Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

problem z RAVANSON MSW09 9AREN

24 Odpowiedzi, 28641 Wyświetleń

jar0

2009-07-21, 08:50:42
Nowy użytkownik
Witam,
mialem problem z wyciekiem srodka z powodu peknietej rurki w jednostce zewnetrznej, instalacja zostala polutowana srodek uzupelniony i niby wszystko powinno byc OK. po wlaczeniu klimy i ustawieniu jej na chlodzenie dmucha sobie chlodne powietrze. Temperatura ktora jest na wyswietlaczu, przykladowo wynosi 24 stopni, wiec sobie ustawiam na np.21 i co? mija pol godzinki, mija godzinka a temperatura na wyswietlaczu wynosi 26 stopni i chocby klima chodzila nawet i 2 godziny to temperatura i tak wyniesie 26 stopni a w pokoju da sie odczuc lekkie ochlodzenie. Ale to nie wszystko

Probuje sprawdzic funkcje grzania. A wiec jest sobie te 26 stopni, ustawiam na 31, czekam zanim sie uruchomi........ jest..... wystartowala jednostka zewnetrzna. Jednostka zewnetrzna zalaczona, wewnetrzna oczywiscie nie dziala, lecz temperatura.....uwaga......spada, 25,24,23,21 (srednio stopien co 10 minut) spada sobie az do 19 stopni (na grzaniu) chlodnica w jednostne wewnetrznej jest zamarznieta az biala, polaczenia przy zewnetrznej rowniez, oczywiscie wszystko to na grzaniu, lecz jednostka wewnetrzna nadal nie pracuje. No i mamy 19 stopni poczym wyskakuje blad E4,. (oznacza albo wyciek srodka albo awarie czujnika albo cos tam jeszcze)

No wiec znow dzwonie po serwis, sprawdzaja cisnienia, polaczenia, wszystko wyglada OK (czynnik jest) a wiec usluga wykonana jak najbardziej profesjonalnie. Serwis stwierdza prawdopodobnie uszkodzenie zaworu w jednostce zewnetrznej.

I teraz nie wiem co z tym zrobic, czy to zawor? czy to czujnik? przed wyciekiem srodka klima dzialala pieknie, temperatura na chlodzeniu sobie spadala, bylo odczuc ze jest duzo chlodniej niz w reszcie mieszkania, jak trzeba bylo to i ladnie dogrzewala, a teraz jest poprostu lipa. Chlodzi lekko, nie grzeje, wyskakuje jakis blad E4.

Czy ktos moze mi pomoc? moze ktos ma taki zawor i chcialby odsprzedac, albo wie skad sciagnac cos takiego, ewentualnie jakis tanszy zamiennik. A moze to nie zawor? moze da sie wywnioskowac jakas inna awarie po tym co napisalem? opis moze i dlugi ale chcialem to dokladnie wytlumaczyc.
  • Odpowiedz

majki

2009-07-21, 12:47:58
Użytkownik
Witam,Kolego podaj meila to przesle Tobie kody błędów do Rawensona
  • Odpowiedz

majki

2009-07-21, 13:16:44
Użytkownik
ja miałem takie same objawy,dobiłem o 200g gazu więcej niż jest na tabliczce i wszystko jest ok,jak na razie ,podaj mi jeszcze jakie tam nasz ciśnienie,pozdrawiam
  • Odpowiedz

jar0

2009-07-21, 13:26:58
Nowy użytkownik
majki dzieki, juz mi kiedys wyslales kody bledow. cisnienie z tego co mowil serwisant to 5 barow, facet nabijal wczoraj od zera bo wszystko ucieklo. Niby stwierdzil ze tyle co nabil jest OK
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-07-21, 14:35:15
Moderator
Witam. Napisałeś że instalacja była lutowana i moje pytanie czy było lutowanie w osłonie azotu??? Jeżeli mogę przypuszczać to zawór 4drogowy nie działa i dlatego nie masz pełnego chłodzenia i pełnego grzania. Wykluczam że cewka zaworu jest niesprawna bo niby czemu nagle padła skoro była wina dziurawej instalacji. Błąd może tkwić w zanieczyszczeniu całej instalacji i zablokowania zaworu 4drogowego przez błędne lutowanie jeżeli takie miało miejsceczyli bez osłony azotu. Czy byłeś przy lutowaniu przy serwisancie? Pzdr
  • Odpowiedz

Przemonter

2009-07-21, 20:39:11
Użytkownik
a moze spawanie bylo blisko zaworu i sie stopil w srodku,albo w rurce powstala zlewka i jest zator ewentualnie pan ktory nabijal układ nie wyciagnal próżni,to chyba tyle z podobnych obiawów:-)pozdrawiam
  • Odpowiedz

HVAC

2009-07-21, 21:54:10
Użytkownik
a czy przypadkiem nie była elektryka rozpinana, i kabelki ci się nie popieprzyły?, z tego co piszesz to tak jakby na chłodzeniu grzała a na grzaniu chłodziła, włącz łodzenie odepnij zawór 4drogowy,
a to lutowanie to czym cyną, rura calowa czy wieksza i tej zgożeli jest tam od ...- LOL
  • Odpowiedz

jar0

2009-07-21, 23:27:39
Nowy użytkownik
a wiec tak. przede wszystkim dzieki za opdowiedzi

elektryka nie byla odpinana, bylem przy lutowaniu i facet mial tylko palnik acetylenowy, hmmmmm chyba zawolam serwis raz jeszcze i zasugeruje wasze odpowiedzi, albo skorzystam z uslug innego serwisu, bo sam niestety niewiele moge ;/

w sumie na chlodzeniu chlodzi ale slabiej, natomiast na grzaniu wszystko sie zamraza lecz wogole nie ma nawiewu, schodzi do 19 stopni i blad E4 ;/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-07-21, 23:29:59 przez jar0.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-07-22, 06:18:05
Moderator
Jeżeli dasz radę to włącz klimę w tryb grzania i szybko do skraplacza i posłuchaj czy cewka uruchamia zawór. Powinno być słychać zdecydowane kliknięcie. Jak tego nie ma to jest przytarty. Skoro wcześniej wszystko było ok to stawiam na niechlujne spawanie i bez osłony azotu. Pzdr
  • Odpowiedz

jar0

2009-07-22, 15:01:41
Nowy użytkownik
hmmmm... przelaczajac na grzanie slysze jakies pykniecie w jednostce zewnetrznej, ale czy to o to chodzi? moze to jakis zbieg okolicznosci. Znacie jakies autoryzowane serwisy RAVANSONA? no bo w sumie nie ma mi kto pomoc z tym problemem, u mnie w miescie sa 2 firmy, z czego jedna to ta ktora mi "naprawiala" a druga niestety nie ma czasu na takie pierdoly. Jestem ze Swidnicy, 50km od Wrocka
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-07-22, 15:10:38
Moderator
Tak to takie pyknięcie kliknięcie czyli cewka działa tylko pytanie czy prawidłowo zawór chodzi. Jak było lutowane bez azotu to syf z utleniającej się miedzi mógł zablokować zawór. Pzdr
  • Odpowiedz

jar0

2009-07-22, 15:13:42
Nowy użytkownik
to co w tej sytuacji mozna zrobic? da sie to jakos wyczyscic? samemu chyba lepiej sie za to nie brac?
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-07-22, 16:36:28
Moderator
Samemu nic nie zrobisz. Zawór jest szczelnie zamknięty w sobie. Odessać gaz z układu przemyć instalację środkami specjalnymi przedmuchac na koniec azotem i zobaczyć czy będzie ok. Jeżeli nie to trzeba wylutować zawór i wlutować nowy. Tak to wygląda. Pzdr
  • Odpowiedz

jar0

2009-07-22, 18:30:39
Nowy użytkownik
aha, no ok dzieki, sprobuje znalesc jakis inny serwis, tylko z tego co mi mowili tamci serwisanci to nowy zawor kosztuje tyle co nowa klima ;/
  • Odpowiedz

byniom

2009-07-22, 18:46:07
Moderator
Zależne to jest od wielkości zaworu czyli do jakiej jednostki i np. ceny są od 240 - 1350 netto
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

HVAC

2009-07-22, 19:56:15
Użytkownik
jestem ciekaw co z tym twoim sztruclem Smile
a próźnia to czym była robiona pompką od rowera czy przedmuchał ci freonem?
a gazu napuszczał przez specjalną wagę czy na oko?
  • Odpowiedz

jar0

2009-07-26, 04:34:57
Nowy użytkownik
gaz puszczal "na oko" butla do gory nogami, manometry i heja. Nie wiem czy wyciagal proznie bo nie mial zadnego sprzetu do tego celu. Poprostu odkrecil podlaczenie i podlaczyl butle. Sprobuje sie skontaktowac z "autoryzowanym serwisem" dam wam znac co i jak.
  • Odpowiedz

wogotto

2009-07-26, 08:04:00
Użytkownik
Jezeli bylo tak jak piszesz to daruj sobie taki serwis ,na urzadzeniu jest napisane ile nalezy zaladowac czynnika ,kazdy serwisant policzy ile nalezy dac go wiecej liczac dlugosc instalacji,butle przewracajac do gory ladujesz ciecz na rurke ssaca co moze skrocic czas zywotnosci kompresora chyba ze to butla z rurka wewnatrz,waga to podstawa przy uzupelnianiu czynnika.Jezeli paprok lutowal nieszczelnosc w skraplaczu i pozostawil smieci w instalacji czyli lutowal bez azotu to pierwszym posunieciem proponuje przedmuchac instalacje azotem i sprawdzenie najbardziej wrazliwego punktu w skraplaczu kapilary bo z tego opisu winika ze jest w srodku instalacji cos co zamyka przeplyw czynnika .
  • Odpowiedz

byniom

2009-07-26, 08:10:24
Moderator
Butla zwykła odwrócona do góry a butla z rurką w środku ma takie same zasady działania. Jeeli to jest mieszanina to musisz ładować cieczą tylko że sa pewne zasady takie jak ilość i czas takiego ładowania żeby nie uwalić sprężarki no i wskazane trzymać taką butlę na wadze . Co do ładowania bez wagi to wielu starych fachowców napełni patrząc tylko na manometry i miernik cęgowy , fakt że dotyczy to urzadzeń prostych a nie jakiś ze sprężarką inerterową.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-07-26, 08:11:16 przez byniom.)
  • Odpowiedz

wogotto

2009-07-26, 09:29:24
Użytkownik
Witm z tego co spotkalem to butle wielokrotnego uzytku sa wyposazone w rurke ktora siega prawie do dna butli lub bez tej rurki niewiem czy dobrze to nazwie ale to rurka ekspansyjna i jest to roznica poniewaz zachodzi tu odwrotnosc uzupelniania czynnika czy ciecz czy sam gaz co przy 407 ma roznice jak i przy innych czynnikach.Pzd.
  • Odpowiedz

byniom

2009-07-26, 09:33:08
Moderator
Może źle sie wyraziłęm. W butli jednorazowej gdzie nie mam rurki napełniamy w taki sposób aby zawór był na dole butli , wtedy masz bewnośc że idzie ciecz a nie rozwarstwiające sie opary .natomiast w butli wielokrotnego napełniania w zawprze jest w montowana rurka która idzie do dna i też cicnienie wypycha ta rurka ciecz . Totak samo jak jednorazówk odwrócona do góry dnem. Chodzi o to żeby napełniać cieczą a nie gazem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-07-26, 09:33:19 przez byniom.)
  • Odpowiedz

wogotto

2009-07-26, 09:36:37
Użytkownik
Zrozumienie i porozumienie to fakt
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-07-26, 10:17:54
Moderator
Witam. Tak z ciekawości to butle 10kg z R-22 w Hurtowni Popularna w Warszawie ma butle bez rurki a Elektronika Tachnika Klimatyzacji na Puławskiej ma R-22 z rurką i za cholere jak ktoś się nie zapyta to nie wie jaką kupił. Jedynie otwarcie zaworu powie nam czy idzie ciecz czy gaz. To tak dla ciekawości Smile. Pzdr
  • Odpowiedz

roland77

2010-02-05, 15:29:38
Nowy użytkownik
Witam. Czy ktoś może mi wysłać kody błędów, wyskakuje mi błąd e 39 i nikt nie wie o co chodzi. Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa