Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaki sprzet MUSI miec monter?

42 Odpowiedzi, 39122 Wyświetleń
Wątek zamknięty 
1 2 Dalej

mateuszm

2009-05-15, 07:56:49
Nowy użytkownik
witam
Wchodze w temat klimatyzacji, umowy podpisane, po szkoleniu, czas do pracy.
Szukalem na forum ale nie ma nigdzie zwiezle napisane w co powinien byc wyposazony monter oprocz wiedzy oczywiscie.
Pominmy moze auto, drabiny, drobne narzedzia i inne oczywistosci.
Czyli co jest konieczne (pompy, stacja odzysku, gietarka)
Prosze o konkretne nazwy i specyf. konkretnych, doswiadczonych monterow ktorzy siedza w temacie i zechca podzielic sie wiedza z bardziej praktycznej strony.
Stworzmy w tym watku rzetelne kompedium wiedzy dla poczatkujacych Smile
dziekuje

byniom

2009-05-15, 08:17:41
Moderator
Mówi o tym rozporzadzenie 2071 Ministra Gospodarki I Pracy z dn. 2 września 2004 .
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać

HVAC

2009-05-15, 08:37:40
Użytkownik
Coś chyba to szkolenie nie było na temat klimatyzacji Smile.

byniom

2009-05-15, 08:43:56
Moderator
Ty otwierasz dziłalność czy przyjmujesz się do pracy do jakijś firmy ? Co do szkolenia to myślę ze było to podstawowe szkolenie z zakresu montażu klimatyzatorów pokojowych.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-05-15, 08:44:15 przez byniom.)

awax

2009-05-15, 08:47:07
Top użytkownik
Witam
Czasami zastanawiam się kiedy ktoś np żartuje lub prowokuje?
"umowy podpisane,po szkoleniu,czas do pracy" ,co to za szkolenie było jeżeli nie powiedzieli tam jakiego sprzętu używać?
W takiej sytuacji to moze lepsze byłoby pytanie "gdzie i pod czyim nadzorem nabyc doświadczenia praktycznego"
Obawiam sie iż takie działania własnie powoduja ,że kontrahenci którzy te umowy podpisali mają potem określone zdanie o fachowcach z naszej branży.
Pozdrawiam i powodzenia

mateuszm

2009-05-15, 09:43:25
Nowy użytkownik
ooooo i jak zwykle zamiast porad jest cwaniakowanie...
Panie byniom, HVAC i awax doskonale wiecie jaki charakter ma szkolenie dystrybucyjne. tam nikt nie wymieni mi konkretnej marki urzadzen bo szkolenie nawet nie obejmuje tego zakresu, najwyzej mozna sie dopytac.
dlatego pytam was zebyscie doradzili a nie...
doswiadczenie praktyczne juz mam bo instalowalem ale chce to robic profesjonalnie, chce wiedziec co mi jest potrzebne, jakiej marki bo sie po prostu nie znam.
pozdrawiam

awax

2009-05-15, 10:48:31
Top użytkownik
mateuszm napisał(a):ooooo i jak zwykle zamiast porad jest cwaniakowanie...
Panie byniom, HVAC i awax doskonale wiecie jaki charakter ma szkolenie dystrybucyjne. tam nikt nie wymieni mi konkretnej marki urzadzen bo szkolenie nawet nie obejmuje tego zakresu, najwyzej mozna sie dopytac.
dlatego pytam was zebyscie doradzili a nie...
doswiadczenie praktyczne juz mam bo instalowalem ale chce to robic profesjonalnie, chce wiedziec co mi jest potrzebne, jakiej marki bo sie po prostu nie znam.
pozdrawiam
Panie Mateuszu to Pan "cwaniakuje" podpisując z kimkolwiek umowy z doświadczeniem praktycznym "nieprofesjonalnym"
Bez urazy,ale to właśnie m.in. Pana koledzy oferuja potem na Allegro instalację klimatyzatora za 400 zł.

byniom

2009-05-15, 11:03:38
Moderator
Przecież ci napisałem który przepis mówi jaki sprzet jest wymagany . Ty nawet nie napisałeś czy masz działalnośc czy jesteś pracownikiem. Jeżeli jestes pracownikiem to twój mocodawca powinien zapewnić ci sprzet natomiast jak masz własną działalnośc to zadając takie pytanie rzucasz się na głęboką wodę więc poczytaj kilka ustwa bo przecież nie bedę przepisywał całej ustawy na forum. Podałem ci numer i w necie znajdziesz to bez większych problemów. Doświadczenia nie zdabędziesz na forum i trochę trzeba poczytać materiałów które napewno ci się przydadzą w przyszłości i nie bądź taki nerwowy. Zadałeś pytanie to odpowiedziałem a komentaż myślę że był słuszny.Skoro piszesz o przebytych szkoleniach a zadajesz takie pytanie to chyba oczywiste ze szkolenie było podstawowe o którym ty nic nie napisałeś.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-05-15, 11:08:21 przez byniom.)

klimatom

2009-05-15, 11:22:29
Nowy użytkownik
Niezbednik montera-serwisanta
1auto,np.vw t4
2drabiny 3*7 i 3*9 oraz maly podest
3rusztowanie najlepiej warszawskie
4azot+reduktor do 30bar+wąz
5pompa prozniowa np cps vp6d
6waga np cps cc2000
7manometry np refco elektroniczne
8butle z propan butan i tlen + palniki+srebro
9wiertarki sds+sdsmax+ wiertla
10odkurzacz z funkcja ciagniecia wody(do przetykania skroplin)
11miernik elektryczny z cegami
12narzedzia podreczne wkretaki mlotki itp
13pianki do wykrywania nieszczelnosci
14srodki chem.do czyszczenia
15parownica karcher
16 nakretki podkladki kolki.itp
17expander wystarczy zwykly chinczyk bo daje rade
18gietarka kuszowa + sprezyny
19kielichownica dzwonek-made in dziadek
To tak z grubsza, bo na pewno o czyms zapomnialem.Pozdrawiam

Fujitsu Szczecin

2009-05-15, 11:47:21
Top użytkownik
Witam

Jeżeli chcesz wykonywać prace profesjonalnie to musisz posiadać:

1. Stacje odzysku czynnika i butla do każdego czynnika osobno z którym się pracuje. Podstawowy prosty model + butla do jednego czynnika to ok. 3000 pln
2. Manometry serwisowe + węże. Jeżeli są analogowe powinny obsługiwać czynnik przy którym pracujemy. Cena ok. 500 pln. Jeżeli manometr jest cyfrowy obsługuje dużą ilość czynników (odchodzi nam tworzenie kolekcji manometrów). Dodatkowo do kompletu możemy dokupić wakuometr (dokładny pomiar próżni) i termoparę (termometr zintegrowany z manometrem). Cena ok. 1500 pln.
3. Pompa próżniowa. Wybór zależy od wielkości instalacji jakie będziemy obsługiwać. Cena ok. 1000 pln.
4. Waga elektroniczna lub dozownik czynnika (cylindry). Ja osobiście korzystam z wagi z dozownikiem zintegrowanym. Pozwala mi on na dokładną aplikację czynnika do instalacji. Cena ok. 1900 pln. (mój wariant)
5. Narzędzia do obróbki połączeń rur chłodniczych
- kielichownica precyzyjna ok. 800 pln. (można taniej można drożej chodzi głównie o efekt końcowy. Najlepiej ,,Dziadkowa'')
- przecinaki do rur chłodniczych (ja używam na grzechotkach) Cena ok. 150 pln.
- klucze dynamometryczne do połączeń gwintowych. (opcja dla zaawansowanych a może właśnie dla początkujących)
- giętarki
a.) sprężynowe Cena ok. 100 pln. kompl.
b.) mechaniczne Cena ok. 350 pln. (kiepskiej jakości)
6. Przyrządy pomiarowe podstawowe:
- do pomiaru temperatury ( termometr ) Cena ok. 80 pln.
- do pomiaru wielkości elektrycznych (cęgi) Cena ok. 200 pln
7. Detektor wycieków czynnika (osobiście używam urządzenia z czułościom do 2g/rok

Ponad to do prawidłowego wykonywania instalacji chłodniczych pomocne będą:
1. Palnik tlenowo-propanowy Cena ok. 2000 pln.
2. Kielichownica do połączeń rur chłodniczych ( nie zalecane ale nieraz konieczne ) Cena ok. 800 pln.
3. Zestaw do azotu butla 20 l + manometry z wężem oraz końcówką serwisową do klimatyzacji Cena ok. 700 pln.

Do podstawowego serwisowania i utrzymania czystości urządzeń:
1. Czynnik wg zapotrzebowania. (czynnik r410a 11 kg Cena ok. 400 pln.)
2. Narzędzia do czyszczenia układów klimatyzacji wg obsługiwanych urządzeń.
np klimatyzatory typu split:
- szczotki do czyszczenia lameli Cena ok. 80 pln. komp.
- chemia do czyszczenia i dezynfekcji jednostek wewn. Cena ok 100 pln. (1l w atomizerze)
- chemia do czyszczenia jednostek zewn. Cena ok. 200 pln + 100 pln (cena 5 l środka + hydronetka)

Nie będę szczegółowo wymieniał narzędzi jakie również są niezbędne do prowadzenia prac przy montażach:
- drabiny różnych wielkości i zastosowań
- szelki i liny do zabezpieczeń przy pracach na wysokości
- wiertarki, młoty przebiciowe + akcesoria.
- poziomnice, wasserwagi
- odcinaki do rur plastikowych
- detektor do metali i przewodów schowanych w ścianie.
- klucze nastawne, klucze specjalne.
- krótkofalówki

Mam nadzieję że o niczym nie zapomniałem. To jakieś 16000- 20000 pln. Ale jak będziesz robił dobrą robotę to szybko się zamortyzuje. Dodaj samochód serwisowy i 22% VAT.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?

dominik486

2009-05-15, 12:59:34
Zaawansowany użytkownik
Ciekawe jest jeszcze jedno:
"doswiadczenie praktyczne juz mam bo instalowalem ale chce to robic profesjonalnie, chce wiedziec co mi jest potrzebne, jakiej marki bo sie po prostu nie znam."

Jeżeli już "instalowałeś" klimatyzatory to nawet jak u kogoś miałeś praktyki to powinieneś spisać( jeżeli nie mogłeś zapamiętać) potrzebne narzędzia. Nie wiem czy da się "profesjonalnie" montować i serwisować urzadzenia nie znając nazw potrzebnych narzędzi. Jeżeli klient będzie wścipski (bo czasami tak się trafia) i będzie Ci kazał powiedzieć jakim sprzętem dysponujesz to co powiesz wtedy?? Albo nieraz to taka siara być w hurtowni i nie wiedzieć jak to się fachowo nazywa.
NIe żebym się czepiał ale tak się doczytałem.
Pzdr Wink

klimatom

2009-05-15, 14:37:11
Nowy użytkownik
Jesli chodzi o sprzety chlodnicze to osoboscie polecam refco oraz cps,nie napalaj sie na chinskie rzeczy bo co tanie to drogie, lepiej raz wydac wiecej kasy i cieszyc sie sprzetem przez dlugie lata.Pozdrawiam

mateuszm

2009-05-15, 15:37:10
Nowy użytkownik
bardzo dziekuje stefanbud i klimatom za rzetelne opisy, o to mi chodzilo. a awax i reszta niech juz lepiej nic nie pisza, zasmiecacie temat wlasnym ego...
pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-05-15, 15:39:33 przez mateuszm.)

dominik486

2009-05-15, 15:56:49
Zaawansowany użytkownik
Wsumie to najważniejsze rzeczy na początek to:
1- kielicharka
2- obcinarka do rur
3- zestaw manometrów
4- butle serwisowe( na czynniki chłodnicze) - chociaż najpierw można je wypozyczać
5- giętarka
6- zestaw kluczy i srubokrętów
7- pompa próżniowa
8- dobra wiertarko wkrętarka
9 - zestaw do spawania gazowego

Ta wczesniejsza moja odpowiedz to była tylko głupia sugestia....Wink

Pozdrawiam

dominik486

2009-05-15, 15:59:43
Zaawansowany użytkownik
Co do firmy narzedzi chłodniczych to mam sprawdzoną refco. Nie ma z nimi problemów.

byniom

2009-05-15, 20:01:32
Moderator
Myślę że ty zaśmiecasz tak nie pełnymi pytaniami to forum. Zaraz się okaże że będziesz pisał "panowie dajcie mi adresy firm które moge od was przejąc". Podałem ci konkretny przepis a ty wydziwiasz . W ustawie jest wszystko napisane i ty nie pisałeś czy pracujesz z substancjami kontorlowanymi czy nie.

awax

2009-05-15, 20:15:00
Top użytkownik
mateuszm napisał(a):bardzo dziekuje stefanbud i klimatom za rzetelne opisy, o to mi chodzilo. a awax i reszta niech juz lepiej nic nie pisza, zasmiecacie temat wlasnym ego...
pozdrawiam
"temat" to nie temat to kpina żeby mając podobno doświadczenie "bo instalowałem"
nie wiedzieć jakie narzędzia do tej instalacji służą.
Powodzenia ,a jezeli chcesz naprawdę rzetelnej pomocy to proszę ,zapraszam do firmy na dzień ,dwa ,tydzień,poobserwujesz popytasz i nic za to nie chcę.
Ucząc się w ten sposób jesteś jedynie nieuczciwy w stosunku do Swoich Klientów bo chyba nie przyznajesz się w jaki sposób zdobywasz wiedzę?
Pozdrawiam i powodzenia

Fujitsu Szczecin

2009-05-15, 20:30:14
Top użytkownik
Witam

Jest kryzys, dajmy dzieciakom zarobić. Jak mają pójść pod budkę z piwem i wymyślać skąd wziąć na drugie to lepiej niech zarabiają. Troszkę luziku panowie. Budujmy narodowy dobrobyt Big Grin.

Pozdrawiam

Fujitsu Szczecin

2009-05-15, 20:35:22
Top użytkownik
Witam

Poza tym co można spierdzielić w montażu klimatyzacji? Spytajcie pana Mistera, parę otworów, kołki, trochę rury, kabel i chłodek gotowy. Nie możliwe Big Grin.

Pozdrawiam

mateuszm

2009-05-16, 12:46:24
Nowy użytkownik
awax ty niemoto przeciez napisalem w pierwszym i drugim poscie ze chce nazwy firm

"Prosze o konkretne nazwy i specyf"
"chce wiedziec co mi jest potrzebne, jakiej marki bo sie po prostu nie znam."

czytajcie ze zrozumieniem. napisalem ze instalowalem ale to byl sprzet w firmie ktorego nazw nawet nie pamietam. teraz instalue na wlasny rachunek. wy tez zaczynaliscie wiec po co te debilne posty??

byniom ustawe wsadz sobie wiesz gdzie. ciekawe czy wszystko co robisz jest podyktowane ustawa. liczy sie opinia doswiadczonego montera a nie ustawa.

no ale coz, jestescie wszyscy z jednej firmy, pewnie macie to forum i jak tu myslec o jakims obietywizmie. tacy z was profesjonalisci? to dlaczego uinstalujecie wylacznie fujitsu? marka nie jest zla ale w pewnych dziedzinach sa lepsze. kilka lat zakladacie to samo i wyskakuje ktorys ze wzmianka o dzieciakach. ciakawe ile ty miales lat jak zaczynales. byniom ty pewnie sam masz 20'scia pare zadajac ciagle to samo pytanie. po 1 poscie wydaje sie byc logiczne ze nie bede pracowal dla kogos.

Przemonter

2009-05-16, 12:57:37
Użytkownik
...mam wrazenie ze dla Ciebie niezbedne narzędzia do montażu to tylko młotek i przecinakBig Grin

byniom

2009-05-16, 13:08:31
Moderator
Gościu wsadzić to ty możesz te swoje posty wiesz gdzie jak jesteś taki cwany to sobie poszukaj w googlach co ci będzie potrzebnę i trochę szacunku dla innych bo jak narazie to nie dorastasz im do pięt. Co do ustwa to doświadczeni ponterzy też z przepisów a może i głównie z nich korzystają. MAm nadzieje że ci sie trafi kiedyś inspektor i kilka pytań ci zada na robocie to zobaczymy czy wtedy też będziesz chciał wsadzać komuś te ustawy.Ze zrozumieniem to ty nawet swojego postu nie potrafisz przeczytać i życze ci żeby ci się na robocie trafił taki klinet z takim harakterem jak ty . Myślę że karierę zakończysz tak szybko jak ją zaczołeś.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-05-16, 13:11:48 przez byniom.)

monterod2002

2009-05-16, 13:35:36
Zaawansowany użytkownik
ciekawe jakie starcie by było jasio i mateuszm jeden i drugi tak samo mądrzy .
Ja to się zwijam bo widze że nie dam rady na rynku z taką konkuręcją . Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin
pozdrowienia
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/

HVAC

2009-05-16, 14:44:02
Użytkownik
Przemonter napisał(a):...mam wrazenie ze dla Ciebie niezbedne narzędzia do montażu to tylko młotek i przecinakBig Grin
nie wspominaj o takim sprzęcie bo koleś będzie Ci wypominał, że nie podałeć dokładnego typu i producenta.

dominik486

2009-05-16, 16:12:29
Zaawansowany użytkownik
Tak naprawdę to gdyby chciało Ci się ruszyć do najblizszej hurtowni chłodniczej to byś się o wszystkim dowiedział. Oni mają nie tylko urządzenia ale również handlują narzędziami. A i tak chcąc montować klimy będziesz prędzej czy pożniej zmuszony iśc do hurtowni.
Więc wydaje mi się, że wcale nie chcesz montować narazie klim, tylko wypytać się "czy to się opłaca"!!! Takie bynajmniej odnoszę wrażenie.

Jak można mieć doświadczenie i nie znać podstawowych narzędzi?????? Ciekawe...

To można porównać do komputerowca, który wie tylko jak kożystać ze wszystkiego na komputerze ale już wszystkich programów, akcesorii itd nie zna.

Trochę siara nie znać sprzętu, bo ja też dorabiam u ojca już 3 lata i po pół roku znałem nazwy wszystkich narzędzi i umiałem montować klimatyzator ale wiadomo, że wielu wielu technicznych rzeczy( odnośnie klimatyzacji) nie mowiąc już o chłodnictwie nadal nie wiem.
Lata praktyki robią swoje. Wink
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa