Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

lg 24 ahp nie gżeje

21 Odpowiedzi, 19447 Wyświetleń

tomba28

2009-10-18, 09:05:38
Nowy użytkownik
witam wszystkich użytkowników mam problem .nie dawno zamontowałem klimę lg s24ahp.klimatyzator w porze letniej pracował bez zażutu po przejściu na ogrzewanie klima chodzi ale z jednostki wewnętrznej leci letnie powietrze.ciśnienie w opcji chłodzenia wynosi 5 barów .proszę o pomoc przypuszczam że sprężarka ma za małe ssanie ale nie jestem pewny.klimatyzator jest na czynniku 410a ,jeszcze jedno sprężarka po przejściu z opcji chłodzenia na grzanie czasami nie morze ruszyć ,dopiero za kturymś razem
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-10-18, 19:06:07 przez tomba28.)
  • Odpowiedz

byniom

2009-10-18, 09:09:45
Moderator
Na jaki czynnik to chodzi ? bo jeżeli na 410 to masz za mało czynnika w obwodzie.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

popeye

2009-10-18, 09:14:00
Użytkownik
Cisnienie faktycznie jest male ,powinno byc 6,5 - 7 barow przy obecnej temperaturze zewnetrznej.Sprawdz cewke na zaworze.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-10-18, 09:45:52
Top użytkownik
Witam

Podaj temperaturę przegrzania na chłodzeniu będzie nam łatwiej określić ilość czynnika w obiegu. Włącz klimę na chłodzenie, odczekaj do stabilnego wyniku na manometrze, zmierz temperaturę rury gazowej wylicz przegrzanie.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

barbie

2009-10-18, 15:25:20
Top użytkownik
zmierz cęgami pobór prądu przez sprężarkę,sprawdź czy śrubunki nie są zaoliwione.
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2009-10-18, 15:28:38
Użytkownik
po co dalej wymyślać jak ma po prostu za mało gazuSmile sprawdzić przegrzanie i juzSmile
  • Odpowiedz

tomba28

2009-10-18, 19:13:06
Nowy użytkownik
tomba28 napisał(a):witam wszystkich użytkowników mam problem .nie dawno zamontowałem klimę lg s24ahp.klimatyzator w porze letniej pracował bez zażutu po przejściu na ogrzewanie klima chodzi ale z jednostki wewnętrznej leci letnie powietrze.ciśnienie w opcji chłodzenia wynosi 5 barów .proszę o pomoc przypuszczam że sprężarka ma za małe ssanie ale nie jestem pewny.klimatyzator jest na czynniku 410a ,jeszcze jedno sprężarka po przejściu z opcji chłodzenia na grzanie czasami nie morze ruszyć ,dopiero za kturymś razem
jak rusza to z jednostki wewnętrznej leci przez minutę gorące powietrze a puzniej coraz chłodniejsze i wentylator zwalnia (jednostki wew)
  • Odpowiedz

tomba28

2009-10-18, 19:15:57
Nowy użytkownik
byniom napisał(a):Na jaki czynnik to chodzi ? bo jeżeli na 410 to masz za mało czynnika w obwodzie.
tak 410
  • Odpowiedz

tomba28

2009-10-18, 19:17:16
Nowy użytkownik
cewka sprawna
popeye napisał(a):Cisnienie faktycznie jest male ,powinno byc 6,5 - 7 barow przy obecnej temperaturze zewnetrznej.Sprawdz cewke na zaworze.
  • Odpowiedz

byniom

2009-10-18, 20:50:52
Moderator
Na grzaniu jeżeli jednostka wewnętrzna nie uzyska odpowiedniej temperatury to nie będzie działal wentylator .Masz za mało czynnika w układzie.
  • Odpowiedz

tomba28

2009-10-21, 19:29:13
Nowy użytkownik
byniom napisał(a):Na grzaniu jeżeli jednostka wewnętrzna nie uzyska odpowiedniej temperatury to nie będzie działal wentylator .Masz za mało czynnika w układzie.
Witam ponownie po naładowaniu klimy do 6,5bara ma objawy jakby była przeładowana na chłodzeniu słabo chłodzi a na grzaniu wystartowała i po chwili sprężarka zwalnia i po chwili wyżuca bezpiecznik lub klikson.
  • Odpowiedz

Shitashii

2009-10-21, 19:47:10
Moderator
1. Jeśli brakowało freonu to poszukaj nieszczelnosci i ją usuń.
2. Czynnik uzupełniasz na wagę, masz na tabliczce znamionowej, a nie na ciśnienie (to nie opona)
3. Mierz pobór prądu i ciśnienie (jeśli możliwe to LP i HP) oraz przegrzanie.
4. Grzanie w jedn.wewn. uruchamia się z opóźnieniem.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

barbie

2009-10-21, 19:51:28
Top użytkownik
jeśli uzupełniasz czynnik to zawsze zważ butlę przed i po napełnieniu .w klimatyzatorze który jest zasilany kapilarą musi być tyle czynnika ile na tabliczce znamionowej plus minus 5 %.
  • Odpowiedz

p.obelix

2009-10-21, 20:41:17
Zaawansowany użytkownik
Trochę to głupie co napisał barbie. Bo ilość czynnika jest zależna również od długości rurociągów. I każda marka ma swoje zalecenia odnośnie przekroczonej długości przewodów miedzianych. Średnio to 20 gram na metr powyżej 10m lub 15m zależy to od marki klimy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

poniedzialkowski

2009-10-22, 10:32:19
Nowy użytkownik
Jak na mój gust to go "przeładowałeś". Przy takiej pogodzie może się zdarzyć jeśli ładujesz "na ciśnienie". Ja, nie znając ilości czynnika w układzie ani długości rurociągu, zazwyczaj dobijam czynnik małymi porcjami, max. po 40 g i czekam. Dobrze jest widzieć sprężarkę co by jej nie zalać. No i manometr. Zwykle trochę czasu trzeba na to poświęcić.
  • Odpowiedz

barbie

2009-10-22, 16:10:46
Top użytkownik
wiem doskonale ile trzeba dodać ,ale po co młodemu mącić w głowie.
  • Odpowiedz

p.obelix

2009-10-22, 18:44:49
Zaawansowany użytkownik
To tak jak uczyć mnożenia a później dodawania :-)
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

barbie

2009-10-22, 20:59:41
Top użytkownik
najpierw dzieci uczą się dodawania.jeśli podać im zbyt dużo wiedzy nie przyswoją sobie prawie nic.
  • Odpowiedz

byniom

2009-10-23, 05:47:03
Moderator
Panowie odbiegacie od tematu Big Grin
  • Odpowiedz

barbie

2009-10-23, 14:59:56
Top użytkownik
tomba 28 zgłoś się na bezpłatne szkolenie w akademi LG w Warszawie.
  • Odpowiedz

tomba28

2009-10-25, 09:44:15
Nowy użytkownik
byniom napisał(a):Panowie odbiegacie od tematu Big Grin
witam po spuszczeniu czynnika do butli i zrobieniu ponownie prużni okazało się że sprężarka nie ma ssania.ale dziękuję za pomoc.pozdrawiam.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa