Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klimatyzacja sali na przyjecia

17 Odpowiedzi, 13403 Wyświetleń

mn27

2009-09-01, 18:13:20
Zaawansowany użytkownik
witam trafia mi sie montaz trzech klimtyzatorów w sali na przyjecia weselne
dwa kasetonowe 14 kv i dwa scienne 7 kv
przyznam sie ze kasetonowych jeszcze nie montowałem choc z klima mam doczynienia juz 3 sezon głownie samochodową
chciałbym abyscie mi udzielili jakis wskazówek , uwag
mam takie pytania 1 czy te 14kv są zasilne 230v i czy robic odzielne zasilanie i jaki dać bezpiecznik
2 jednostka zewnetrzne bedą na dachu odległośc do jednostki wewnętrznej ok 10 m czy musze robic syfony na ssącej
3 ile bierzecie za montaz takiej kasety
  • Odpowiedz

barbie

2009-09-01, 18:22:10
Top użytkownik
klimatyzacja 14 KW zwykle jest trójfazowa przewód 5*2,5 mm2 bezpiecznik potrójny C16,zasilania do jednostki zewnętrznej muszą być oddzielne.syfony muszą być co 4 do 5 metrów różnicy wysokości.
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-09-01, 18:37:27
Moderator
kaseta ma pomke skroplin wiec z odpływem sobie poradzisz
  • Odpowiedz

dominik486

2009-09-01, 19:04:20
Zaawansowany użytkownik
Syfony zrób najlepiej na ok. 5 metrze(jezeli sytuacja pozwoli) oraz na samej górze przy agregacie.
Co do ceny to koledzy dobrze to ujeli - nie rób za grosze bo sie napewno trochę z tym pobawisz.
  • Odpowiedz

mn27

2009-09-01, 19:10:41
Zaawansowany użytkownik
dzieki jescze jedna sprawa zasilanie przy kasetonowym jak to jest ,tak jak przy zwykłym splicie ze jest przewód zasilajacy w zestawie przy jednostce wewnetrznej
  • Odpowiedz

HVAC

2009-09-01, 19:59:09
Użytkownik
OMG!
Dominik486 jaki ty badziew montujesz, że tyle syfonów dajesz!
mn27 - podaj jakiś typ urządzeń jaki chcesz montować, to może mniej bzdur będzie w odpowiedziach
LOL
  • Odpowiedz

irroda

2009-09-01, 22:59:40
Zaawansowany użytkownik
po pierwsze te 10m to przewyższenie, czyli różnica w pionie czy 10 m to długość instalacji, jeżeli to pierwsze to syfon koniecznie, jeżeli np 9 m w poziomie i na końcu metr do góry na dach to ja syfonu bym nie zakładał.

---> r12 o co chodzi z "Kompensacje mocy ", syfony to chyba pułapki olejowe ?
  • Odpowiedz

dominik486

2009-09-02, 05:28:42
Zaawansowany użytkownik
HVAC montuj sobie po swojemu, ale wiesz dobrze, że wszystko zależy od sytuacji jak np. irroda napisał Wink
  • Odpowiedz

mn27

2009-09-02, 11:40:40
Zaawansowany użytkownik
jest to klimatyzator Midena mca 48 hrn1
bede montowal go u goscia który ma sklep z hydraulika i pytanie czy rury miedziane od hydrauliki mogą być do klimatyzacji bo on takie rury posiada w swoim sklepie
  • Odpowiedz

dominik486

2009-09-02, 14:09:24
Zaawansowany użytkownik
A masz jakiś atest na te rury?
Znowu sie zaczyna - a moze 2 a moze 1 syfon i to jest pytanie!!!
Wg ksiązek i naszej wiedzy bo tak zakładamy ze nie znamy szczegółów powinny byc 2 syfony( na tych 10m), ALE w teorii doskonale wiecie jak to bywa, nieraz potrzeba a nieraz nie zalezy od urządzenia oraz innych czynników.
  • Odpowiedz

HVAC

2009-09-02, 14:22:02
Użytkownik
nie przejmuj się dawaj rury hydrauliczne i izolacje też...
będą cie ganiać jak nie będzie działać to się wtedy nauczysz.

ps. ucz się montować na pożądnym sprzęcie.
  • Odpowiedz

boryspol

2009-09-02, 16:51:50
Użytkownik
mn27 napisał(a):witam trafia mi sie montaz trzech klimtyzatorów w sali na przyjecia weselne
przyznam sie ze kasetonowych jeszcze nie montowałem ...
Najważniejsze jest w czym ty te kasety schowasz.
Nie piszesz, że tam jest sufit podwieszany.

A tak naprawde taka sala na przyjecia z klimatyzacją, a bez wentylacji to w/g mnie jest do kitu.
Podstawa to wentylacja i tam widział bym wentylację z klimatyzacją kanałową + rekuperację.
W przeciwnym wypadku bedziesz chłodził "kupę smrodu" Sad
A jak ci otworzą okna to całe twoje misterne obliczenia wezmą "w łeb" i miej w opiece te twoje pompy skroplin i syfony.

No chyba że chcesz się "załapać" na każde przyjęcie Smile
Kupuję tylko polskie artykuły w polskich sklepach. Chciałbym też montować tylko polskie urządzenia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-09-02, 19:28:48 przez boryspol.)
  • Odpowiedz

HVAC

2009-09-02, 19:50:58
Użytkownik
boryspol napisał(a):
mn27 napisał(a):witam trafia mi sie montaz trzech klimtyzatorów w sali na przyjecia weselne
przyznam sie ze kasetonowych jeszcze nie montowałem ...
Najważniejsze jest w czym ty te kasety schowasz.
Nie piszesz, że tam jest sufit podwieszany.

A tak naprawde taka sala na przyjecia z klimatyzacją, a bez wentylacji to w/g mnie jest do kitu.
Podstawa to wentylacja i tam widział bym wentylację z klimatyzacją kanałową + rekuperację.
W przeciwnym wypadku bedziesz chłodził "kupę smrodu" Sad
A jak ci otworzą okna to całe twoje misterne obliczenia wezmą "w łeb" i miej w opiece te twoje pompy skroplin i syfony.

No chyba że chcesz się "załapać" na każde przyjęcie Smile
albo ja czegoś nie zrozumiałem albo ty piszesz jakieś bzdury.
po co w lokalu o zapotrzebowaniu na chłód w ilości ok. 40 kW rekuperacja czyli odzysk ciepła?

wg. mnie rozwiązanie optymalne to free cooling na kanałówkach + trochę automatyki.

brak doświadczenia niestety jest twoim wrogiem...
  • Odpowiedz

boryspol

2009-09-02, 20:21:34
Użytkownik
HVAC napisał(a):albo ja czegoś nie zrozumiałem albo ty piszesz jakieś bzdury.
po co w lokalu o zapotrzebowaniu na chłód w ilości ok. 40 kW rekuperacja czyli odzysk ciepła?
Po prostu za rzadko chodzisz na wesela.
Kod:
I po kopiejkę car się schyli, a po rubla nawet przyklęknie
-mówi stare rosyjskie przysłowie.
Jeśli nie potrafisz stosowac najnowszych technologii to zawsze bedziesz tylko zwykłym montażystą Smile

W zasadzie jeśli nie wiadomo co z tym sufitem to cała ta gadka psu na budę.
Kupuję tylko polskie artykuły w polskich sklepach. Chciałbym też montować tylko polskie urządzenia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-09-02, 20:25:07 przez boryspol.)
  • Odpowiedz

boryspol

2009-09-02, 20:45:50
Użytkownik
patusX napisał(a):... nie potrzebna rekuperacja za duzy wydatek wystarcza jakies wentylatory wyciagowe na dachu albo grawitacyjny wyciag jakies nasady
Zawsze myślę o całorocznej exploatacji obiektów.
Klient bedzie zadowolony jeśli to bedzie wszystko funkcjonować latem i zima.
  • Odpowiedz

HVAC

2009-09-02, 20:48:08
Użytkownik
jeżeli usuwam z pomieszczenia powietrze o temp ok. 24C a na zewnętrz mam w nocy ok. 18C, biorąc pod uwagę odzysk ciepła, raczej nie będziemy tu mieli odzysku chłodu ponieważ na zewnątrz będzie często chłodniej niż wewnątrz i usuwane ciepło będzie nam podgrzewać (np. do 20C) a nie dochładzać powietrze nawiewane.

owszem zimą może przydać się recylkulacja.

co do jednego masz rację - mało bywam na weselach Smile

brak sufitu to żaden problem.

zależy na ile rozsądny jest investor i instalator/dostawca urządzenia czy chce poprostu sprzedać urządzenia czy chce rozwiązać problem.
  • Odpowiedz

irroda

2009-09-03, 01:18:42
Zaawansowany użytkownik
moim skromnym zdaniem jeżeli inwestor kupuje klimatyzatory typu split firmy midea, to o żadnym z waszych rozwiązań nawet nie będzie chciał słuchać,
ta klima to pewnie tylko poto aby w ulotce wpisać lokal klimatyzowany, a jak sie goście uprą to nawet i włączy.

moim zdaniem kanałówka z podmieszaniem, dla oszczędnych dołożyć rekuperacje-zależnie ile dni w okresie zimy będą przyjęcia, jeżeli tylko weekendy to niewarto.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa