Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Montaż jednostek zewnętrznych w garażu podziemnym.

22 Odpowiedzi, 26672 Wyświetleń

Wojtasek0

2009-08-25, 08:31:34
Nowy użytkownik
Witam,
Mam takie zapytanie. Dla mojego klienta planujemy wykonać instalację klimatyzacyjną złożoną z około 15 jednostek. Część znich chcemy umieścić w garażu podziemnym o powierzchni 1000 m2.
Może ktoś się z Was spotkał z takim montażem i ile takich jednostek można w nim powiesić. Dla uproszczenia przyjmujemy że będą to jednostki 5kW.

Z góry dziękuje za pomoc.

Pzdr
Wojtek
  • Odpowiedz

byniom

2009-08-25, 08:56:51
Moderator
W tym garażu powinno być około 5 szt jeżeli są 5kw
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Steff

2009-08-25, 10:37:01
Użytkownik
byniom napisał(a):W tym garażu powinno być około 5 szt jeżeli są 5kw
Witam! Byniom na jakiej zasadzie wyliczyłeś te 5 jednostek? Moim zdaniem napewno trzeba wziąć pod uwagę wentylację takiego garażu o ile takowa jest, również czy są okna, itp.
Pozdro
He Who Must Die, Must Die In The Dark, Even If He Sells Candles
  • Odpowiedz

byniom

2009-08-25, 10:48:05
Moderator
NApisał że garaż jest podziemny wię okien raczej niema a przyjołem około 30 w na metr sześcienny.
  • Odpowiedz

Wojtasek0

2009-08-25, 10:56:07
Nowy użytkownik
Witam,
Oczywiście garaż jest bez okien. Natomiast będzie w nim instalacja wyciągowa odnośnie spalin.
Może trzeba tak zmodyfikować instalację wyciągową aby wywołać więcej wymina powietrza?????

Pzdr
Wojtek
  • Odpowiedz

Steff

2009-08-25, 11:33:24
Użytkownik
Dla sprostowania garaż lub też parking podziemny do poziomu -1 potrafią mieć okna, luksfery bądź też różnego rodzaju rozszczelnienia jest to takie zastępstwo wentylacji mech.
Moim zdaniem przy odpowiednio wyliczonej wentylacji wyciągowej na tą powierzchnię wraz z rezerwą nie powinno być przeciw skazań do montażu nawet tych 15 urządzeń.
Piszę tak gdyż wiem to z własnego doświadczenia i obserwacji..
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-08-25, 14:01:03
Top użytkownik
Witam

Jeżeli jest instalacja wyciągowa to musi być też nawiewna, inaczej się nie da. Moim zdaniem ta nawiewna jest ważniejsza niż wyciągowa. Nie wiem z jakich okolic jesteście ale proponuje Wam wycieczkę do najbliższego centrum handlowego z podziemnym garażem, widać doskonale jak jest to rozwiązane. W Galaxy w Szczecinie wiszą potężne j. z. na parkingu podziemnym i wszystko funkcjonuje.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Steff

2009-08-25, 15:23:24
Użytkownik
Witam

Chyba za daleko już zabrnęliśmy, mówimy tu o sporo mniejszej powierzchni jak parking pod centrum han.
Moim zdaniem przy garażu o powierzchni 1000m2 wystarczy wentylacja wyciągowa mech. i różnego rodzaju rozszczelnienia np: brama garażowa z kratkami (dostępem do świeżego powietrza).
Na takiej zasadzie będziemy mieli wymuszony ruch powietrza.
Oczywiście propozycja kolegi wyżej jest jak najbardziej poprawna ale czy w tym przypadku potrzebna?
pozdro
  • Odpowiedz

byniom

2009-08-25, 18:44:48
Moderator
Steff masz rację że sama wentylacja da radę tylko nie wiemy jaki jest temat skoro Wojtasek0 pisze że chce dać w garażu to widocznie klinet sobie tak życzy
  • Odpowiedz

boryspol

2009-08-25, 18:47:49
Użytkownik
Masz zgodę na montaż to montuj !!
Napewno jesienią , zimą i na wiosnę podziękują ci za ogrzanie garażu Smile
Uzgodnienia to podstawa Smile
Kupuję tylko polskie artykuły w polskich sklepach. Chciałbym też montować tylko polskie urządzenia.
  • Odpowiedz

Steff

2009-08-25, 19:48:21
Użytkownik
Być może Wojtasek0 martwi się o to aby te jednostki po 5kw w lato nie urządziły w tym garażu sauny Smile
  • Odpowiedz

byniom

2009-08-25, 21:15:54
Moderator
Zaraz bo dopiero teraz załapałem. Wojtasek0 ty chcesz w garażu dać jednostki zewnętrzne czy wewnętrzne bo chyba zrozumiałem że chesz dać wewnętrzne Big Grin
  • Odpowiedz

Steff

2009-08-26, 08:33:17
Użytkownik
Witam. Tak zgadzam się z r12 szczególnie wtedy gdy mamy w garażu system zraszania (ppoż) zależny od temperatury.
Ciekawostka, miesiąc temu w pod blokowym parkingu podziemnym coś około 1000m2 byliśmy na awarii klimatyzatora 5kw ku mojemu zdziwieniu na tym parkingu panowała temp. ok 46 stopni C (SAUNA) kiedy zazwyczaj w takich miejscach jest chłodno, nie liczyłem ale było tam trochę skraplaczy..
Pozdro
  • Odpowiedz

Wojtasek0

2009-08-27, 10:52:25
Nowy użytkownik
Witam,
Przepraszam jeżeli mój post nie był wystarczająco konkretny. Sytuacja jest taka iż w nowo budowanym obiekcie na parterze znajduje się część usługowa podzielona na 15 butików. Inwestro pragnie w każdym z nich zainstalować niezależną klimatyzację, chodzi przede wszystkim o problem z rozliczeniem kosztów klimatyzacj dla poszczególnych najemców. Jest natomiast problem z umieszczeniem jednostek zewnętrznych na elewacji i dlatego padł pomysł na montaż jednostek na garażu. Był też pomysł na instalacje systemu FRV ale cena takiego rozwiązania jest trochę dla inwestora za droga.
Dlatego myślałem o zmianie systemu wentylacji tak aby nie dopuścić do powstania w okresie letnim przysłowiowej sauny.
Pzdr
Wojtek
  • Odpowiedz

irroda

2009-09-01, 22:41:32
Zaawansowany użytkownik
jeżeli jest garaż to musi być instalacja wyciągowa, sterowana stężeniem tlenku węgla. wentylatory np. umieszczone na dachu mogą pracować cały czas na I biegu, a w przypadku przekroczenia stężenia tlenku wchodzą na II bieg, proponuję czujnik temp. który po przekroczeniu np: 35 stopni w garażu załącza II bieg wentylatora
  • Odpowiedz

Wojtasek0

2009-09-02, 20:26:10
Nowy użytkownik
Witam
Po uzgodnieniach z Inwestorem pozostanie w garażu tylko 5 sztuk więc mysle że będzie dobrze.....

Pzdr
Wojtek
  • Odpowiedz

Wojtasek0

2009-09-03, 08:42:03
Nowy użytkownik
Witam,
Niestety nie ma gdzie powiesić ostatnich 4 sztuk. Więc będziemy starali się w pisać w umowę że konserwacja urządzeń będzie się odbywać co 3 miesiące.

Dzięki za wszystkim za pomoc.

Pzdr
Wojtek
  • Odpowiedz

Steff

2009-09-03, 15:38:45
Użytkownik
Drobiazg..
  • Odpowiedz

Wojtasek0

2009-09-04, 17:18:35
Nowy użytkownik
Witam,
Jest tam jeszcze wszystko na etapie wykańczania. Garaż jeszcze nie został nawet oświetlony więc jak będziemy tam walczyć to dogadam się z gośćmi od wentylacji aby tak zorganizować wyciąg aby był jak najbliżej jednostek zewnętrznych.
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Pzdr
Wojtek
  • Odpowiedz

jurek01

2009-09-04, 19:43:26
Użytkownik
Mają pewnie projekty (przyjdą strażacy i może być faja)
1000 m to nie jest dużo
Jestem z okolic Katowic i czasem bywam w kinach (bo lubię) zobaczcie przykład Hotelu Qubus ,jak wyglądają parkingi podziemne,,, PIEKŁO,,,. Ja widzę że to DZIAŁA.
Masa skraplaczy o sporej mocy .
Sam wykonywałem kilka instalacji dla pewnego BANKU w Katowicach gdzie skraplacze
wiszą w szybie windy !!!!
3lata i działa . (aż się boję co będzie w przypadku awarii )bez konserwacji.
  • Odpowiedz

dominik486

2009-09-05, 09:02:38
Zaawansowany użytkownik
Według mnie powinien być obowiązkowo nawiew a nie wywiew powietrza niedaleko skraplaczy.
W garazach podziemnych najczesciej wykorzystuje sie rozwiazania - góra 2 skraplacze w poblizu, a inne troche dalej, zeby była lepsza cyrkulacja powitrza.
Nieraz oczywiscie sie tak nie da, ale trzeba kombinowac.
Jezeli patusx masz co chwile jak napisałes wymiany sprezarek to lepiej zrob nawiew powietrza a nie wywiew bo to naprawde nic nie da.
Skoro to nie jest jakis za duzy garaz to tym bardziej. NIe rozumiem po co wam wywiew!!!
Pomyslcie ze w maszynowni gdzie chodzi 8 agregatów ze skraplaczami w komplecie a nie wyciągniętymi na dwór lub na dach wszystko chodzi ok, tylko wystarczył dobry nawiew swiezego powietrza. Nasz poprzednik(serwisant) jak to montował, zrobił rowniez wylot i sie zaczął klient wkurzac jak mu nie chodziło jak trzeba, zadzwonił przypadkowo po nas i jak przyjechalismy w tej maszynowni było niedosc ze ok 45 stopni to nie było czym oddychac.
Skraplacze zaciągały i wyrzucały to samo powietrze ciągle stopniowo podwyzszając temp. Jak wiadomo ciepło idzie ku górze to niedosc zmienienia wywiewu na nawiew była mozliwosc zrobienia w scianie niewielkiego otworu na dwor i temp. teraz jest ok. 25 -30. Zalezy jeszcze z ktorej strony j. zewnetrznej trzeba zrobic nawiew. Najpierw spojz na łopatki wentylatorów.
Aha i najwazniejsze - niedaleko skraplaczy nawiew a oczywiscie wywiew z garażu gdzies dalej tego parkingu moze byc nawet na koncu skoro nie jest za wielki.
  • Odpowiedz

dominik486

2009-09-05, 09:07:35
Zaawansowany użytkownik
AAA i jeszcze jedno w zamkniętym pomieszczeniu gdzie zrobic dobry nawiew bedzie tak samo jak na dworzu a czasami moze nawet i lepiej bo dobrze wiecie chyba, że nieraz jak jest ok. 30 stopni i nie ma wcale wiatru to trudno sie nam oddycha. Ale gdy powietrze jest zaciągane przez dobrą wentylację to na chłopski rozum bedzie "wiało" w tym przypadku na skraplacze wiec bedzie to im lepiej słuzyło.....
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa