Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

zamiennik R22- drop-in

30 Odpowiedzi, 38003 Wyświetleń
1 2 Dalej

maciek

2009-04-09, 19:37:35
Nowy użytkownik
Witam,
czy ktoś z forumowiczów może robił drop-in w chilerach (najlepiej trane). dokładnie chodzi o zamianę r22 na czynnik r422D. w termo-schiessl powiedzieli że można robić bez żadnych przeciwwskazań ale wolałbym jeszcze to poprzeć opiniami doświadczonych osób.
dzieki za odpowidź
  • Odpowiedz

crocens

2009-04-10, 05:37:32
Top użytkownik
wydajnośc spadnie o około 5-7%, więc może delikatna regulacja zaworu, dodatkowo możesz mieć problemy z powrotem oleju. W takiej sytuacji dolej POE (5% dolej, to granica mieszania sie sntetyków i mineralnych). Jeżeli dalej będziesz miał problemy wymień całość na POE. Zaleca się wymianę filtra i powolne (!) wyciąganie próżni. Dobrze sprawdzic szczelność bo spotkałem sie z nieszczelnościami na teflonowych połączeniach. Ale generalnie to nie ma żadnych problemów z wymianą.
.
  • Odpowiedz

rabix

2010-01-26, 14:15:36
Użytkownik
Czy ktoś ma doświadczenie już z retrofitem agregatów z R22 na jakiś czynnik typu drop-in (np. R422D)
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-01-26, 16:47:46
Moderator
ja stosuje r407c i nie widze roznicy w pracy
  • Odpowiedz

mister

2010-01-26, 16:55:44
Zaawansowany użytkownik
przy zastosowaniu r407c olej do wymiany ale czy wymieniasz zawór ?
  • Odpowiedz

hanys

2010-01-26, 17:15:38
Nowy użytkownik
przy 407c zawór zostaje bez zmian, działa bez różnicy
  • Odpowiedz

byniom

2010-01-26, 20:21:13
Moderator
Zamieniałem R22 na R422D w splitach i różnica była taka że R422D wchodziło więcej niż R22
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

mister

2010-01-27, 17:38:44
Zaawansowany użytkownik
mnie też interesuje proces wymiany oleju ,wiadomo że wymieniamy olej w sprężarce na syntetyczny ale w układzie są pozostałości oleju mineralnego który w połączeniu z olejem syntetycznym powoduje jego zakwaszenie (przynajmniej teoretycznie) jak wygląda to w praktyce ? czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania czynnika R407C w układach niskotemperaturowych ( odparowania rzędu -40*C ). wiadomo,że zakładamy filtr z odkwaszaczem ale czy to wystarcza ?
  • Odpowiedz

Hłodny

2010-03-18, 20:33:12
Nowy użytkownik
Sorki nie zgadzadzm się z nikim oprócz splitów w żadnej śrubie trane to nie przejdzie a właśnie walczę 2 dzień z śrubą bitzera i też nie mogę uzyskać przegrzewu a mam zawór termostatyczny a nie elektronika tak jak w trane. I jeśli mi ktoś pokarze agregat śrubowy trane pracujący poprawnie po retro-ficie to nisko się ukłonie a nigdy tego nie robię.
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-18, 20:45:30
Zaawansowany użytkownik
407-c.Zawór i olej w konieczności do wymiany.Można zostawić stary zawór jak ktoś posiada dużoooo wolnego czasu na regulację.Lub czynnik FX-90 bez wymiany oleju.Ta metoda dla mnie wydaje się najbardziej fachowa pomimo dużego poślizgu temperaturowego.Tak na boku pytanie jak można szybko zamienić oleje bez płukania i rozcinania instalacji?Np. wieloparnikowych.A powolne wyciąganie próżni to chciałbym się dowiedzieć dlaczego? Mogę?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-18, 20:50:38 przez R-40.)
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-18, 21:04:29
Zaawansowany użytkownik
Hłodny napisał(a):Sorki nie zgadzadzm się z nikim oprócz splitów w żadnej śrubie trane to nie przejdzie a właśnie walczę 2 dzień z śrubą bitzera i też nie mogę uzyskać przegrzewu a mam zawór termostatyczny a nie elektronika tak jak w trane. I jeśli mi ktoś pokarze agregat śrubowy trane pracujący poprawnie po retro-ficie to nisko się ukłonie a nigdy tego nie robię.
Ukłonisz się? A czym różni się sprężarka śrubowa od tłokowej.Moim zdaniem tylko budową.A fumkcje mają inne?Bo zawory mogą być te same.Wobec wielu opinji Fachowców w tej dziedzinie śrubowej niemożna popsuć przez tankowanie ciekłym czynnikiem .Większej bzdury niesłyszałem.
  • Odpowiedz

mg

2010-03-18, 21:20:20
Top użytkownik
Hłodny napisał(a):Sorki nie zgadzadzm się z nikim oprócz splitów w żadnej śrubie trane to nie przejdzie a właśnie walczę 2 dzień z śrubą bitzera i też nie mogę uzyskać przegrzewu a mam zawór termostatyczny a nie elektronika tak jak w trane. I jeśli mi ktoś pokarze agregat śrubowy trane pracujący poprawnie po retro-ficie to nisko się ukłonie a nigdy tego nie robię.
Witamy eksperta :lol: Nigdy się nie ukłoniłeś? Uważaj na rury. Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-18, 21:21:52 przez mg.)
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-03-19, 01:32:03
Zaawansowany użytkownik
Zamiennikiem R22 jest czynnik R417A oraz R419A (Forane FX90)
Czynnik R417A jest mieszanina typu drop-in Zastosowanie tego czynnika nie wymaga wymiany oleju w ukladzie moze pracowac z olejem mineralnym.

po co wiecej kombinowac
  • Odpowiedz

byniom

2010-03-19, 06:31:41
Moderator
Trane nie pozwala na taką zmianę bo za mało by zarobił . Oni musze wymieniać komponenty żeby im z magazynu zchodizły .Wyrażają zgode na przezbrojenie agregatów i zmianę na 407 lub 134 ale na 422D już nie bo by nie zarobili na wymianie części.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

freegass

2010-03-19, 17:58:47
Użytkownik
maciek napisał(a):Witam,
czy ktoś z forumowiczów może robił drop-in w chilerach (najlepiej trane). dokładnie chodzi o zamianę r22 na czynnik r422D. w termo-schiessl powiedzieli że można robić bez żadnych przeciwwskazań ale wolałbym jeszcze to poprzeć opiniami doświadczonych osób.
dzieki za odpowidź
To ciekawe, ponieważ dla mnie pan Gigol z Schiessla powiedział, że do zalanego parowania nie dopuszczają R422D, więc jak te chillery działają? Cena tego specyfika jest jednak taka, że rzadko opłaca się retrofit typu drop-in.
  • Odpowiedz

czesio26

2010-03-20, 12:51:03
Użytkownik
czy nie prościej napełnić to poczciwym r22-mam jeszcze trochę na zbyciu GG7206124
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-20, 13:36:49
Zaawansowany użytkownik
czesio26 napisał(a):czy nie prościej napełnić to poczciwym r22-mam jeszcze trochę na zbyciu GG7206124
Pewnie że prościej.I to dobry sposób na utylizację już istniejącego czynnika.Czyli emisja do atmosfery np.za 5 lat przy awarii.A ekolodzy co z nim zrobią? do kieszeni?
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-20, 13:48:31
Zaawansowany użytkownik
mister napisał(a):mnie też interesuje proces wymiany oleju ,wiadomo że wymieniamy olej w sprężarce na syntetyczny ale w układzie są pozostałości oleju mineralnego który w połączeniu z olejem syntetycznym powoduje jego zakwaszenie (przynajmniej teoretycznie) jak wygląda to w praktyce ? czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania czynnika R407C w układach niskotemperaturowych ( odparowania rzędu -40*C ). wiadomo,że zakładamy filtr z odkwaszaczem ale czy to wystarcza ?
Właśnie.Bardzo ale to bardzo dobre pytanie.A szczególnie jeżeli chodzi o układy wieloparnikowe to mam gdzieś poślizg a sumienie czyste.w dobieraniu skraplacza i parownika bądż chłodnicy istnieje zasada letko więcej.Z parownikiem czy chłodnicą niema problemu czujka w te lub nazat.
  • Odpowiedz

Dr Carrier

2010-03-20, 18:40:22
Nowy użytkownik
Jedyny problem jaki zaobserwowałem przy pracy z R422D to, że jak każda mieszanina lubi, się "rozwarstwiać". W jednym z agregatów w którym wymienialiśmy czynnik serwisanci przeładowali układ, następnie zrobili częściowy odzysk, starali się robić odzysk cieczy, jedynie z tym a agregatem był problem. Problem zakończył się po odessaniu całości czynnika i napełnieniu nowym, w postaci cieczy.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Hłodny

2010-03-20, 21:34:38
Nowy użytkownik
Pan z McQuay chyba nigdy nie miał do czynienia z elektronicznym zaworem.W Tłokach Carriera sam serwis powiesza zawory, poza tym R422D już w 2 parownikach przedmuchał parownik, aby zaczynać dyskusje należało by dokładnie opisać dokładnie o jakim urządzeniu mówimy, a co do różnic między sprężarką tłokową a śrubową to różnią się znacznie od siebie i w śrubie kolego częściowe doszczelnienie odbywa się przez olej .Oczywiście są różne śruby .Generalnie to również można powiedzieć że agregat absorpcyjny amoniakalny niczym się nie rożni od agregatu absorpcyjnego Libr
  • Odpowiedz

Hłodny

2010-03-20, 21:42:47
Nowy użytkownik
I raczej nie będę się kłaniał bo dalej twierdzę że niema takiego czynnika który by idealnie zastąpił R22. Tak samo było z R12 każdy próbował ale nikomu nie udało się zrobić takiego czynnika . I raczej każdy się zgodzi że całe to zamieszanie z wycofaniem R22 jest dyktowane tylko przez wielkie koncerny które zarobią na tym krocie.Taki sam los czeka R407c,R134a itp.
Przyszłością jest absorpcja.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Hłodny

2010-03-20, 21:53:36
Nowy użytkownik
Interesuje mnie przykład z Tczewa,Jaki agregat ,od czego odbiera ciepło, parowacz zalany czy nie ,moc ,czym chłodzony ,czym sterowany ,ilu letni,do technologi czy klimatyzacji ?
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-20, 21:54:04
Zaawansowany użytkownik
Hłodny napisał(a):I raczej nie będę się kłaniał bo dalej twierdzę że niema takiego czynnika który by idealnie zastąpił R22. Tak samo było z R12 każdy próbował ale nikomu nie udało się zrobić takiego czynnika . I raczej każdy się zgodzi że całe to zamieszanie z wycofaniem R22 jest dyktowane tylko przez wielkie koncerny które zarobią na tym krocie.Taki sam los czeka R407c,R134a itp.
Przyszłością jest absorpcja.
Pozdrawiam
Absorbcja jest dobra ale nieokonomiczna.Silnik jest bardziej ekonomiczny niż grzałka w układzie chłodniczym.
  • Odpowiedz

Hłodny

2010-03-20, 22:09:41
Nowy użytkownik
Kolego ja nie mówię o lodówce z przyczepy a o agregatach zasilanych ciepłem odpadowym. Zgadzam się cop jest dużo słabsze ale odpadem ciężko jest zasilić silnik.
W 90% w przemyśle ciepło odpadowe ociepla tylko atmosferę a mogło być ponownie wykorzystane. Na szczęście się to zmienia.
  • Odpowiedz

Hłodny

2010-03-20, 22:14:34
Nowy użytkownik
Ile Kw energii elektrycznej jest potrzebnych aby mógł pracować agregat 5000Kw (Pomijając że takich niema a jeśli są to gdzie ?)
Na przykład absorber na bromek Libr o mocy chłodniczej 5000Kw zużywa 4 Kw energii elektrycznej.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa