Witam
A czemu mi ta rura szroni?
![[Obrazek: 359c068bd872f810.jpg]](http://images48.fotosik.pl/112/359c068bd872f810.jpg)
Pozdrawiam
A czemu mi ta rura szroni?
![[Obrazek: 359c068bd872f810.jpg]](http://images48.fotosik.pl/112/359c068bd872f810.jpg)
Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
|
Witam
A czemu mi ta rura szroni? ![]() Pozdrawiam
wygląda że za dużo czynnika albo coś nie tak z zaworem rozprężnym
za mało czynnika i upalony wentylator splita:-)
A czy ja dobrze widzę że tam zostały rury lutowane z mniejszej średnicy na większą?? Pzdr
dobrze widzisz, ciekawe czy jest podobnie przy wewnętrznej
Pewnie tak chyba że wew. jest fabrycznie przystosowana do srednicy rur na które została instalacja przelutowana. Ale wątpie w to. Jeżeli wew i zew są w komplecie to stefanbud ma prawo dziwić się że rura się lodzi.
tommatiz napisał(a):A czy ja dobrze widzę że tam zostały rury lutowane z mniejszej średnicy na większą?? PzdrWitam Dobrze widzisz, cieczowa i gazowa na mniejsze. Parownik nie szroni, wlot 23st. C, wylot 6-7st. C. Ciśnienie na chłodzeniu 5,9bara. Pozdrawiam
różnica temperatur i tak niezła
Przechłodzenie rzędu 16'C tak więc nie martw się że lekko się szroni, widać tak ma być w tym modelu
Pzdr
Witam
Pomijając zmianę wymiaru rur(jedni układali rury inni montowali urządzenia) i to co zastałem na miejscu, niechlujny montaż wbrew wszystkim wartościom to też jestem zaskoczony wydajnością. Ale zastanawia mnie jedno, czy te zredukowanie 1/4 na 3/8 nie ma tu ,,najbardziej'' złego wpływu na parametry pracy urządzenia? Pozdrawiam
mnie zastanawia jak już wczesniej ze stefanbud rozmawiałem prywatnie jedna rzecz , czy aby przy takiej średnicy będzie prawidłowo wracał olej bo wkońcu predkość przepływu spadnie .
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
Na jakim czynniku to chodzi ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-04-27, 21:36:37 przez Remik.)
5,9bara dla 410 to chyba -5*C. Temperatura na ssącej też ujemna. Jaka temp. w pomieszczeniu ? A może powinno chodzić na 407 ? Remik napisał(a):Na jakim czynniku to chodzi ?Witam No widzisz jaki cud . Za małe ciśnienie a szroni się ssąca. Co na to Twój suwak? To model Vaillant na r410a.Pozdrawiam
Witam
Niskie ciśnienie może być z powodu niskiej temperatury w pomieszczeniu. Zakładając, że temp. rury ma -1*C to przegrzanie wychodzi na poziomie 3-4K
Teraz zauważyłem, że temp. w pomieszczeniu to 23*C . Spróbuj podnieść temp. skraplania przysłaniając część skraplacza jakimś kartonem, oszronienie powinno ustępować. Jeśli tak się będzie działo to można założyć regulator temp. skraplania. Ja osobiście wymienił bym czynnik na nowy i popatrzył na efekty.
Witam
Myślałem też o wymianie czynnika. Tyle że te same parametry były rok temu, nie ma widocznych objawów wycieku czynnika. Podjadę przy okazji i pobawię się jeszcze. Dzięki za sugestie. Pozdrawiam
Może ktoś przed Tobom dopuszczał czynnika i zmienił jego skład.
|