Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Reduktor do azotu

46 Odpowiedzi, 53859 Wyświetleń
1 2 Dalej

rabix

2009-05-04, 18:46:05
Użytkownik
Poszukuję reduktora do azotu do prób ciśnieniowych w klimatyzacji. W necie jest sporo ofert (np: http://www.technika.krakow.pl/index.php?...zot-rbaz-1) jednak nie wiem jak podłączyć wąż od manometrów. Czy do chłodnictwa są jakieś specjalne reduktory czy po prostu kupuje się jakieś przejściówki i tyle. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
  • Odpowiedz

byniom

2009-05-04, 19:16:34
Moderator
Jeżeli chcesz robić próby to nie tym reduktorem który pokazałeś w linku . Do próby w instalacji w której ma być np. r410 to napewno nim nie zrobisz bo ma za niskie ciśnienie wyjściowe a co do końcówki to ja mam dolutowany zawór szredera i moge teraz dokręcać węże od manometrów
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

majki

2009-05-04, 19:25:59
Użytkownik
szukaj reduktora co na wyjściu ma co najmniej 30 bar, bo na takim ciśnieniu robi sie próby,ja proponuje taki:http://www.allegro.pl/item625160872_profesjonalny_reduktor_do_azotu_azot_rbaz_3_perun.html#gallery
  • Odpowiedz

rabix

2009-05-04, 19:39:06
Użytkownik
Jako przykład reduktora podałem pierwszy lepszy. Bardziej chciałem się dowiedzieć jak to jest z tymi końcówkami. Dziękuję wszystkim z odpowiedź.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-05-04, 19:44:33
Moderator
Witam. Ten który pokazałeś w linku jest tylko do podłączenia butli z azotem. Ja do takiego reduktora mam podłączony wąż a na końcu węża mam złączkę skręcaną od 1/4 do której spokojnie podłączam zwykły przewód od manometrów. Po podłączeniu wszystkiego powiedzmy do nowego urządzenia odkręcam azot na reduktorze i lekko uchylając zawór w manometrach pompuję do instalacji powiedzmy 35 atmosfer czyli tyle ile jest zalecane przez np. Mitsubishi i Toshibę i wszystko. Pzdr
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-05-05, 07:04:21
Top użytkownik
Witam

W sumie to będziesz robił próby ciśnienia i lutował w osłonie azotu, więc musisz podejść do sprawy elastycznie. Manometr oczywiście musi być minimum do 30bara wyjścia. Do reduktora podłączasz wąż minimum tej wytrzymałości wyjściowej, a do węża musisz dopasować sobie końcówki. Do prób ciśnieniowych przeważnie wykorzystuje się zaworki serwisowe instalacji lub tymczasowo wlutowuje takowe do nowej. Ja do węża podłączony mam zaworek z wyjściem 1/4. Wąż nie powinien być za długi. Próba ciśnienia około 30bara nie powinna też być robiona na podłączonej j. w.
Do lutowania w osłonie azotu nie potrzeba wielkich ciśnień, chodzi głównie o wypełnienie instalacji samym gazem obojętnym. Zapobiega to powstawaniu zgorzeli wewnątrz lutowanego przewodu. Każda metoda jest dobra Wink

Na zdjęciach metoda podłączenia bezpośredniego Wink używanego przy rurce 1/4 i 3/8.

[Obrazek: 22978734c5173a82.jpg]

[Obrazek: 015d7edb368acb11.jpg]

Pozdrawiam

Może któryś z kolegów pozna swoją instalacje z przed 2 lat Big Grin
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-05-05, 13:59:06
Moderator
Myślisz że ktoś się przyzna Smile ?? Pzdr
  • Odpowiedz

rob33i

2009-05-05, 19:15:50
Nowy użytkownik
Witam ja również poszukuję reduktora do azotu. Jednak według Daikin-a próby ciśnieniowe powinno przeprowadzać się na ciśnieniu 41,5 bara przez 24 godziny. Czy ktoś może pomóc mi w znalezieniu takiego reduktora. Pzdr
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-05-05, 19:24:30
Moderator
Kolego tego jest od groma na rynku nawet na allegro sporo znajdziesz; http://www.allegro.pl/search.php?string=...onal_rec=0 Pzdr
  • Odpowiedz

junakw

2009-05-05, 19:51:12
Nowy użytkownik
W sprawie próby ciśnienia dla instalacji na czynnik R410A odsyłam do Polskiej Normy odnośnie instalacjach chłodniczych. I nie jest to próba 30 ani 35 atm.
A reduktor to powinien mieć zakres do 50 atm.
  • Odpowiedz

junakw

2009-05-05, 19:52:57
Nowy użytkownik
41,5 przez 48 godz. wg. Polskiej Normy :=
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-05-05, 21:03:00
Top użytkownik
Witam

Żeby wszyscy choć na te 30bara przez godzinę robili... Big Grin

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

klimatom

2009-05-05, 22:24:01
Nowy użytkownik
Osobiscie nie spotkalem sie z reduktorami ktore maja na wyjsciu 30bar.Jesli wiecie gdzie mozna kupic takie co maja 50 dajcie znac.Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-05-06, 03:57:22
Top użytkownik
klimatom napisał(a):Osobiscie nie spotkalem sie z reduktorami ktore maja na wyjsciu 30bar.Jesli wiecie gdzie mozna kupic takie co maja 50 dajcie znac.Pozdrawiam
Witam

Osobiście nie spotkałem się z reduktorami które posiadają na wyjściu 50bara. Posiadam taki co ma 30 i powiem Wam nie dajcie sobie wcisnąć tych co mają 10bara, a takich jest najwięcej w ofertach.

[Obrazek: 38117836bd41e9a2.jpg]

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-05-06, 05:57:41
Top użytkownik
Witam

Co do ciśnień widzę że stanęło na moim- 42bara, kiedyś poruszaliśmy temat prób szczelności o tu. No ale jak robić próbę jeżeli nie ma możliwości sprzętowych Wink .

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

dominik486

2009-05-06, 06:30:04
Zaawansowany użytkownik
Skąd ja znam ten reduktor? ;D
Jak kupowałem to chcieli wcisnać na 20 barów i mowili ze w zupełności wystarczy, ja ich wysmiałem i poszukałem po hurtowniach i w drugiej już ten mieli.
  • Odpowiedz

wogotto

2009-05-06, 15:53:04
Użytkownik
Witam.Firma Messer Polska posiada manometry bardzo ciekawe miedzy innymi do azotu i o roznych przeplywach i cisnieniach roboczych adres to 44 100 Gliwice ul.Robotnicza 2 tel.0326736
  • Odpowiedz

wogotto

2009-05-06, 16:20:33
Użytkownik
I jeszcze podam ze niestety weze tlenowe ktore sa przewaznie uzywane do napelniania instalacji azotem maja atest do 20 bar i tez po kilkukrotnym poddaniu ich takim cisnieniom rozrywaja sie i proponuje kask i ochraniacze lub zadzwonic pod ten numer 0322826702 i zapytac sie o taki jaki ma byc czyli czy miekki,do 50 bar,z odpowiednia srednica jak i dlugosc i mysle ze moga tez go odpowiednio zakonczyc.
  • Odpowiedz

rabix

2009-05-08, 20:49:51
Użytkownik
stefanbud napisał(a):Witam

W sumie to będziesz robił próby ciśnienia i lutował w osłonie azotu, więc musisz podejść do sprawy elastycznie. Manometr oczywiście musi być minimum do 30bara wyjścia. Do reduktora podłączasz wąż minimum tej wytrzymałości wyjściowej, a do węża musisz dopasować sobie końcówki. Do prób ciśnieniowych przeważnie wykorzystuje się zaworki serwisowe instalacji lub tymczasowo wlutowuje takowe do nowej. Ja do węża podłączony mam zaworek z wyjściem 1/4. Wąż nie powinien być za długi. Próba ciśnienia około 30bara nie powinna też być robiona na podłączonej j. w.
Do lutowania w osłonie azotu nie potrzeba wielkich ciśnień, chodzi głównie o wypełnienie instalacji samym gazem obojętnym. Zapobiega to powstawaniu zgorzeli wewnątrz lutowanego przewodu. Każda metoda jest dobra Wink

Pozdrawiam

Może któryś z kolegów pozna swoją instalacje z przed 2 lat Big Grin
Czyli np. do reduktora na wyjście podłącze wąż a na koniec węża np. zaworek Schredera i wtedy podepnę się manometrami a następnie do instalacji.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-05-09, 04:37:08
Top użytkownik
Witam

[Obrazek: upup.gif] lub jak kolega Byniom i Tommatiz zrobili. Ja na wężu mam montowany zaworek z nakrętką 1/4. Są w sprzedaży węże serwisowe 1/4 na 1/4 długości 4, 5, 6m. Każdy sposób jest dobry, byle był skuteczny.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

wogotto

2009-05-09, 06:42:09
Użytkownik
Witam.Tylko maly problem zaczyna sie gdy sktaplacz na daszku 4 pietro,bez windy,wejscie na dach 80cm na 60cm,wejscie na dach po drabince wewnatrz budynku z poddasza o wysokosci 6 metrow,co drugi szczebel uszkodzony,schody z marmuru i pelno ludzi wewnatrz a jednorazowo z duzej butli uzyskujesz cisnienie np 5 bar poniewaz instalacja i agregat jest wymiarow troszke wiekszych i wtedy bajka zaczyna sie .......
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-05-09, 06:51:16
Top użytkownik
wogotto napisał(a):Witam.Tylko maly problem zaczyna sie gdy sktaplacz na daszku 4 pietro,bez windy,wejscie na dach 80cm na 60cm,wejscie na dach po drabince wewnatrz budynku z poddasza o wysokosci 6 metrow,co drugi szczebel uszkodzony,schody z marmuru i pelno ludzi wewnatrz a jednorazowo z duzej butli uzyskujesz cisnienie np 5 bar poniewaz instalacja i agregat jest wymiarow troszke wiekszych i wtedy bajka zaczyna sie .......
Witam

Nie dam złamać się Tobie, Ty pesymisto. Kupuje się butle 20L, typ lekki, moja ma atest do 200bar i biorę ją pod pachę i w podskokach lecę na dach. Oczywiście wcześniej pije RedBull Big Grin

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

klimatom

2009-05-09, 09:52:48
Nowy użytkownik
Sprostowanie
osobisciem spotkalem sie z reduktorami ktore maja na wyjsciu 30 bar (mam taki, perun)natomiast nigdy nie widzialem reduktora co ma na wyjsciu 50bar.Wiec w moim poprzednim poscie zaistnial blad za ktory przepraszam.
  • Odpowiedz

byniom

2009-05-09, 10:11:04
Moderator
Gość z tużej i znanej firmy sprzedającej klimy powiedział mi że mają reduktory do 30 ale przerabiaja na stanowisku kontrolnym zawory bezpieczeństwa i wtedy moga robić próbę szczelności na r410 bo nie wywali zaworkiem przy takim ciśnieniu. Ja też nie widziałem wiekszych od tego co mam do 30 .
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-05-09, 11:12:44
Top użytkownik
Witam

Klimatom nie musisz przepraszać, szukamy na tym forum wspólnie rozwiązań na codzienne Kłopotki Wink .

Pozdrawiam
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa