Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Instalacja CO do obniżenia tempreatury/Klimatyzacja ? /

8 Odpowiedzi, 6178 Wyświetleń

Hiewont

2009-04-15, 18:15:23
Nowy użytkownik
Szanowni! Nurtuje mnie od dawna, czy jest możliwe podłączenia do istniejącej instalacji CO/ogrzewanie podłogowe/urządzenia obniżającego temperaturę wody.
Wyobrażam sobie to tak: w okresie letnim w miejsce pieca Co podłączam np. sprężarkę,pompę cieplną lub inne urządzenie obniżającego temperaturę wody,krążącą w obiegu pod podłogą przez co obniżam temperaturę powietrza Stan aktualny: W systemie jest zainstalowana pompa wymuszająca obieg wody,jak również w czasie wykonywania instalacji/było to lata temu /zamontowane zostały zawory odcinające piec i ślepe gałązki rurek/miedziane/z myślą o takim przeznaczeniu.
Dodatkowo przeciągnięte mam rurki miedziane na strych,miałem podłączyć kolektory słoneczne być może do wykorzystania np.ciepła woda.
Proszę Was o opinię, czy taka instalacja miałaby sens i czy są urządzenia które można by zainstalować.
Z góry dziękuje za każdą poradę !
  • Odpowiedz

senior

2009-04-15, 18:39:27
Zaawansowany użytkownik
trochę będzie Ci się woda wykraplać na podlodze...
  • Odpowiedz

thermo

2009-04-15, 18:51:27
Gość
Ciepłe powietrze podąża do góry więc efekt był by taki, że po nogach by chłód się rozchodził a do góry gorąco.
  • Odpowiedz

Piotr

2009-04-15, 19:44:24
Użytkownik
witam

Takie rozwiązanie o które pytasz jest dostępne w niektórych pompach ciepła,zimą PC
grzeje oraz ładuje zasobnik,latem chłodzi obieg podłogi i ładuje zasobnik.Koszt pompy od 25 000 do ok.80 000 w zależności od mocy urządzenia.

pozdrawiam
Piotr
  • Odpowiedz

kondzio85

2009-04-16, 12:49:27
Użytkownik
Dokładnie , chłodzenie przy pomocy podłogówki nie ma sensu. Miałbyś wodę na podłodze. Ale podobne układy buduje się przy użyciu klimakonwektorów przypodłogowych zamiast tradycyjnych grzejników i zimą grzeją a latem chodzą.
  • Odpowiedz

Hiewont

2009-04-16, 17:05:59
Nowy użytkownik
Serdecznie Dziękuję ! Dziękuję za tak szybką odpowiedz.Widzę że dobrze zrobiłem pytając na Forum,brałem różne przeciwwskazania do tego pomysłu,ale nie pomyślałem o skraplającej się wodzie.Dzięki za otwarcie mi oczów.myślałem że obniżenie temperatury wody o kilka stopni poprawi komfort w upalne dni. W związku z Waszymi sugestiami nie będę inwestował w "utopię", pozostawię tą instalacje bez zmian, szczególnie że dom jest dobrze izolowany usytuowany na kierunku północ-południe,bez okien na południe. Zajmę się ciepła woda z konwektorów dla amatora bezpieczniejszy temat.
Pozdrawiam M.G znany jako Hiewont
  • Odpowiedz

senior

2009-04-16, 17:22:23
Zaawansowany użytkownik
Twoja wiedza może się przydać, napisz chociaż skąd jesteś i co robisz
  • Odpowiedz

Hiewont

2009-04-25, 20:13:20
Nowy użytkownik
Do Seniora! Przepraszam,że tak długo nie odpisywałem,ponieważ nie zaglądałem na forum.
Połaskotałeś mnie przyjemnie,ale moja wiedza jest ogólna techniczna nie związana z budownictwem,nie mogę się równać i nie chcę z Wami Fachowcami w temacie klimatyzacji a mogę tylko słuchać,co też uczyniłem z powyższym projektem.Chociaż, gdyby obniżył temperaturę wody tylko o kilka stopni.......żartuje,definitywnie zamykam ten temat.Brak czasu to jest problem, a w piwnicy jest zrobienia perpetum mobile,ale to już wykracza poza forum klimatyzacji. Serdecznie Pozdrawiam Życzę dużo zdrowia i czasu na hobby.
P.S.Jędrzejów-Świetokrzyskie
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa