Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dospel jednostka wewmetrzna ? Problem

16 Odpowiedzi, 17955 Wyświetleń

ang3lo

2009-07-18, 12:09:08
Nowy użytkownik
Witam mam pytanko do fachowców od kilku dni mam podłączoną klimatyzację firmy Dospel typu DOS 35 HR (1200 Btu/h) w pomieszczeniu około 20m2. pytanie moje brzmi czy jednostka wewnętrzna powinna pracować cały czas? czy po osiągnięciu w pomieszczeniu zadanej temperatury powinna się wyłączyć ? U mnie działa cały czas nawet gdy nastawie w trybie chłodzenia temp. 27 st a w pomieszczeniu jest 23 ,jednostka wew dalej pracuje ... Zewnętrzne urządzenie się wyłancza co jakiś czas.
W trybie grzanie wydawało mi się że wewnętrzne urządzenie przechodzi w stan czuwania gdy już ogrzało pokój do żądanej temperatury. Proszę o jakąś poradę trochę szkoda prądu aby cały czas pracowała klima ...
  • Odpowiedz

przetwornica

2009-07-18, 12:42:16
Nowy użytkownik
Podczas pracy w trybie chłodzenia w jednostce wewnętrznej cały czas pracuje wentylator, który przetłacza powietrze w celu właściwej pracy czujnika temperatury. Gdy temperatura w pomieszczeniu jest wyższa od ustawionej w trybie chłodzenia, włącza się sprężarka i układ schładza powietrze. Jeśli temperatura spadnie poniżej ustawionej, wyłącza się sprężarka wraz z wentylatorem skraplacza, a wentylator parownika dalej pracuje, aby pomiar temp. w pomieszczeniu był prawidłowy. W sytuacji gdyby po wyłączeniu agregatu skraplającego wyłączał się również wentylator parownika, temperatura mierzona przez czujnik byłaby niemiarodajna, ponieważ przy braku cyrkulacji powietrza, pod sufitem temperatura jest znacznie wyższa (zazwyczaj) niż np. przy podłodze.
Co do prądu, to sam wentylator parownika pobiera 10-20W więc myślę, że jesteś w stanie przeżyć ten prąd, a kosztem tego masz wyrównaną temperaturę w pomieszczeniu. Oczywiście, gdy pracuje sprężarka układ pobiera większą moc, która wtedy zależy głównie od mocy klimy, ale w pewnym stopniu również od ciśnienia skraplania (temperatura zewnętrzna, zanieczyszczenie skraplacza, dostęp powietrza, czy oświetla go słońce czy jest w cieniu).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-07-18, 12:50:49 przez przetwornica.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-07-18, 13:15:27
Moderator
Witam. Kolega dobrze pisze, tylko ten prąd na samym wentylatorze to 35 do 60W. U Ciebie pewnie jest znamionowy prąd 40W. Jeszcze jedną zaletą z ciągłej pracy jed, wew. jest to że masz cały czas filtrowane powietrze a to DUŻY PLUS. Pzdr
  • Odpowiedz

ang3lo

2009-07-18, 13:23:02
Nowy użytkownik
super dziekuję chłopaki za szybką odpowiedź . Mimo wszystko jest to uciążliwe w nocy gdyż wentylator pracuje i hałasuje . W trybie grzania ładnie się wyłącza i czuwa aż temp. opadnie tak to też wyobrażałem sobie z chłodzeniem, ale z tą wymianą powietrza nie rozumiem na zewnątrz jest tylko rurka na skropliny i dwie rurki miedziane na czynnik chłodzący. wiec powietrze nie jest pobierane z zewnątrz...
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-07-18, 14:06:26
Moderator
W konwencjonalnym urządzeniu typu split nie ma domieszki świeżego powietrza. W urządzeniu typu kasetonowego albo kanałowego jest możliwość dostarczenia 30% świeżego powietrza u Ciebie niestety nie. Pzdr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-07-18, 14:06:59 przez tommatiz.)
  • Odpowiedz

przetwornica

2009-07-18, 17:28:03
Nowy użytkownik
Co do hałasu, to ja mam od kilku miesięcy klimatyzator mniejszy bo 2,5 kW 9000Btu, pomieszczenie 18m2, z początku chłodziłem przed snem pokój na 18-19'C i wyłączałem na noc. Jednak po pewnym czasie gdy zrobiło się cieplej, zmuszony byłem spać z tym hałasem, teraz kiedy nie dawno była chłodniejsza noc, zauważyłem że nie zasnę bez tego szumuSmile myślę więc, że to kwestia przyzwyczajenia. Dodatkowo ja używam wentylatora w trybie prędkości auto i wtedy gdy temp w pomieszczeniu nie jest wyższa od temp ustawionej niż 2'C wentylator kręci się około 1000 rpm i nie jest przesadnie głośny ani też energochłonny. Kolega tommatiz nie pisał o wymianie powietrza, tylko o filtrowaniu. Wentylator parownika zasysa powietrze przez filtr, a co za tym idzie oczyszcza nieustannie powietrze. No chyba że klima klasy marketowej i przez filtry można by śmiało przesiewać piasek dla kotaSmile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-07-18, 17:29:53 przez przetwornica.)
  • Odpowiedz

ang3lo

2009-07-18, 21:28:15
Nowy użytkownik
heeh teraz już wszystko wiem jak grzanie to wyłącza się całkowicie i przechodzi w stan czuwania a jak chłodzenie to działa cały czas jednostka wewnętrzna nawet w nocy nic tylko się przyzwyczaić. Smile
Faktycznie kolega pisał o filtrowaniu nie o wymianie.Smile
Wcześniej myślałem że będzie to działało jak w samochodzie klimatronik nastawiam temp np na 25 stopni i albo grzeje albo chłodzi cały czas na 25 stopni...
  • Odpowiedz

jurek01

2009-07-19, 06:04:56
Użytkownik
Tak właśnie zachowuje się split w trybie pracy (AUTO) bez względu jak się nazywa.
  • Odpowiedz

ang3lo

2009-07-19, 06:30:09
Nowy użytkownik
czyli trzeba nastawić temp w trybie chłodzenie 25 stopni i w trybie grzanie 25 stopni następnie nastwić opcja auto ? będzie utrzymywała się stała temperatura około 25 stopni? ( jednostka wewnętrzna będzie pracowała cały czas i mnie wkurzała Smile)
  • Odpowiedz

jurek01

2009-07-19, 06:45:58
Użytkownik
To jest właśnie minus splitów. Cisza będzie tylko w momencie przechodzenia z chłodzenia na grzanie i odwrotnie . ustawiasz tryb auto i dopiero wtedy nastawiasz
temperaturę którą ma utrzymać klimatyzator. Niektóre splity nie posiadają możliwości wyboru temperatury w trybie auto ,nastawy fabryczne ok 22-24st i nie można ich zmienić ,ale to tylko wyjątki.
  • Odpowiedz

ang3lo

2009-07-19, 07:06:27
Nowy użytkownik
no to mnie zmartwiłeś w mojej klimie w trybie auto nie ma opcji nastawienia temp
  • Odpowiedz

jurek01

2009-07-19, 07:20:13
Użytkownik
Tak więc niewiele da się zrobić. Może spróbować z timer-em i nastawiać go na powiedzmy 1 godzinę zanim zaśniesz ,a do rana będzie spokój.
  • Odpowiedz

olimp

2009-07-20, 19:58:40
Nowy użytkownik
A z nastawą auto to nie tak fajnie co byś zrobił budząc się w chłodny poranek a tu klima grzeje
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-07-20, 20:07:15
Moderator
Ogólnie funkcja AUTO jest lipna bo jak klient nie przeczyta instrukcji to się jeździ na awarie bo raz mu grzeje raz chłodzi. W sumie jak by nie było tej funkcji na pilocie to nikt by nie ucierpiał. Wiadomo żę w lato się chłodzimy a w zimie grzejemy. Pzdr
  • Odpowiedz

ang3lo

2009-07-20, 20:08:37
Nowy użytkownik
no walsnie nie dziala to tak jak sobie wyobrazlem miala chlodzic ile trzeba i sie wylaczc w stan czuwania a tak mi to szumi 24h.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-07-20, 20:31:51
Moderator
Nie przeskoczysz tego tak jest w każdej klimie na chłodzeniu. Musisz się przyzwyczaić. Pzdr
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa