Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Almera N15-montaż używanej klimy-koszt montażu i kto się tym zajmie?

12 Odpowiedzi, 13392 Wyświetleń

nWo

2009-06-03, 04:54:42
Nowy użytkownik
Witam
Jak w temacie. Zastanawiam się nad kupnem kompletnej używanej klimatyzacji (mam już na oku). Rzecz w tym że chciałbym skalkulować jaki byłby całkowity koszt takiego przedsięwzięcia.
W szczególności zastanawia mnie montaż, ile specjaliści mogą sobie za to policzyć no i do tego dojdą jeszcze koszty typu sprawdzenie szczelności, nabicie itd.
Taki koszt zapewne jest uzależniony od marki auta i stopnia złożonosći.
Tutaj nadmieniam że jest to zwykła klima manualna a model auta jest przystosowany do jej założenia bez żadnych przeróbek (tak twierdzą osoby, które zakładały w swoich autach tego samego modelu). W tym przypadku montaż jest ponoć bardzo prosty i można by nawet pokusić się o zrobienie tego samemu....tylko jak się nie ma kanału, garażu, narzędzi itd to sami wiecie.

A może ktoś zna jakiś warsztat w Poznaniu lub okolicach, który podjął by się tego?
  • Odpowiedz

majki

2009-06-03, 10:43:36
Użytkownik
witam ,ja jestem z poznania ale znam zakład ze Śremu który bawi się w takie rzeczy.podaj emaila to podam namiary
  • Odpowiedz

nWo

2009-06-03, 13:57:53
Nowy użytkownik
Majki jeśli pozwolisz to zgłoszę się po te namiary później. Póki co Śrem odpada bo mam juz bliższą lokację w Poznaniu chociaż i tak nie jestem zdecydowany ze względu na cene.
  • Odpowiedz

nWo

2009-06-06, 16:00:36
Nowy użytkownik
Czy przekładając klimatyzację z innego auta trzeba bezwzględnie wymienić jakiś podzespół? Pytam ponieważ w innych tematach wyczytałem o konieczności wymiany osuszacza...czy fatktycznie tak jest a jesli tak to czym jest to wymuszone?

P.S. Czy istnieją jakieś "profesjonalne" książki/dokumentacje/tutoriale np dla serwisów, które pokazują dokładnie cały zestaw klimatyzacji w danym modelu auta i zawierają dokładne instrukcje np montażu/demontażu klimy?
  • Odpowiedz

awax

2009-06-06, 16:27:08
Top użytkownik
nWo napisał(a):Czy przekładając klimatyzację z innego auta trzeba bezwzględnie wymienić jakiś podzespół? Pytam ponieważ w innych tematach wyczytałem o konieczności wymiany osuszacza...czy fatktycznie tak jest a jesli tak to czym jest to wymuszone?

P.S. Czy istnieją jakieś "profesjonalne" książki/dokumentacje/tutoriale np dla serwisów, które pokazują dokładnie cały zestaw klimatyzacji w danym modelu auta i zawierają dokładne instrukcje np montażu/demontażu klimy?
Napisałeś na wstępie,że interesuje Ciebie ile "specjaliści"wezmą za taki montaż.Specjalista z pewnością wie co należy wymienic.
Odpowiadając na pytanie to koszt będzie około 25%wyższy niż montaż nowej.To chyba naturalne,że przy używanej czas pracy będzie dłuższy.
Można też wynając kanał i samemu tak prostą czynnośc wykonac
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-06-06, 20:10:12
Zaawansowany użytkownik
a poco wynajmować kanał można też go samemu zrobiś u siebie w garażu przyda się na przyszłość Big Grin
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

piros

2009-06-06, 21:59:54
Nowy użytkownik
nWo.
Wynajmij garaż ,ewentualnie kup sobie podnośnik,narzędzia,manometry,butlę z gazem i parę innych rzeczy ,a później zamontuj sobie klimę z pomocą kolegów,którzy już to robili.To przecież banalnie proste i łatwe!
A i najważniejsze -za montaż nic nie zapłacisz.
Pozdrawiam serdecznie.
  • Odpowiedz

jurek01

2009-06-07, 05:58:53
Użytkownik
czy to jest takie proste to się okaże.
jeżeli korzystasz z samochodu codziennie to lepiej załatw sobie urlop.
zakup trochę kołków do mocowania tapicerki bo pewnie kilka się zniszczy.
a nakoniec i tak pojedziesz do fachowca.
ŻYCZĘ SUKCESÓW.
  • Odpowiedz

nWo

2009-06-07, 10:44:35
Nowy użytkownik
Napiszę tak:
1) Klimatyzacja była już zakładana przez inne osoby niemające wczesniej z tym tematem nic wspólnego i które twierdzą że da się to zrobić;
2) Osoba, która sprowadza auta i sprzedaje z nich klime powiela zdanie wyżej wspomnianych osób twierdząc że klienci sami później u siebie tą klimę zakładają i nie ma z tym problemu. Mało tego ta osoba umożliwia asystowanie przy demontażu klimy z samochodu , dzIęki czemu przed zakupem można sprawdzić czy wszystko działa, gdzie co i z czym jest co później ułatwia kwestię montażu.
3) Nie jestem idiotą i trochę rozeznałem temat....wiem z czego się ta klima składa, gdzie co się znajduje itd.

Wyżej wymienione skłoniło mnie aby zastanowić się na samodzielnym montażem. Ze względu jednak na problemy związane m.i. z brakiem garażu zacząłem się interesować opcją założenia przez kogoś.....to wszystko.
Mam np możliwość skorzystania z kanału za niewielką opłatą (z takiego stojącego pod chmurką ) ale garaż to już duży problem. Chciałbym wynająć takowy i to na stałe ale ale w poblizu mnie nie ma takiej opcji. Mógłbym poszukać gdzies dalej tylko na czas tej roboty....ale nikt nie będzie wynajmował garażu na taki śmieszny okres.
Wiadomo że i na końcu będę i tak skazany na "specjalistę" , który to wprawdzi i nabije ale to już nie będą wielkie koszty. Inna sprawa gdy to założy a później klima nie będzie działać, oddam ją i dostanę zwrot kasy ale co zapłaciłbym za montaż to w błoto.

Tak wiec to tylko kalkulacje i po co ta złośliwość Piros?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-06-07, 10:45:22 przez nWo.)
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-06-07, 13:26:57
Zaawansowany użytkownik
Nie polecam kanału pod chmurką to troche kolego zejdzie a pogoda nam jakoś ostatnio nie dopisuje Big Grin . Mnie kolego wszystko jedno kto ci to będzie montował ale czy warto eksperymentować wkońcu pojazd nie jest tani . A jak zdecydujesz twoja sprawa ..
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

jurek01

2009-06-10, 19:31:02
Użytkownik
Nie chciałem być złośliwy (przepraszam) , chcę tylko ostrzec przed możliwymi komplikacjami.Dla panów handlujących samochodami przeważnie wszystko jest łatwe i proste . Zajmuję sie chłodnictwem od lat dlatego ostrzegam przed używkami ,co nie znaczy że jest to standard .
Mam nadzieję że wszystko będzie jak trzeba .
Jeszcze raz życzę powodzenia(bez złośliwości).
  • Odpowiedz

Miand

2009-06-14, 20:43:31
Nowy użytkownik
Chcesz montować używkę to twoja sprawa, ale moim zdaniem znajdź kogoś kto podejdzie poważnie do sprawy, czyli przynajmniej sprawdzi dokładnie to co będzie wkładał bo ten najtańszy to włoży kasę skasuje a potem ręce rozłoży i powie że materiał był twój. Poza tym przy używkach diabeł tkwi w szczegółach zawsze czegoś brakuje, trzeba kombinować dorabiać a to jest czas, a czas jest drogi. Nie dziw się więc że ci co temat znają to się śmieją. W firmie klima orginał jest zrobiona za dniówkę, używka parę lat temu stała trzy tygodnie a gość się zarzekał że jak czegoś będzie brakować to na drugi dzień załatwi. No i ściągał części z Francji.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa