Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zapytanie.

37 Odpowiedzi, 30673 Wyświetleń
1 2 Dalej

dominik486

2009-07-16, 09:44:13
Zaawansowany użytkownik
Witam, wiem że to pytanie było juz zadawane wiele razy , nawet o to pytałem oststnio tylko tak z grubsza.
Jeżeli mamy zwalczac tanich pseudomonterów to chciałem się dowiedzieć o szczegóły.
Czy te 1200zł za montaż to jest brutto czy netto?
Ile i jakie materiały używacie za tą kwote, moze macie inne kwoty?
Czy tak jak niektórzy sie ogłaszają, montaż podstawowy jest do okreslonych warunków i 7KW?

Wiem ze są to nurtujące pytania, ale jak mamy cos zrobic z pseudomonterami to chciałem wiedziec cos od Was wiecej.Wink
Może ktoś mógłby mi na meila przesłać cenniki swoje, a ja podzieliłbym się moimi...
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-07-16, 13:12:22
Zaawansowany użytkownik
Pseudo monteży sami sie wykończą wraz z upałami . Klimy zaczeły niedomagać a nie ma kto serwisować . A jak dzwonią domnie to odpowiadam tylko że klima nie była montowana przezemnie i będzie pobierana opłata za naprawe . A raz to jakaś paniusia dzwoni domnie i mówi że skoro jestem serwisantem to mam jej naprawić klime w ramach gwarancji . A z jakiej paki niech serwisuje gwarancyjnie ten co montował , ja moge ale za opłatą tylko moi klijęci nie płacą zgodnie z umowami .
Tak czy tak koniec z pseudo monterami chcesz montować płać podatki zusy , udzielaj napraw gwarancyjnych itp.
Na mnie donoszą ja też tylko ja mam wszystko na legalu a oni .....
pozdrowienia dla tych nabitych w trąbe przez pseudo monterów
Certyfikaty pozwolenia i surowe kary bo inaczej nie będzie dobrze w naszym kraju.
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-07-16, 13:17:53 przez monterod2002.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-07-16, 15:24:18
Moderator
Kolego dominik486 temat płacy za montaż był ciągnięty o wiele za długo na forum za 1200. Jeżeli chcesz wiedzieć to w firmie w której ja pracuje to cena za podstawowy montaż klimatyzatora to 1200 pln. Oczywiście w biznesie o Vat się nie mówi więc cena jest ceną netto + 22%vat. Jestem z Warszawy i tu za mniej się nie da zamontować!!! Owszem że gdzieś np. Suwałki czy inna mniejsza miejscowość tam niższe ceny. My posiadamy wszystkie uprawnienia wszystkie certyfikaty i wszystko co jest potrzebne do sprzedaży montażu i serwisu gwarancyjnego i pogwarancyjnego dlatego jest taka cena a nie inna. Dodam że to cena wyjściowa ale tak jak pisałem jestem z centrum Polski i tu się nie da taniej. Owszem że spotykam oferty na montaż klimatyzacji za 850 pln netto ale po montażu przez taką firmę brak śladu, coś pada i klient ma problem bo ktoś nie odbiera telefonu. Cóż takie życie. tak więc ceny są zależne od regionu Polski i na to nic nie poradzimy. Życzę wszystkim pełnych stanów kont bo klienci teraz się pchają drzwiami i oknami Smile. Pzdr
  • Odpowiedz

byniom

2009-07-24, 06:16:22
Moderator
Myślę że do końca roku zrewolucjonizujesz rynek i wykosisz całą konkurencję. Będziesz zakładał klimy po cenie 1 pln i w 30 doładowaniach tak jak w ERZE Big Grin a na wiosnę przyszłego roku w polsce będzie działała najtańsza na rynku firma Jasia Big Grin
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

HVAC

2009-07-24, 07:19:50
Użytkownik
Szanowny znawco tematu ...
wytłumacz dlaczego:
w sezonie letnim pokój hotelowy kosztuje 400 zł a w zimowy 200 zł (przykład)?
dlaczego dentysta czyli tzw stomatolog kasuje 100 lub więcej za kilka minut wiercenia?
dlaczego są wyprzedaże 70% i większę?
dlaczego są spekujace walutą?
odpowiedź:
wszyscy kroją jak mają taką możliwość.

PS. Jasio ile ty masz lat?
  • Odpowiedz

byniom

2009-07-24, 09:14:46
Moderator
Dolicz do tego jeszcze kilka wyjazdów po towar , klimatyzator i amortyzację sprzetu.
ps. Myślę że w takie pogody powinieneś pracować w czapce bo to by ci wiele pomogło zwłaszcza na słońcu.
  • Odpowiedz

byniom

2009-07-24, 16:09:58
Moderator
A ja ci powiem że nie jeden z kolegów na samochodzie ma sprzet droższy niż ma stomatolog.
  • Odpowiedz

dominik486

2009-07-24, 16:16:33
Zaawansowany użytkownik
Na samochodzie jest zwykle tyle sprzetu ze w starym sprinterze sie nie miesci i trzeba to na siłe upychać.
Ale z samej klimy tak jak w innym poscie napisałem zarabiasz po podsumowaniu na miesiac max 2 tys. a stomatolog co ma biznes przez cały rok a nie tylko 3 miesiace zarabia napewno z 2 razy wiecej.
  • Odpowiedz

byniom

2009-07-24, 16:24:02
Moderator
Jasio widze że twoja praca sprowadza się tylko do montażu splitów ( o ile to prawda) ale większość z nas zajmuje się układami o których ty nawet nie jesteś sobie w stanie wyobrazić i nigdy w życiu takich urzadzeń na oczy nie zobaczysz. Rób ty nieboraku sobie te splity i nie podnoś ludziom cisnienia . Chcesz robić darmo to rób , chcesz brać pieniądze to bierz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-07-24, 17:59:45 przez byniom.)
  • Odpowiedz

dominik486

2009-07-24, 16:37:17
Zaawansowany użytkownik
Tacy tani montezy zajmuja sie tylko montowaniem ale jezeli pozniej cos wysiadzie to dziwne ze telefonow nie odbierają...
Jasio wiekszosc z nas jak znowu powtarzam dorabia sobie klimą w wolnym czasie ale zobacz sobie głównie układy chłodniczy na jakiś przetwórniach, ubojniach duzych sklepach itd...
Tez wezmiesz 400zł za montarz agregatu 2 kw, to wydaje sie tansze nieraz od klimy ale roboty jest 3 razy albo i wiecej.
Wsumie w takich naprawde duzych firmach to w brygadzie (w wiekszosci 2 osobowej) jest stały chłodniarz i pomocnik( tzw. monter branzowy) co zna sie tylko na montazach po jakims kursie a nie z doswiadczenia.
Popracuje z gora 2 lata w takiej firmie za powiedzmy 2 tys. i pojdzie na swoje bo jemu sie bedzie wydawało to takie proste jak tobie i co??
Nie bedzie umiał zrobic nic wiecej bo montował tylko klimy a jak sie nauczy je naprawiac to i tak kokosow nie zarobi. max 2 tys. i jeszcze odliczyc wiecej podatkow niz jak pracowac u kogos.
Znajdz sobie firme z ok. minimum 10 letnim stażem któa bieze 400zł na montaz.
łatwe??
  • Odpowiedz

dominik486

2009-07-24, 19:03:07
Zaawansowany użytkownik
Stary, myslisz ze wszyscy ci powiedza co porzadny mechanik( specjalista) nie po zawodowce ale nie koniecznie wozi w aucie? Sam popracujesz to sie dowiesz.
  • Odpowiedz

dominik486

2009-07-24, 19:05:02
Zaawansowany użytkownik
Staż znacznie dłuzszy??
To wypisali chociaż fakture?
Zostawili karte gwarancyjną?
A moze przyjechali firmowym autem i robili na lewo po pracy?
Aha a moze to byli panowie od przeciwburzówki, tylko zlecen zabrakło i znalezli takiego Jasia?
  • Odpowiedz

byniom

2009-07-24, 19:08:03
Moderator
Jasio napisał(a):
dominik486 napisał(a):Znajdz sobie firme z ok. minimum 10 letnim stażem któa bieze 400zł na montaz.
łatwe??
Znalazłem. Montowali u mnie. Staż znacznie dłuższy.
No i sprawa sie rypła . Jasio ty wcale nie masz firmy tylko ktoś ci montował klimę . Skasowali cię normalnie a teraz się musisz za to wyładować i cały czas podpytujesz co ile kosztuje a potem polecisz do tej firmy i im wszystko wykrzyczysz. Zgrywasz fachowca a dlaczego sam nie montowałeś.
  • Odpowiedz

dominik486

2009-07-24, 19:11:02
Zaawansowany użytkownik
chcesz to ci sprzedam klimatyzator i zamontuje za darmo!!!
Chcesz to napisz tylko te koszty dolicze sobie do ceny detalicznej klimy
Podstawowe pytanie: kto kupował klime? ty czy ci montezy?
bo jak oni i mieli iles tam % rabatu i ciebie zrobili tak jak napisałem to moze jeszcze lepiej na tym wyszli niz 1200zł
  • Odpowiedz

dominik486

2009-07-24, 19:18:09
Zaawansowany użytkownik
A no i tu sie wszystko wyjasniło czyli oni zarobili 500 + 1650 i sie zfrajerowałes Smile i teraz bedzie ci pewnie dopiero głupio chcesz takie szczegółowe wyliczenia to masz
  • Odpowiedz

dominik486

2009-07-24, 19:19:15
Zaawansowany użytkownik
Dla ciebie ta klima w sklepie była za 3tys, a dla nich o 1650zł taniej bo rabaty
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-07-24, 19:22:38
Zaawansowany użytkownik
no i wszystko jasne
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

dominik486

2009-07-24, 19:23:27
Zaawansowany użytkownik
Napisz jeszcze jaki model i jestem pewien, ze zrobimy tobie taka sama albo i bardziej kozystna oferte, no nie koledzy?
ale ja całkiem serio
i dopiero wyszło szydło z worka
  • Odpowiedz

dominik486

2009-07-24, 19:24:40
Zaawansowany użytkownik
czyli chcesz powiedziec ze dałes im za montaz 2000zł a plujesz sie na forum ze 1200 to cholernie drogo? Juz sam sie zakręciłes, czekam na oferty Smile
  • Odpowiedz

dominik486

2009-07-24, 19:26:26
Zaawansowany użytkownik
co jest Jasio sie wylogował, zanim dostał zawału?? Wink
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-07-24, 19:29:37
Zaawansowany użytkownik
dominik486 i masz gościa na sumieniu . Big Grin Big Grin Big Grin
może jakaś składka na kwiatki
  • Odpowiedz

dominik486

2009-07-24, 19:35:27
Zaawansowany użytkownik
Mi wyszło że z robocizną i vat wziąłbym 3932,25zł
I tez fujitsu z inwerterem i pompą ciepła
  • Odpowiedz

dominik486

2009-07-24, 19:38:02
Zaawansowany użytkownik
I wsumie zarobiłbym i tak 1755zł więc nie narzekaj ze my drogo bierzemy bo sam sie wciągnołes.....!!!!!!!Big Grin
  • Odpowiedz

dominik486

2009-07-24, 20:03:38
Zaawansowany użytkownik
gdybys sam kupił klime i wynegocjował chociaz te 10% rabatu, bo wiecej ci napewno nie dadzą, oraz zamontował na lewo to by wyszło duzo taniejSmile
co by dało: 3000 - 10% =2700zł = powiedzmy 500zł za montaz.
Ale to tylko do pierwszej awarii, a po takich 2 pewnie by sie ceny i tak wyrownały...
  • Odpowiedz

dominik486

2009-07-24, 20:33:07
Zaawansowany użytkownik
FUJITSU TYP ASYA12LG/AOYR12LG
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa