Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zapytanie o kontrast uv

9 Odpowiedzi, 14107 Wyświetleń

feliks6666

2009-05-19, 05:39:57
Nowy użytkownik
Witam posiadam urządzenie do klimatyzacji robinait ac790pro. Nie posiadam możliwości sprawdzenia szczelności przy uzyciu azotu.Jedynie w zastawie jest kontrask i dozownik pistoletowy i lampka uv. Moje pytanie jest następujące gdzie wlewać ten kontrast czy do zbiornika oleju czy możę gdzieś indziej. I ile leje się na 1 litr oleju.
A moze wystarczy bez kontrastu sam test próżniowy gdyż nie zamierzam realizować usługi w zakresie uszczelniania a tylko napełnianie klimatyzacji.
Dzięki i pozdrawiam.
  • Odpowiedz

lutek34

2009-05-19, 10:18:44
Użytkownik
Kolego ostatnio byłem na serwisie klimy gdzie warsztat posiada taką maszyne chyba jak twoja, zresztą zdjęcia jej zamieściłem w wątku sycząca klima i gość żeby dodać kontrastu do mojego układu załadował tube z kontrastem do tego pistoletowego dozownika i wtedy podpiął go do zaworku serwisowego klimy w samochodzi i wstrzyknął tak około 1/6 tej tubki.
Ale mam do ciebie pytanie odnośnie ksiązki obsługi tej maszyny co tam pisze odnośnie błędu "za długi czas odzysku"?
Będe wdzięczny za odpowiedz.
  • Odpowiedz

feliks6666

2009-05-19, 18:39:55
Nowy użytkownik
Ten błąd w instrukcji jest opisany "sprawdzić czy w urządzeniu a/c nie występują nieszczelności. Jeżeli nie stwierdzimy nieszczelności prosimy o kontakt z techniczną obsługą klienta". A co do tego wstrzykiwania to lepiej przez zawór HP czy LP ? I przed którą fazą to robić: odzysk czynnika, wytwarzanie próżni czy napełnianiem czynnika
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-05-19, 18:42:34 przez feliks6666.)
  • Odpowiedz

lutek34

2009-05-19, 19:57:56
Użytkownik
Przez który zawór wstrzykiwać kontrast to nie wiem, wstrzyknął go jak czynnik był już w układzie.
Kurcze zastanawia mnie ten błąd czy ta nieszczelnośc jaką u mnie niby znalazło podczas robienia prózni nie była spowodowana usterką maszyny?
  • Odpowiedz

skra

2009-05-20, 08:04:02
Nowy użytkownik
Barwnik mozna podać z olejem ale ja bym polecił prostrzą metodę. 1 strzykawka na jeden samochów. Wiem, zę mają coś takiego w w łodzi w elma-rk. Jeżeli używasz duzo barwnika to niestety ekonomicznie lepiej wychodzi kupic duzy 1litrowy i wtedy musziałbyś kupić dozownik albo dodawać do oleju.
  • Odpowiedz

skra

2009-05-20, 08:09:59
Nowy użytkownik
Test prózniowy jest robiony na podciśnieniu -1bar wieć daje jedynie informacje , iz w układzie nie ma dużej nieszczelności. Zeby mieć pewnośc, że układ jest szczelny trzeba zrobić próbe na ciśnieniu roboczym około 12 bar. Jeżeli nie masz mozliwosći zrobienia testu azotem podawałbym barwnik do każdego samochodu.
  • Odpowiedz

feliks6666

2009-05-21, 07:05:13
Nowy użytkownik
A kiedy kontrast się wstrzykuje. Czy po odzyskaniu a przed próżnią, czy po zrobieniu próżni lub czy na koniec po napełnieniu czynnikiem. Jak jest najlepiej. I przez który zawór hp czy lp ?
  • Odpowiedz

skra

2009-05-22, 07:00:21
Nowy użytkownik
Powinno sie przez zawór LP albo po próżni albo ostatecznie na sam koniec.
  • Odpowiedz

Jabluszko

2009-05-22, 16:32:17
Nowy użytkownik
Witam wszystkich, moj pierwszy post.

Otoz UV powinienes dodac po prozni , przed lub po nowym oleju.
Najlepiej dla Ciebie - kup olej z UVka.
Bez znaczenia czy zrobisz to LP czy HP, winno Ci wejsc bez problemu.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa