Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klimatyzacja w przedpokoju

9 Odpowiedzi, 10927 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

matys

2009-05-03, 10:50:04
Nowy użytkownik
Witam
Mam małe pytanko do specjalistów, czy cokolwiek zdziała klimatyzator zamontowany w przedpokoju w którym znajdują się wejścia bez drzwi do 4 pomieszczeń ?? Ogólna kubatura to 40m, w tym przedpokój 9m. Czy działający na max klimatyzator obniży chociaż trochę temperaturę w pozostałych pomieszczeniach.

Carlos

2009-05-03, 11:26:11
Nowy użytkownik
Raczej nie zda to egzaminu.

klimatom

2009-05-03, 11:39:10
Nowy użytkownik
Takie rozwiazanie widzialem na wczasach,efekt umiarkowany.To tak jakbys w zimie mial grzejnik tylko w przedpokoju.

tommatiz

2009-05-03, 15:19:12
Moderator
Kolego jak byś jakis rzut przedstawił tego przedpokoju to można coś więcej powiedzieć. Poprzednicy chyba przed wcześnie wyciągneli wnioski. Jeżeli z przedpokoju będzie swobodny przepływ powietrza do innych pomieszczeń to jest mozliwe chłodzenie. Pytanie tylko jak przeprowadzić instalację chłodniczą do skraplacza, ile trzeba ścian pokonać itd.... Zapodaj jakiś rysunek szkic to więcej coś napiszemy bo tak to kot w worku. Pzdr

HVAC

2009-05-03, 19:39:14
Użytkownik
osobiście mam w swoim mieszkaniu takie rozwiązanie i zdaje egzamin, myślę że nie będziesz narzekał, (40 m na cztery pomieszczenia to naprawdę niewiele)

tomas

2009-05-03, 21:37:27
Nowy użytkownik
montowałem jedno takie urządzenie właśnie w przedpokoju. Jeden split obsługuje 2 sypialnie ale warunek był jeden - pokoje były obok siebie a jednostka zawieszona na przeciw ległej ścianie do wejścia do pokoi. Klient był bardzo zadowolony z efektu. Uważam że nie jest to profesjonalne rozwiąznie ale coż klient nasz pan Smile

matys

2009-05-04, 17:28:19
Nowy użytkownik
Dzięki za pomoc. Podrzucę potem jeszcze jakiś rzut pomieszczeń, może podpowiecie wtedy jaką moc należało by zastosować... .

tommatiz

2009-05-04, 17:59:11
Moderator
Podrzuć jakiś rysunek i możliwość zainstalowania jednostki zewnętrznej. Może się okazać że da się zainstalować jed. wew. i będziesz miał chłód w pomieszczeniach ale aby problemu nie było z jed. zewnętrzną. Pzdr

byniom

2009-05-04, 18:40:38
Moderator
Mam zainstalowany klimatyzator w sypialni i jak otworzę drzwi do innego pokoju to temperatura w nim podniesie się o około 1 st po 1,5 godziny. Fakt że drzwi do następnego pokoju sa w tej samej ścianie co wisi klimatyzator więc wentylator jednostki wewnętrznej nie może tego schłodzonego powietrza przepchnąć . Jeżeli w pokoju obok temperatura podniesie sie o 1 stopień to w pomieszczeniu w którym jest zainstalowany jest juz bardzo zimno i przechodząc z pokoju do pokoju bardzo odczówalna jest zmiana temperatury. W twoim przypadku gdzie to jest przedpokój i nadmuch by był na drzwi do pomieszczeń osciennych moze to być inaczej odczówalne niż u mnie gdzie w jednym pomieszczeniu mam zimno a wdórgim delikatnie się ochładza. Big Grin
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa