Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klimatyzacja lokalu gastronomicznego

5 Odpowiedzi, 6062 Wyświetleń

evita_b1979

2006-10-04, 16:44:17
Nowy użytkownik
Witam!
Szukam pomocy przy wyborze klimatyzacji, lub firmy ktora ta klimatyzacje ma zamontowac.
A wiec chodzi o sale weselna o powierzchni 240 m2 (przy wysokosci 3 m)
i sale o powierzchni 50 m2.
Ile mnie moze kosztowac klimatyzacja + montaz?
bardzo dziekuje za wszelkiego rodzaju poradyi dorady.
serdecznie pozdrawiam
ewa
  • Odpowiedz

YN

2006-10-04, 20:49:27
Użytkownik
Szanowna Pani evito
Urządzeń klimatyzacyjnych, dla takich pomieszczeń, obecnie na naszym rynku jest wiele. Są bardzo zróżnicowane pod względem oferowanej jakości jak też cen. Cały problem polega na tym, żeby ich jakość techniczna była proporcjona do ceny i wymogów inwestora.
Sala weselna, jak to Pani określiła, jest w pewnym sensie nietypowa. Do samego pomieszczenia powinno się zastosować urządzenia klimatyzacyjne typu split tzn. z jedną jednostką zewnętrzną i dwoma lub trzema jednostkami wewnętzrnymi (zależnie od kształtu pomieszczenia) o łącznej mocy chłodniczej ok. 22-24kW. Jednak w tym przypadku należy w obliczeniach uwzględnić konieczność kompensacji energii cieplnej jak też ciepło utajone od osób przebywających w tej sali. A to jest dodatkowa moc chłodnicza, jak oceniam, rzędu 5,0-7,0kW. A więc łączna moc chłodnicza dla tej sali powinna wynosić ok. 30,0kW. Sala weselna na pewno powinna posiadać osobny układ klimatyzacyjny ze względu na jego okresowe użytkowanie, co pozwoli na ograniczenie (zmniejsznie) kosztów eksploatacyjnych.
Pisze Pani również o salach o pow. ok. 50m2. Nie wiem ile ich jest. Ale dla tych pomieszczeń (pomieszczenia) moc chłodnicza urządzenia klimatyzacyjnego powinna wynosić 6,0-7,0kW.
Koszt urządzeń i ich profesjonalny montaż jest dla mnie na tym etapie trudny do określenia ze względu na zróżnicowanie cen urządzeń (jaość, technologia, producent) jak również ceny montażu wynikającej z konfiguracji pomieszczeń i budynku.
Nie wiem na ile przybliżyłem Pani zagadnienie ale jestem do dyspozycji. Gdybym znał lokalizację obiektu (miejscowośćWink być może mógłbym Pani polecić profesjonalną firmę, która wykonałaby precyzyjną ocenę, zaproponowała konkretne urządzenia, montaż jak również serwis gwarancyjny i pogwarancyjny.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Jonnie

2006-10-27, 09:05:50
Nowy użytkownik
Dzień dobry : )

Jeśli dalej jest Pani zainteresowana systemem klimatyzacji/wentylacji do sali weselnej, uprzejmie proszę o kontakt na jonnie@interia.pl Smile
  • Odpowiedz

ld_ven0m

2007-05-02, 10:44:37
Nowy użytkownik
ja również jestem zainteresowany założeniem klimy na sali weselnej. Mam kilka pytań w tej sprawie:
- sala składa się z dwóch sal po 65 m2 i jednej 80 m2. Na salach mniejszych sufit ma 3,5 m a na dużej ok 5m. Budynek ma wszystkie okna na str. południową i miejści się w woj.Opolskim.

1. Jakiej firmy kupić klimatyzatory (Fujitsu z 5 letnia gwarancją - warto, ta gwarancja faktycznie aż tak dużo daje? a może Haier z 2 letnią, lub np. używane LG lub Fujitsu i dobrze je serwisować?)

2. Moge również kupić klimatyzatory Sinclair - zachęcająca cena ale czy nie będą się psuły?

3. jakich klimatyzatorów się wytrzegać i jakie są przybliżone koszty serwisowania?

4. Jakie rozwiązanie polecają eksperci?

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedź.

ps. jakie trudności może za sobą pociągnąć zakup np.
http://www.allegro.pl/item191177637_klim...klima.html

lub tego

http://www.allegro.pl/item191180677_klim...ma_lg.html
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-05-02, 10:48:08 przez ld_ven0m.)
  • Odpowiedz

s4lc

2007-05-02, 12:41:35
Nowy użytkownik
obszerną listę firm wraz ofertami do porównania znajdzie Pani tutaj:
http://www.katalog.wencki.pl/w69/klimatyzacja.html
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa