Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z wyłanczajacą się klimatyzacją w mercedesie okularniku

42 Odpowiedzi, 37864 Wyświetleń
Wstecz 1 2

tom17

2009-05-16, 19:06:25
Użytkownik
i co z tą pompką wymieniłeś. jeżeli nie to komputer może wyłączać kompresor ponieważ klimatyzacja jest połączona elektrycznie z układem chłodzenia aby zapobiec przegrzewaniu silnika.
  • Odpowiedz

piter79

2009-05-16, 19:48:33
Nowy użytkownik
Kolego ta cienka rurka jak pracuje kompresor musi być ciepła to jest strona tłoczna.
Jeżeli jest zimna to masz zapchany układ najprościej mówiąc rozpylanie czynnika zaczyna się w twoim aucie przed zaworem, a z tego może wynikać ze skraplacz masz zapchany czyli (chłodnicę). Piszesz także, że czynnika masz 1kg przeciętnie czynnika w aucie jest 550-750g +- 50g. Może wie ktoś z kolegów ile czynnika powinno być u kolegi w aucie. Czy skraplacz czyli chłodnica robi się ciepła podczas tych 2 min pracy kompresora, sprawdź to.
Pozdrawiam...
  • Odpowiedz

tom17

2009-05-16, 19:55:32
Użytkownik
piter79 napisał(a):Piszesz także, że czynnika masz 1kg przeciętnie czynnika w aucie jest 550-750g +- 50g. Może wie ktoś z kolegów ile czynnika powinno być u kolegi w aucie.
1kg

piter79 napisał(a):jeżeli jest zimna to masz zapchany układ najprościej mówiąc rozpylanie czynnika zaczyna się w twoim aucie przed zaworem, a z tego może wynikać ze skraplacz masz zapchany czyli (chłodnicę).
czy w takim przypadku sprężarka nie włączyła by się po spadku ciśnienia?

wg. mnie jest to związane tylko i wyłącznie ze sterowaniem
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-05-16, 19:58:00 przez tom17.)
  • Odpowiedz

piter79

2009-05-16, 20:11:04
Nowy użytkownik
Może i tak wiesz jak czegoś nie widzisz i sam osobiście nie posprawdzasz to ciężko doradzić komuś tym bardziej ,że podaje tylko stronę tłoczną nie wspominając o stronie ssącej w układzie. Może masz rację tom17 ,że problem ze sterowaniem tylko dlaczego 2 min.
Pozdrawiam...
  • Odpowiedz

piter79

2009-05-16, 20:23:06
Nowy użytkownik
Kolego istnieje dość drastyczne rozwiązanie, a mianowicie podpięcie kompresora bezpośrednio pod zasilanie oczywiście z założonymi manometrami na stronie tłocznej i ssącej coś musi się w tym momencie wydarzyć. Manometry obowiązkowo!!!!!
Pozdrawiam....
  • Odpowiedz

AndrzejMerc

2009-05-16, 20:29:52
Nowy użytkownik
TOM 17 kolego to cisnieniepodaje z komputera a na urzadzeniu do nabijania klimy jest takie same mowa na wysokim cisnieniu bo na niskim nie pamietam jakie było wntylatory chodza normalnie a czujnik wymieniłem temperatury cieczy który jest przy osuszaczu i zawór wraz z uszuszaczem nadmiienie ze elektryk po tym jak sie kompresor rozłonczył to wpiał swoim sposobem sie do zaworu cisnienia i zrobił cisnienie wysokie tz pokrecał takim cos ze cisnienie rosło i załonczyła sie pompa na 21barach i na 29 wyłaczyła i postawił diagnoze ze mam kompresor zły na małe daje cisnienie
ze trzeba wymienic go takze ja w to nie moze uwierzyc bo jak byłby zły to nie byloby nic zimnego powietrza a on z 27st np w srodku zchłodzi do 7st
tak obczaiłem na termometrze wpietym we wlot powietrza
tz przez te 2-3minuty
pracy
takze moze to cos komu blizej zblizy muj problem co to za problem mam
  • Odpowiedz

tom17

2009-05-16, 20:34:34
Użytkownik
piter79 napisał(a):Może i tak wiesz jak czegoś nie widzisz i sam osobiście nie posprawdzasz to ciężko doradzić komuś tym bardziej ,że podaje tylko stronę tłoczną nie wspominając o stronie ssącej w układzie. Może masz rację tom17 ,że problem ze sterowaniem tylko dlaczego 2 min.
Pozdrawiam...
brak ssącej dlatego że ciśnienie jest czytane z przetwornika który jest tylko na HP a nie zegarami. dlaczego taki czas ciężko powiedzieć ale na pewno po tym czasie powinna zadziałać jakaś funkcja która nie działa. być może ta wcześniej wspomniana pompka od cyrkulacji płynu chłodzącego.
  • Odpowiedz

tom17

2009-05-16, 21:03:39
Użytkownik
AndrzejMerc napisał(a):załonczyła sie pompa na 21barach i na 29 wyłaczyła i postawił diagnoze ze mam kompresor zły na małe daje cisnienie
ze trzeba wymienic
takie ciśnienia w układzie to przy temperaturze otoczenia ok 40stC więc na pewno nie kompresor - zresztą nabił do 29bar jeżeli coś tam pokręcił ( ciekawi mnie co?? wyłączył wentylatory skraplacza? jedynie to mi do głowy przychodzi)

jeżeli przy 21bar załączył to czy przypadkiem przetwornik ciśnienia nie jest uszkodzony?
  • Odpowiedz

piter79

2009-05-16, 21:23:35
Nowy użytkownik
tom17 coś mi tu nie gra przy 12-15 atmosferach w sprężarce powinien zadziałać zawór przeciążeniowy, no chyba, że go tam nie ma.
Ciśnienie na tłocznej wskazania układ nie drożny.
Pozdrawiam...
  • Odpowiedz

AndrzejMerc

2009-05-17, 16:35:29
Nowy użytkownik
koledzy a czy jak odetnie mi prad od sprezarki to jak bym podpioł z onstalacj od wiatraków ten pluz do kompresora moze narobic problemów bo juz i tak niektórzy mi radza tylko boje sie czy komputera nie uszkodzic cos moze to
moze cos ktos podpowie czy jest taki myk mozliwy
bo patrzac jak klima chodzi to i wiatraki
  • Odpowiedz

AndrzejMerc

2009-05-17, 17:32:57
Nowy użytkownik
koledzy czytam tak po koleii kazda wsza odpowiedz a mianowicie
pompka nie wymieniona bo podłaczyłem ja na krótko do prostownika i pracuje to po co mam ja wymieniac elektykowi wykazał komputer to załozył swoja na mopment by dalej sprawdzic ale i wymiana pompki wymószajascej obieg wody tez nic nie dało a wracajac do tego cisnienia 21-29bar
załanczanie i wyłaczanie kompresora to elektyk zrobił tz potenciomet wpioł sie we wtyczke zaworu cisnieniowego i około 21bary załonczyła sie tz kompresor a 29bar wyłaczył
na tej podstawie powiedziałze kompresor nie tłoczy cisnienia
ale jak pracuje te 2minuti to do 16bar natłoczy
  • Odpowiedz

piter79

2009-05-17, 18:39:47
Nowy użytkownik
AndrzejMerc napiszę krótko jedź do kogoś kto nie tylko zna się na prądach, ale też na klimatyzacji i sposobie jej działania. Jeżeli odłączysz kabelek od sprężarki i podłączysz pod niego plus z akumulatora to na pewno w elektronice nic się nie stanie pamiętaj aby ktoś podłączył manometry na niskie i wysokie ciśnienie, aby stwierdzić jak zachowuje się ono po tych 2-3min.
Pozdrawiam...
  • Odpowiedz

tom17

2009-05-17, 19:38:30
Użytkownik
AndrzejMerc napisał(a):a wracajac do tego cisnienia 21-29bar
załanczanie i wyłaczanie kompresora to elektyk zrobił tz potenciomet wpioł sie we wtyczke zaworu cisnieniowego i około 21bary załonczyła sie tz kompresor a 29bar wyłaczył
więc sam sobie odpowiedziałeś gdzie jest problem. jest coś nie tak z przetwornikiem ciśnienia
  • Odpowiedz

RobertS

2009-05-18, 21:58:01
Użytkownik
ta sprężarka ma chyba czujnik obrotów - może on niedomaga, np. przewód uszkodzony i komputer głupiejąc odłącza sprężarkę
  • Odpowiedz

tom17

2009-05-18, 22:07:37
Użytkownik
RobertS napisał(a):ta sprężarka ma chyba czujnik obrotów - może on niedomaga, np. przewód uszkodzony i komputer głupiejąc odłącza sprężarkę
nie. wg katalogu jest denso 7sb
  • Odpowiedz

AndrzejMerc

2009-05-19, 13:38:01
Nowy użytkownik
witam koledzy dzis byłem raz jeszcze na warszacie który naprawia klimy i gosc podłaczy czujnik na wysokie i niskie cisnienie wszystko jest w porzadku wiatraki chodza zchładzaja dobrze powietrzem sprezonym przedmuchał chłodnice a problem odłanczania sie sprezarki pozostał i skierował mnie do elektronika bo to on ma znajs przyczyne co odłacza dopływ pradu do sprezarki po tych 3min pracy w czwartek juz mam kolejkwe do serwisu takze mysle ze oni dojda
co to jest pozdrawiam napisze jak bendzie juz po problemie co to było!!
  • Odpowiedz

AndrzejMerc

2009-05-22, 12:04:29
Nowy użytkownik
WITAM koledzy wracam tutaj podzielic sie wiadomoscia co było problemem wyłaczania sie klimy po 3minutach pracy a mianowicie w serwisie to okazało sie ze jest CZUJNIK TEMPERATURY PAROWNIKA POZDRAWIAM SERWIS Z LUBLINA LENARTOWICZ TO STRZAŁ W DZIESIATKE!!! szybko i sprawnie
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa