Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jaki dobry klimatyzator split

36 Odpowiedzi, 37950 Wyświetleń
1 2 Dalej

tomi5

2009-04-28, 17:19:39
Nowy użytkownik
witam wszystkich serdecznie.

Chciałbym zakupić jakiś dobry klimatyzator split do salonu kosmetycznego - ma ok 100m3 - lokal jest w bloku ( bardzo dobrze ocieplony , dobrej jakości okna, nie ma urządzen które wydzielają dużo ciepła ) - nie potrzeba tam 16 st , wystarczy trochę schłodzić ...

Na początku myslałem nad zakupem klimatyzatora Zibro - S 1233 lub S 1246 - mógłbym spokojnie ja sam zamontować - ale przeczytał na tym forum złe opinie na temat zibro i samodzielnego montażu ( na szybkozłączkach ) ...

I teraz nie wiem czy bawić się w zibro ( i wtedy czy założyć samemu lub zlecić firmie - ale dzwoniłem dziś do gościa i powiedział że jest taki ruch że najwcześniej montaż na koniec czerwca - a ja potrzebuję ja na już) ... Czy może lepiej zakupic coś innego z montażem - tylko jakiej firmy - bo jest tego tyle ze nie mam pojęcia co wybrać ( zależy mi na dobrej jakości i w miarę dobrej cenie - powiedzmy ok 2,5 -3tys z montażem )

Z góry dziękuję za pomoc
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-04-28, 17:25:12 przez tomi5.)
  • Odpowiedz

dominik486

2009-04-28, 19:35:49
Zaawansowany użytkownik
Nie ma to jak psuc rynek. Ten montaz za 400zł to chyba za sam przyjazd liczą ;p
Wy wydajecie 2tys na klime, sami montujecie a fachowcy jak nie w tym roku to kiedys i tak beda musieli przyjechac cos zrobic albo wymienic na wasz koszt co sie nie kalkuluje bo nastepne 3 tys do tyłu.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-04-28, 19:41:56
Moderator
Zapamiętajcie że tania klima to droga klima. A te 400 Pln to brak słów. Szkoda gadać. Ale jak ktos woli dokładac do interesu to jego sprawa!!! Pzdr
  • Odpowiedz

dominik486

2009-04-28, 19:48:13
Zaawansowany użytkownik
Słyszałem ze w umowie małym druczkiem firmy pisza ( cena zawiera tylko powieszenie j. zewnetrznej i wewnetrznej) - chodzi o niskie kwoty, ale oczywiscie niektorzy sie nie dopytuja i ida na to po czym sie pytaja :ale czemu nie odpalacie tej klimy? A instalatorzy sie zmywaja... skandal!!
  • Odpowiedz

dominik486

2009-04-28, 19:52:43
Zaawansowany użytkownik
Nawet jak ktos zakładał swoje pierwsze klimy to miał drobne błedy, i musiał sie z fachowcami konsultowac. Dlaczego wtedy nie sprzedają klimatyzatorow w spozywczakach? Przeciez mieliby super interes a i ktos za 100zł dorzuciłby instrukcje samodzielnego montarzu i wszystko byłoby super!!
Przemyslcie dobrze zakup taniej klimy. Jak wybieracie tanich instalatorow to sie ich o wszystko najpierw dobrze wypytjcie!
  • Odpowiedz

dominik486

2009-04-28, 19:56:47
Zaawansowany użytkownik
No owszem tansi sa ale jesli kupujesz u nich cały sprzet za minimum jakas wyzsza kwote.
  • Odpowiedz

tomi5

2009-04-28, 20:07:33
Nowy użytkownik
ok - to chyba zrezygnuje z firmy Zibro...

będę sie rozglądał za ww - dzięki za pomoc...

natomiast zastanawia mnie fakt - dlaczego panowie tak sie bronicie przed klimatyzatorami które montuje się samemu - mniej pracy macie ?

co do cen - 1000-1200 za założenie klimatyzatora to jakieś nieporozumienie - chyba upadliscie na głowę - ale myslę że rynek i konkurencja zweryfikuje te ceny - jest coraz wiecej form i ceny bedą szły na dół - klima to juz nie taki rarytas jak kiedyś - tylko ceny montażu zostały z dawnych lat...
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-04-28, 21:04:53
Zaawansowany użytkownik
male pytanko kto udziela gwarancji na klimatyzatory samodzielnego montażu i kto je serwisuje w ramach gwarancji ??? Big Grin
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

Przemonter

2009-04-28, 21:15:41
Użytkownik
monterod2002 napisał(a):male pytanko kto udziela gwarancji na klimatyzatory samodzielnego montażu i kto je serwisuje w ramach gwarancji ??? Big Grin
pan Henio hydraulik:-)
  • Odpowiedz

pawcio0094

2009-04-28, 21:41:28
Nowy użytkownik
nie do końca. ZIBRO każe naprawiać sprzęt temu kto sprzedał więc podobne warunki jak z większością producentów.
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-04-28, 21:45:15
Zaawansowany użytkownik
Jasio napisał(a):Producent. Tak samo, jak pralkę czy inne AGD. Klimatyzacja, to już nie jest czarna magia.
to ja przechodze na szybkozłączki i opuszczam cene montażu Big Grin
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-04-28, 21:47:01
Zaawansowany użytkownik
pawcio0094 napisał(a):nie do końca. ZIBRO każe naprawiać sprzęt temu kto sprzedał więc podobne warunki jak z większością producentów.
co ty powiesz Jasio wie lepiej Big Grin Big Grin Big Grin
  • Odpowiedz

senior

2009-04-29, 07:17:56
Zaawansowany użytkownik
czarna magia to nie jest, ale zróbmy coś dla przyrody, bo za 100 lat nasze dzieci będą oddychały freonem
  • Odpowiedz

olo

2009-04-30, 08:12:21
Nowy użytkownik
Jasio napisał(a):Zróbcie kosztorys typowej instalacji splita w domku.
Mój kosztorys (ja bym za tyle mógł zacząć):
czas 4h = 400
materiały miedź 8m x7=60, izolacja 10, uchwyt 50 = 120.
Amortyzacja sprzętu, zusy, telefony i koszty /dzień = 100 zł
RAZEM = 620 netto.
Za tyle ja mogę robić, a są tańsi.
Gdybym miał klientów na 1000, to bym rozszerzył obecną działalność także na klimatyzacje. :-)

Przypominam, że jako zupełnie zielony amator zainstalowałem i uruchomiłem już jednego splita.
jasio chyba ten w pierwszym watku który ci sie rozszczelnił,powodzenia a tak nawiasem ci powiem odmłodziłem teraz sprzet łacznie z autem to tylko ok 50 000zł więc chyba przepłaciłem bo mogłem taniej na allegro no i muszę odbić za 1200 muszę nie gniewaj sie za 400 nie założę, więc rozszerzaj te działalnosc.
Jeszcze ci podpowiem ciekawostkę jak kupisz np.wiertarke Bosch może ci sie zdażyć że serwis będziesz miał na białorusi bo kod twojej wiertarki po zarejestrowaniu przez internet nie bedzie podlegał gwarancji w PL stad te ceny sprzetu.
  • Odpowiedz

andrewrc

2009-04-30, 19:39:49
Użytkownik
Witam
Tak czytam wypowiedzi kolegi Jasio na forum, to może rozszerzysz jeszcze działalność o tworzenie stron WWW tam lepiej płacą i będziesz pokazywał jak wykonać montaż za 400 zł.
  • Odpowiedz

HVAC

2009-04-30, 21:51:24
Użytkownik
Jasio napisał(a):Zróbcie kosztorys typowej instalacji splita w domku.
Mój kosztorys (ja bym za tyle mógł zacząć):
czas 4h = 400
materiały miedź 8m x7=60, izolacja 10, uchwyt 50 = 120.
Amortyzacja sprzętu, zusy, telefony i koszty /dzień = 100 zł
RAZEM = 620 netto.
Za tyle ja mogę robić, a są tańsi.
Gdybym miał klientów na 1000, to bym rozszerzył obecną działalność także na klimatyzacje. :-)

Przypominam, że jako zupełnie zielony amator zainstalowałem i uruchomiłem już jednego splita.
jasio - głąbie, jak przypadkiem trafiłem na twoje wypowiedzi to pomyślałem, że się zarejestruje, prawdę mówiąc nie zamontowałem samodzielnie żadnego splita ale może kiedyś się skuszę, mam pytanko:

jakiej miedzi - chłodniczej czy hydraulicznej używasz bo za 7 zł to ledwo ci wystaczy ale na rurę do kondensatu, dla przykładu kpl rury do najmniejszego splita w centrum klima to 17 zł netto + izolacja a izolacja to minimum 2 zł za metr netto a przewody elektryczne?
  • Odpowiedz

byniom

2009-05-01, 04:26:34
Moderator
Trzeba jeszcze dodać że nie kupuje się 15 dkg freonu lub 78 cm rurki tylko całą butlę której się na raz i tak nie wykorzysta albo krążki rurek.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

boryspol

2009-05-01, 06:50:36
Użytkownik
Czy mógłby ktoś w końcu wyprowadzić tego "Jasio" na zaplecze i ... zastrzelić !
Kupuję tylko polskie artykuły w polskich sklepach. Chciałbym też montować tylko polskie urządzenia.
  • Odpowiedz

dominik486

2009-05-01, 08:37:57
Zaawansowany użytkownik
My mu tylko dobrze zaczelismy radzic, a koles sobie mysli ze jest najmądrzejszy bo raz udało mu sie klimę zamontować bezproblemowo i narazie działa( odziwo). Ciekawe czy wyzywiłbys Jasiu sam siebie nie mowiac o rodzinie za te 400zł. No chyba ze wstawiałbys rurki z najblizszego złomowca za grosze. Aha a po co tobie czynnik chłodniczy skoro mozesz powietrzem rownie dobrze napełnic i zobaczymy czy zadziała poprawnie!! Po takim montarzu za ta kwotę jaką podałes to moze i wyjdziesz do przodu i wykosisz konkurencję...

Ostatnio trafił nam się podobny klient który sam załozył klimę a pozniej dzwonił zeby przyjechac bo mu sie woda za szafą leje. Przyjechałem i dopiero wtedy sie przyznał ze sam ją montował i się okazało ze grawitacyjne odprowadzenie skroplin zrobił ok 35% pod górę i to rurka była lekko pęknięta!! Jak mu o tym powiedziałem i chciałem naprawiac to wysmiał firme lg, ze nie napisali w instrukcji montarzu wszystkiego dokładnie, poprostu żal... No i stwierdził ze sobie sam wszystko przerobi ale mi nie chciał zapłacic za usługę to go skasowałem za dojazd 10zł/km
wiec zapłacił i tak 200zł Wink
I nawet nie wiedział ze rurki trzeba izolowac, troche izolacji z grzejnika mu zostało to na ok. 3 metry rur zaizolował ok 2m. ale tylko na tłoczeniu.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-05-01, 08:48:23
Moderator
Ale po co ta gadka.... i nie wkurzajmy się bo dzięki pseudo monterom mamy kase z napraw i awarii Smile mi to pasuje. Pzdr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-05-01, 08:56:23 przez tommatiz.)
  • Odpowiedz

dominik486

2009-05-01, 08:49:49
Zaawansowany użytkownik
Masz rację, szkoda nerwów i czasuWink
  • Odpowiedz

senior

2009-05-01, 22:44:46
Zaawansowany użytkownik
a niech robi konkurencje, ktoś po nim i tak musi naprawiać
  • Odpowiedz

tomi5

2009-05-03, 19:19:45
Nowy użytkownik
dobrze - to juz wiemy ile kto na czym zarabia ...

a teraz panowie powiedzcie co polecacie - co spełnia oczywiście moje założenia ?

z góry dziękuję za podanie firmy i ew modelu ...
  • Odpowiedz

tomi5

2009-05-08, 12:10:38
Nowy użytkownik
i dalej wiem tyle co i nic ...

a sezon idzie - w sumie to juz sie zaczął
  • Odpowiedz

dominik486

2009-05-08, 17:26:38
Zaawansowany użytkownik
Jak chcesz jakąs lepszą klime to np. fujitsu, lg, samsung najpierw się zastanów, ile chcesz na klimę wydać a potem coś Ci pomożemy Wink
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa