, 22:13:52 przez tru.)
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2009-04-09, 14:57:20
Użytkownik
to jest forum dla ludzi znających się na rzeczy wiec Ci radzą żebyś kupił dobre urządzenie i zlecił montaż firmie znającej się na tym co robią... a cena od 1000pln zazwyczaj właśnie odróżnia takie firmy od firm które będą się na Twojej klimie i Tobie uczyć dopiero co, jak, do czego i czy zredukowanie rury z 3/8 na 1/4 nie zaszkodzi? bo akurat im się skończyła 3/8Smile No i jak się coś naprawdę zepsuje i nie pomoże czyszczenie filtrów to przestaną odbierać Twoje telefonyTongue
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-04-09, 15:11:34
Moderator
Zapamiętaj tania klima i tania usługa to DROGA KLIMA I JESZCZE BARDZIEJ DROGA USŁUGA. Nie oszczędzaj na własnym komforcie bo będziesz dwa razy tracił. Napisze tak: Toshiba 3,5 kw samo chłodzenie 3500netto + 1500netto montaż = 5000+22%vat, AUX 3,5 kw czyli dolna półka 1800netto =1500netto montaż=3300+22%Vat To ceny w Warszawie. Teraz możesz kombinować. Pzdr. P.S. Jak juz się zdecydujesz na jakąś klime to zapytaj czy dana firma instalacyjna posiada wszystkie potrzebne uprawnienia do montażu klimatyzacji..
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-04-09, 15:18:21
Moderator
W zeszłym roku w markecie OBI były sprzedawane klimatyzatory typu split 2.1kw za 900 pln brutto firmy krzak. Cena bardzo przystępna ale.... kruczek był w gwarancji bo OBI chciało aby sprzęt był montowany przez firmę autoryzowaną tej marki!!!!! I tu sam możesz sobie odpowiedzieć czy warto kupować tanio Smile. Pzdr
  • Odpowiedz

Artic

2009-04-09, 15:23:13
Zaawansowany użytkownik
tru dużo widze że w gierki mucisz.... a propo Twojego ostatniego posta. nie wiem czym się zajmujesz ale pomyś że ktoś będzie robił to za Ciebie a ty będziesz do niczego potrzebny... masz racje jest to forum dla fachowców ale każdemu pomożemy ale nie osobą którzy chcą się odnas nauczyc montować klimy bo im za drogo... też mamy rodziny zusy podatki samochody jakoś musimy zarabiać. jak zaczniemy każdemu opisywać co ma krok po kroku robić i to za darmo to co będziemy robić??? pomyślałeś??

dlatego wkurza mnie takie podejcie ,,powiedzcie co i jak i ja siam sobie zrobie,,, stać Cię na mieszkanie to i stać na 2500 na klime.
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

senior

2009-04-09, 15:31:54
Zaawansowany użytkownik
jak byś był biedny to bez klimy też byś żył, ja też jej nie mam w domu i zobacz ,hello, jestem
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-04-09, 15:32:33
Moderator
Albo Sprite albo pragnienie Smile. Pzdr
  • Odpowiedz

tru

2009-04-09, 15:57:19
Nowy użytkownik
Panowie macie cakowitą racje. Oczywiście, że cena przeklada się na jakość a monter, ktory zna sie na fachu dodatkowo zapewni perfekcyjne dzialanie.
Nie miałem zamiaru podkradać nikomu chleba czekając na dokladna instrukcje montazu.
Rzecz w tym, że jest to mieszkanie wynajmowane (wiec nie stac mnie na mieszkanie/dom ja ktos pisał), miało byc inne ale w ostatniej chwili nie wypaliło... inaczej przygotowałbym sie na wydatki związane z klimą.
Wszystkie "mozliwosci finansowe" poszły na inny pilny cel(jeszcze przed wprowadzeniem sie tu) i niestety nie ma srodków a życ sie tu kompletnie nie da.
Pewnie, ze bym wolal kupic sprawdzony sprzęt i zlecić montaz fachowcowi który sobie zarobi a ja dzieki temu bede miał wsio tip top. Gdybym z 2 tygodnie wczesniej wiedział, ze z mieszkaniem nie wyjdzie, to bym tu nie prosił o rade a zlecił to któremus z Panów.. ale niestety wyszlo jak wyszło.
A szukając czegoś w necie przypadkiem trafiłem na to forum i pomyślałem, że warto napisać... może ktoś słyszał o klimatyzacji z nie wiem... podrapana obudową czy jakiś noname, ktory jednak w praktyce do tak malego pomieszczenia moze sie sprawdzic itp.

wybaczcie zamieszanie
  • Odpowiedz

tru

2009-04-09, 16:01:01
Nowy użytkownik
ps. senior
swego czasu spedzałem na koszu po 10h dziennie w upale, słoncu (mozna bylo wrocic do domu ladnych kilka kg lzejszym).. jak kazdy miałem/mam okazje jezdzic zatrłoczoną duszną komunikacja miejską
i uwierz bądź nie ale to był pikuś w porównaniu do godziny spedzonej w tym mieszkaniu.
wiec bez obrazy ale nie wiesz o czym mówisz
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-04-09, 16:04:07
Moderator
To dogadaj się z właścicielem mieszkania niech on kupi a najwyżej kilka groszy podniesie koszt wynajmu ale tym sposobem podwyższy standard mieszkania?? Sam i tak w tym mieskaniu nic nie zrobisz bez jego zgody bo montaż klimatyzatora to nie powieszenie obrazka na ścianie !!! Pzdr
  • Odpowiedz

tru

2009-04-09, 16:11:41
Nowy użytkownik
nono oczywiscie. z nim to juz dogadane. opcja by to on kupił jako podniesienie standardu mieszkania z podniesieniem opłat, ani jakis % podział nie przeszedł.
btw wlasciciel to mowiac delikatnie dosc specyficzny typ.
  • Odpowiedz

senior

2009-04-09, 16:38:28
Zaawansowany użytkownik
KOLEGO TRU, masz rację, nie wiem o czym mówię, przepraszam, już więcej nie będę,
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa