Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klasyfikacja klimatyzatorów

49 Odpowiedzi, 48753 Wyświetleń
1 2 Dalej

pawelek

2009-06-10, 20:02:08
Użytkownik
Witam
jak Waszym zdaniem układają się klimatyzatory odnośnie jakości, niezawodności?
Jaki to górna półka , a jaki to samo dno.
Chciałem się zorientować co sądzicie.
  • Odpowiedz

jurek01

2009-06-11, 05:57:03
Użytkownik
Górna półka ---- dodał bym jeszcze Hitachi
  • Odpowiedz

awax

2009-06-11, 07:14:15
Top użytkownik
jurek01 napisał(a):Górna półka ---- dodał bym jeszcze Hitachi
A np Toshiba czy tym bardziej Panasonic?
Chyba nie powinno się klasyfikowac jedynie po nazwie producenta ,czasami renomowane firmy wypuszczają też przeciętniaka zwłaszcza gdy zlecają produkcję pod swoim Logo do tej samej fabryki gdzie produkuje się "dolną półkę"
Konfekcjonowanie to nie wszystko.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-06-11, 14:36:47
Moderator
Witam. Najwyższa półka pod względem niezawodności jakości to TOSHIBA potem DAIKIN i MITSUBISHI potem długo długo nic i reszta urządzeń. Dla mnie najgorsze jakościowo i elektronicznie to SAMSUNG, LG, GALANZ i inne podobne. FONKO nie zaliczam do klimatyzacji bo to szajs nad szajsem w których nie da się normalnie filtrów wyjąć. Początki Toshiby sięgają 1875 roku i są związane z wielkimi dwoma wynalazcami HISASHIGE TANAKA i THOMAS EDISON. Pierwszy klimatyzator Toshiby został wyprodukowany w 1950r. Na początku lat osiemdziesiątych przy szerokiej ofercie produktowej, Toshiba jako pierwsza wprowadziła jednostkę inwerterową (1981r) oraz podwójną sprężarkę rotacyjną. W roku 1999, Toshiba ponownie potwierdziła pozycje lidera wprowadzając typoszereg swoich urządzeń pracujących na freonach ekologicznych ( R-410A i R407C). To tak troszkę historii o Toshibie. Pzdr
  • Odpowiedz

wogotto

2009-06-11, 20:44:21
Użytkownik
Witam.Kiedys firma VW wprowadzila jako pierwsza silnik poprzeczny,dywany najlepsze byly tureckie,a moze Panie Tommatiz opiszesz firme Rocy ktora teraz na polskim rynku synie z elementow wyposazenia lazienek a reklamy i znajomosc produktu swojego i ograniczenie swoje co do marki pozostawisz dla siebie bo jak dla mnie to reklama troszke nie na miejscu obojetnie jak to napiszesz.A propo to dokladnie okolo 6 lat temu montowalem klimatyzatorki fonko mniej a wiecej okolo 100 i jak narazie z tego co pamietam wszystkie dzialaja a zakup klimatyzatora wraz z calym kompletem montazowym co do ceny innych byla oplacalna a jezeli wyciagniecie filtrow sprawia problem to niestety instrukcja uzytkownika .....chyba ze poprzedni serwisant na spinacze przypiol..Pozdrowienia a ukladanie klimatyzatorow co do jakosci mija sie z celem nic innego jak reklama i promowanie produktu swoich firm.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-06-11, 21:05:59
Top użytkownik
Witam

Jesteście wszyscy w błędzie, najwyższa półka to sprzęt z hipermarketów jego najwięcej schodzi VWmaniacy Big Grin

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

wogotto

2009-06-12, 04:40:44
Użytkownik
No i jeszcze zalezy na ktorej polce w hipermarkecie sie je ulozy....
  • Odpowiedz

awax

2009-06-12, 06:36:21
Top użytkownik
Może napiszecie tak dla poparcia tych argumentów co do jakości ile awarii spotykacie,które nie byłyby spowodowane przez zły amatorski montaż lub brak konserwacji.
Montowaliśmy troszkę klimatyzatorków z różnych półek i nie ma tych awarii wiele nawet w tych tańszych urządzeniach.
Pozdrawiam

PS
Regułą jest,że przypadkowi instalatorzy montuja najtańsze urządzenia i to głównie z winy fuszerki w montażu one właśnie częściej się psują.Również uzytkownicy zlecający instalację najtańszym oferentom potem oszczędzaja na konserwacji i jej nie przeprowadzają.
  • Odpowiedz

byniom

2009-06-12, 08:35:12
Moderator
Nie zakładałem dużo takich klimatyzatorów z marketu ale do tej pory nie mam znimi problemu . W domu też mam chńską taniochę i już 3 rok bez problemowo. Tak jak awax pisze bardziej można stawiać na wadliwy montaz natomiast różnica bardziej polega na estetyce wykoniania. Jeżeli coś ma sie trafić wadliwego to wiadomo że na to nie mamy wpływu. Markowe firmy mają lepszą kontrolę jakości wykonania na tasmie produkcyjnej i tak jak z każdym sprzetem ze cześci są robione czasem w gorszym wykonaniu.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-06-12, 08:59:22
Moderator
Witam. Nie reklamuję danej firmy tylko stwierdzam fakt. Oczywiście że nawet najlepsze urządzenie można popsuć wadliwym montażem i zgadzam się z tym. Ale dla zainteresowanych proszę o sprawdzenie w opcji "szukaj" ile było zapytań że coś nie działa z Toshibą bądź jest taki to a taki problem z tą marką. Nie ma. W tym przypadku markowego urządzenia wolę droższą opcję i dobrą. Tu jakoś idzie w parze z ceną. Panie wogotto forum jest dla wszystkich i każdy opisuje swoje doświadczenia. Mi akurat bardzo nie pasuje FONKO bo jest począwszy od wykonania do swojego działania kiepskie. Elektroniki wariują plastiki trzeszczą i wiele innych. A to że w niektórych urządzeniach Fonko nie da się filtrów normalnie wyciągnąć bo o coś zawadzają i cały kurz spada z filtrów to właśnie jakość wykonania a nie czytanie instrukcji Smile. Ta rada może nie jest dla mnie Smile. Pzdr
  • Odpowiedz

awax

2009-06-12, 09:40:53
Top użytkownik
No cóż nie kazdy jeżdzi mercedesem czy BMW.Analogicznie z klimatyzatorami.Mniej pytań odnośnie markowych urządzeń wynika ztad,że są one najczęściej montowane przez doświadczonych instalatorów,którzy nawet w wypadku awarii nie potrzebują porady.
Nie chciałbym być żle zrozumiany,wiadomo,ze te z wyższej półki są z lepszego materiału i selekcjonowane po dokładniejszej kontroli jakości,ale sa Klienci których po prostu nie stać na droższe ,a muszą mieć jklimatyzację.
Pozdrawiam

Tommatiz tak przy okazji reklamujac konkretna marke (logo) mozesz wymagać od nich analogicznej reklamy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-06-12, 09:42:21 przez awax.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-06-12, 11:34:58
Moderator
Masz rację nie każdego stać ale wielu klientów woli dać troszkę więcej za dobrą klimę jak potem ma wydawać kasę na naprawy. No cóż żyjemy w takim świecie że każda złotówka jest szczegółowo przemyślana pod względem wydatków. Pzdr
  • Odpowiedz

awax

2009-06-12, 13:39:38
Top użytkownik
Czasami "pan Kaziu" ma tak opanowany bajer,że Klient myśli,że kupuje najwyższej klasy produkt i będzie on zainstalowany przez ekspertów.:Smile)
  • Odpowiedz

HVAC

2009-06-12, 18:42:38
Użytkownik
tak się akurat składa, że marki typu Hitachi, Daikin, Panasonic, Mitsubishi, Toshiba (nie wymieniłem pewnie wszystkich) są na jednym pozimie technologicznym, raz jedna raz druga coś pokaże pierwsza, awaryjność urządzeń oscyluje w okolicach 1% na 1000, można latami sprzedawać i montować bezawaryjnie jednostki, ale zrób raz kontrakt w którym masz ze 100 jednostek, zawsze się coś trafi.
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-06-12, 21:51:22
Zaawansowany użytkownik
HVAC po co 100 jednostek ja w jednym miejscu montowałem 3 klimy z tak zwanej górnej półki z czego dwie odesłałem(podczas montażu wyszło że są wadliwe ) . Następne zlecenie z dwie klimy jedna wadliwa . Wina ewidentnie producenta .
Pech to pech cały 1% trafił się mi Big Grin Big Grin Big Grin .
Podzielam jednak zdanie kolegów dobry montaż i konserwacja to podstawa bezawaryjności klimy.
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

heineken72

2009-06-13, 14:38:16
Użytkownik
... A jak dla mnie najwyzsza półka to Fuji teraz już sie nie sprzedaje ich. Natomiast z tej samej kooperacji równie doskonałe - Fujitsu. Ja uważam je za mercedesa w klimie przynajmniej w urządzeniach do 5kW. Swojego czasu tylko tej firmy montowaliśmy. Moge kolegom pokazać miejsca w Szczecinie gdzie zamontowane w 1994 roku do dziś działają. Wink
Niestety ze wzgledu na cenę montowało się innych firm.Sad
pozd
z klimatyzacją ... za pan brat od 1997
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-06-13, 14:40:15 przez heineken72.)
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-06-14, 07:37:50
Zaawansowany użytkownik
Według mnie czas trwania gwarancji wiele mówi za siebie . Na marketowego dostaje się rok góra dwa lata a na fujitsu 5 lat .
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

cool-went

2009-06-14, 08:58:29
Użytkownik
seniorbiovital napisał(a):jak tyle czasu działają to kto zarabia na serwisie???? :-)
działają właśnie dlatego bo są właściwie serwisowane Smile)
  • Odpowiedz

majki

2009-06-16, 18:13:04
Użytkownik
w 100% zgadzam się z monterod2002 że długość trwania gwarancji mówi wiele dobrego o firmie,dla mnie nr.1 jest DAIKIN ale mam wielkie poważanie dla Toshiba,ten sprzęt naprawde ładnie pracuje,pozdrawiam
  • Odpowiedz

HVAC

2009-06-16, 18:53:07
Użytkownik
To tak troszkę historii o ....

Hitachi released the world's first production of compressors.

1944 Shimizu Factory Founded
1945 Tochigi Factory Founded
1966 Started Supply of Reciprocating Compressor for Railway Applications
1979 World's First Production of Semi-hermetic Screw Compressor
1983 World's First Production of Scroll Compressor for Air Conditioners
1985 World's First Production of Scroll Compressor for Cryogenic Applications
1987 World's First Production of Scroll Compressor for Railway Applications
1988 World's First Production of Scroll Compressor for Refrigerating Machines
1998 Started Production of FL Series Scroll Compressor for HFC404A
2001 Started Production of ZS Series Scroll Compressor for HFC404A
2003 Started Production of DS Series Scroll Compressor for HFC404A
Started Production of A Series Screw Compressor
2004 Started Production ZS, DS Series "Algebraic Type"

dla mnie pierwsze dwa miejsca zajmuje Hitachi Tongue :LOL
napie... od ponad 10, daikin a co to takiego, toshiba robi jakieś TV, sansung też ale to na D :/
  • Odpowiedz

zarzak78

2009-06-18, 20:56:33
Nowy użytkownik
również potwierdzam, że Mitshubishi Heavy Industry i Daikin to jest najwyższa półka, super jakość spoko się je montuje. Chociaż Mitshubishi Electric też nie jest najgorszy. Ale cenowo to jest kosmos.
  • Odpowiedz

pasek1983

2010-01-20, 14:01:30
Nowy użytkownik
A ja od paru lat montuję samsungi i jestem super zadowolony. Stosunek jakość-cena-parametry są bardzo rozsądne a klienci też zadowoleni, bo jeżeli chodzi o design to chyba nie ma ładniejszych urządzeń...
  • Odpowiedz

Steff

2010-01-20, 15:58:09
Użytkownik
FUJITSU, DAIKIN, TOSHIBA = no.1
He Who Must Die, Must Die In The Dark, Even If He Sells Candles
  • Odpowiedz

klimatyzacjapolska

2010-02-04, 20:55:40
Nowy użytkownik
z tego co montowałem: Daikin bajka, jedyny warunek nie są to tanie modele siesta, to samo Toshiba, Mitshubishi, Hitachi. Panasonic trochę za drogi jak na to co ma do zaoferowania, co do Fujitsu, ocena mocno przeciętna, mają kilka fajnych modeli reszta słabiutka. Dla mnie skaranie to montaż Carriera, Trane i York też jest słabe w splitach, co do chińszczyzny, najbardziej lubie MDV, reszty staram sie nie tykać. klimatyzacja LG i Samsung w mojej ocenie sa przyzwoite, warunek, nie tykać najdroższych modeliSmile
Dlaczego lato nie trwa u nas 300 dni, to byłby sezon
  • Odpowiedz

jacek 64

2010-02-07, 21:23:39
Zaawansowany użytkownik
Według mnie to : Daikin, Fujitsu . Toshiby nie montowałem - ale próbowałem kiedyś wyczyścić w splicie Toshiby - wentylator - koszmar jeżeli chodzi o dostepność i demontaż....... A ostatnio miałem montaż kilku sztuk z Castoramy - nazywają się Airforce- i byłem zakoczony kulturą pracy, cichoscią i jakością wykończenia - jak na chinczyka rewelacja. Do tego bardzo dobrze radziły sobie z grzaniem na mrozie. Dobrze sie odladzały. Za to Airwell - którego montowałem najwięcej wysypał mi się wielokrotnie..... I powoli tracę do niego zaufanie.....
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa