Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

problem z fuji electric

16 Odpowiedzi, 13622 Wyświetleń

zuku

2009-07-26, 22:47:52
Użytkownik
Witam
Mam problem z urzadzeniem fuji 6,8kw jednstka scienna. Dlugosc instalacji ok 4m w tym przewyzszenie ok. 3 m jedn. zew. na gorze. Podczas uruchomienia w temp. zew ok 20C wew. 22C przylacza w jend. zew. pokryly sie szronem (gazowa i cieczowa jednoczesnie). Cisnienie na ssacej 6 barow gaz 410. Wymienilem czynnik nie pomoglo, klime tak zostawilem bo schladzala pomieszczenie i czekalem na cieplejsze dni. Po miesiacu od zamontowania dzieje sie tak ze po ok 4 godz pracy zamarza parownik, po rozmrozeniu i ponownym uruchomieniu przy temp zew. ok 35C a wew. ok 27 cisnienie na ssaniu dalej 6 bar a temp ssania 8 C, Przy temp. w pomieszczeniu 27C z jednostka wydmuchuje 12C. Wentylator w wew. pracuje ok. Urzadzenie nowe.
  • Odpowiedz

byniom

2009-07-27, 05:03:50
Moderator
przy tych temperaturach powinieneś mieć około 7,8 st odparowanie nassaniu więc wszystko wskazuje na to że miałeś zbyt mało czynnika lub coś go dławi np. zawór w jednostce zewnętrznej . Niewiem co to za model i jco w sobie ma ale moz ebyć trochę więcej części niż w zwykłym splicie , jednak stawiam na brak gazu . Czy po wymianie czynnika ( wydaje mi się bez sensu) ładowałeś czynnik na wagę czy na manometry? i jakie ciśnienia miałeś po naładowaniu. Możesz jeszcze mieć wilgoć w układzie , pytanie czy robiłeś próżnię przed napełnieniem ?
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-07-27, 05:05:17 przez byniom.)
  • Odpowiedz

wit

2009-07-27, 07:35:49
Top użytkownik
mało czynnika -oraz...

najprawdopodobniej zaladza się parownik (jednostka wewnętrzna oczywiście)
zbyt nisko ustawiona temp na sterowniku -praca ciągła -klima nie zbija do temp ustawionej na sterowniku bo nie może dać rady -nie wyłączając się co jakiś czas nie może zrzucić lodu.

trzeba dodać czynnika (albo zdjąć cały czynnik i napełnić odnowa "na wagę" )

-oraz nastawa temp nie niżej niż 22C -chyba, ze masz spory zapas wydajności urządzenia

jeśli urządzenie mocne w stosunku do potrzeb -to tylko wtedy można niżej nastawiać.

Z praktyki -klimatyzatory zazwyczaj są zbyt małe w stosunku do potrzeb -a użytkownicy notorycznie nastawiają najniższą temp jaką się da -licząc, ze będzie mocniej chłodzić.... i jednocześnie często zmniejszają na min prędkość wentylatora "żeby nie hałasował i nie dmuchał"
pozdrawiam
  • Odpowiedz

zuku

2009-07-27, 20:03:06
Użytkownik
Witam
Przed wpuszczeniem nowego czynnika zrobilem proznie i ladowalem wedlug wagi.
Zastanawai mnie niskie cisnienie na ssaniu i niska temp rury ssacej miezonej przy jedn. zew. Z doswiadczenia wiem ze w fujitsu i fuji electric (to sa identyczne klimy z tej samej fabryki) jest za duzo gazu jesli mamy krotka instalacje. Boje sie dodawac wiecej gazu bo temp. rury ssacej spada, po nabiciu wedlug wagi temp na ssaniu byla ok 3C a cisnienie 6 barow. W jedn. zew. jest kapilara
  • Odpowiedz

byniom

2009-07-27, 20:22:53
Moderator
ale nabijałeś według wagi zasysając na ruchu czynnik ? trzeba było obserwować jak to sie zachowywało przy mniejszej ilości czynnika zanim wbiłeś tyle ile jest na tabliczce
  • Odpowiedz

zuku

2009-07-27, 21:13:12
Użytkownik
na tabliczce bylo chyba 1,5 kg nabilem 1,4 i temp rury chyba byla kolo 5C cisnienie jest caly czas takie samo 6 barow, troche upuscilem gazu do tych 8C bojac sie ze moze zalewac sprezarke
  • Odpowiedz

byniom

2009-07-28, 05:19:36
Moderator
po upuszczeniu przegżanie się zwiększyło ? jeżeli tak to masz już odpowiedź o z byt dużej ilości czynnika.
  • Odpowiedz

zuku

2009-08-04, 20:14:34
Użytkownik
Witam
Problem powrocil. Tydzien temu sciagnalem jeszcze raz gaz zrobilem proznie wpuscilem 1kg gazu, obserwujac parownik uzpelnialem gaz. Srodkowa czesc paownika (tj. jakby jeden segment parownika) byla caly czas delikatnie oszroniona nawet po przladowaniu gazu o 200 gram. Cisnienie wzroslo do ok 6.5 bara a temp. rurki ssacej to ok 2 C - wiem ze duzo za nisko ale zostawilem na przetestowanie czy parownik zamarznie no i zamarzl wczoraj Smile Temp. jest ustawiana na 22 C i wentylator na 3 bieg. Jest bardzo malo prawdopodobne zeby ktoras z rurek byla zagieta ba zawsze tego pilnuje i jak robie luk to zawsze rozcinam izolacje zeby potem nie miec niespodzianek ale czy zagieta rurka powodowala by zaladzanie??
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-08-05, 11:42:23
Top użytkownik
Witam

Stawiam na zagiętą 5/8

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

zuku

2009-08-05, 15:18:28
Użytkownik
Oczywiscie ze nabijalem cieklym czynnikiem, a jak upuszczam to podczas pracy klimatyzatora wiec chyba czynnik jest dobrze zmieszany wiec chyba kazdy skladnik uchodzi rownoczesnie??
  • Odpowiedz

Remik

2009-08-05, 19:42:47
Zaawansowany użytkownik
zuku napisał(a):Witam
Przed wpuszczeniem nowego czynnika zrobilem proznie i ladowalem wedlug wagi.
Zastanawai mnie niskie cisnienie na ssaniu i niska temp rury ssacej miezonej przy jedn. zew. Z doswiadczenia wiem ze w fujitsu i fuji electric (to sa identyczne klimy z tej samej fabryki) jest za duzo gazu jesli mamy krotka instalacje. Boje sie dodawac wiecej gazu bo temp. rury ssacej spada, po nabiciu wedlug wagi temp na ssaniu byla ok 3C a cisnienie 6 barow. W jedn. zew. jest kapilara
Te parametry wskazują na prawidłową ilość czynnika. Przegrzanie równe 7.
Jeżeli przy takich parametrach szroni to musi być gdzieś przewężenie. Spróbuj zaobserwować od którego miejsca szroni (w tym miejscu będzie zdławienie)
  • Odpowiedz

karol

2009-08-08, 19:22:27
Nowy użytkownik
prawdopodobnie nie zamyka sie zawór zwrotny przy kapilarach,przełącz kilka razy cłodzenie na zmiane z grzaniem wtedy powinno pomóc ,a jak nie to masz zawór z kapilarami do wymiany
  • Odpowiedz

karol

2009-08-08, 19:38:18
Nowy użytkownik
zajżyj w dokumentacje to bedziesz wiedział o czym mówie ,w klimie są dwie kapilary połączone szeregowo jedna jest zbocznikowana zaworem zwrotnym który zamyka się w funkcji grzania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-08-08, 19:39:06 przez karol.)
  • Odpowiedz

byniom

2009-08-08, 20:49:02
Moderator
Za odparowanie w skraplaczu w trybie grzania
  • Odpowiedz

barbie

2009-08-08, 20:59:03
Top użytkownik
to wszystko jest opisane w ksiazce pompy ciepla autor rubik winnych 30 ksiazkach brak opisu tego tematu.
  • Odpowiedz

zuku

2009-08-08, 22:46:14
Użytkownik
Sprawdziłem wszystkie rurki miedziane łącznie z jedn. wew. bo tam przeginałem je na prawa stronę - wszystko ok. Tez się właśnie zastanawiałem nad tym o czym napisał KAROL. Podczas pierwszego uruchomienia szroniły mi się obie serwisuwki parę razy przestawiałem grzanie chłodzenie i przestała się szronić cieczowa. Spróbuje poprzełączać zawór podłączając na "ostro" ale to za jakieś dwa tyg.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa