Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Suzuki Swift 95r.- uruchomienie klimatyzacji

8 Odpowiedzi, 8053 Wyświetleń

MariuszR1

2009-08-16, 21:49:46
Nowy użytkownik
Witam
Mam Suzuki Swifta z 1995r. Chcę uruchomić w nim klimę, która nie działała już od jakiegoś czasu. Po sprawdzeniu w warsztacie szczelności barwnikiem okazało się ze jest chłodnica dziurawa-zakupiona nowa. Zauważyłem jeszcze, że krople barwnika utworzyły się na obudowie sprężarki.

Na pełniłem układ sprężonym powietrzem (około 4 atm) i po kilku dniach powietrze nadal jest w układzie. Czy tak można sprawdzić szczelność układu i sprężarki? Czy na tym powietrzu klima się uruchomi?
  • Odpowiedz

barbie

2009-08-16, 21:56:05
Top użytkownik
idź na stronę klimatyzacja samochodowa
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-08-16, 21:56:50
Moderator
Nie. Klima uruchamia się po wpuszczeniu gazu. Najpierw próżnia potem gaz na wagę i można uruchamiać ale sprawdź jeszcze dlaczego masz krople barwnika na sprężarce. i najlepiej przenieś temat na klim. samochodowa. pzdr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-08-16, 21:57:55 przez tommatiz.)
  • Odpowiedz

majki

2009-08-17, 20:46:29
Użytkownik
tylko pogratulować pomysłu z tym powietrzem,ręce opadają,Kolego naucz się chociaż podstaw chłodnictwa,próba azotem się kłania,pozdrawiam
  • Odpowiedz

pluto

2009-08-18, 20:50:39
Nowy użytkownik
kolego w takim wypadku jezeli na sprezarce sa przecieki to prawdopodobnie uszczelki sprezarki sa juz do zmiany zestaw taki naprawczy kosztuje ik 200zl ale duzo przy tym zabawy najlepiej podjechac do kogos co sie zna ( taka rada jezeli niejestes pewien co sie stalo podjedz do paru firm zapytaj o przyczyne czym jest to spowodowane i porównasz je ,bo moze tak byc ze podjedziesz do pierwszego lepszego i bedzie wiedział ze jestes"zielony" to naciagbie cie na niepotrzebne koszta ,a moga vyc one duze)pozdrawiam
  • Odpowiedz

MariuszR1

2009-08-19, 21:39:10
Nowy użytkownik
Dzięki za odpowiedzi, to że sam próbuje zdiagnozować sprawność klimy wynika z braku czasu na jeżdżenie po specjalistach, szczególnie, że nie ma ich za wielu w mojej okolicy. Chodzi również o koszty, auto jest już leciwe i nie ma za wielkiej wartości żeby inwestować kilkaset zł w klimatyzację.
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2009-08-20, 05:53:54
Top użytkownik
r12 napisał(a):
r12 napisał(a):
patusX napisał(a):kolego z tego co widze to nie masz wogóle pojecia o klimatyzacji jak moze ci sie uruchomic klima na powietrzu moze i sprezarka bedzie chodzila ale lepij podjedz do fachowca on ci dopelni czynnikiem chlodniczym sprawdzi szczelnosc ukladu i czy nie ma wilgoci w ukladie ale pewnie masz do wymiany filterki wiec nie wiem czy warto ci sie w to bawic bo napewno wydasz duzo pieniedz a jak mówiles o kropelkach na sprezarce mozliw e ze sprezarka ze starosci ulegla jakims mikro pekniecia
Pozdrawiam
Układ chlodniczy uruchamia się pod wpływem ciśnienia niezależnego od rodzaju użytego gazu.Jedyną bolączką w tym przypadku jest zawartość wilgoci w sprężonym powietrzu
Niepotrafisz pomóc nie pisz.Ktoś potrzebuje pomoccy a TY jak zwykle go negujesz. Poradż sobie z problemem klimatyzacji a potem pisz
A Ty ciągle swoje.A co konkretnie pomogłeś w temacie tego posta?
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2009-08-20, 11:25:04
Top użytkownik
Przeżyłem 52 lata to napobudliwośc mi przeszła.A tak to szk0oda gadać.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa