Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pułapka olejowa.

40 Odpowiedzi, 56890 Wyświetleń
1 2 Dalej

Wojtasek0

2009-09-07, 13:24:22
Nowy użytkownik
Witam,
Mam taką zagwozdkę. Mianowicie mam instalację freonową gdzie róznica poziomów wynosi około 12 metrów. Dla tego nasuwa mi się pytanie odnośnie pułapek olejowych. W których miejscach należy je zainstalować????

Dziękuję za wszelkie propozycje.

Pzdr
Wojtek
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-09-07, 13:29:34
Moderator
Witam. Ja bym zainstalował 3 pułapki co 3 metry. Pzdr
  • Odpowiedz

barbie

2009-09-07, 14:50:21
Top użytkownik
trzy pułapki wypadają co cztery metry.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-09-07, 15:10:59
Top użytkownik
Witam

Może to pomoże Big Grin

[Obrazek: 91d1da47b77b068e.jpg]

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

barbie

2009-09-07, 16:31:18
Top użytkownik
7,5 metrów na syfon to bardzo mało.Ullrich w swoim poradniku Technika Chłodnicza tom 2 strona 244 zaleca odstępy między syfonami 2 do 3 metrów.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-09-07, 17:19:25
Top użytkownik
barbie napisał(a):7,5 metrów na syfon to bardzo mało.Ullrich w swoim poradniku Technika Chłodnicza tom 2 strona 244 zaleca odstępy między syfonami 2 do 3 metrów.
Witam

A z którego roku ten poradnik jest? I do czego ta instalacja ma być, bo kolega szczątkowo wyjaśnił w pierwszym poście. Może to inwerter będzie.

Pozdrawiam Big Grin
  • Odpowiedz

barbie

2009-09-07, 18:03:45
Top użytkownik
MASTA wydanie 1 1999 rok autorem jest jeden z najlepszych niemieckich fachowców.jeśli na dachu będzie inwenter lepiej dać więcej syfonów.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-09-07, 18:40:05
Top użytkownik
Witam

Dobre. Wiadomo im więcej syfonów tym lepiej Big Grin , lżej będzie sprężarce. A do inwertera co 1,5m.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

junakw

2009-09-07, 19:00:31
Nowy użytkownik
a co z urządzeniami, które samoczynnie realizują odzysk oleju z instalacji? większość wiodących producentów ma takie urządzenia w ofercie i nic nie mówią o pułapkach olejowych czy syfonach ewentualnie tylko w przypadku długich instalacji o kompensatorach rurociągów chłodniczych.
  • Odpowiedz

barbie

2009-09-07, 19:07:43
Top użytkownik
sprężarki na R410 w nowych klimatyzatorach mocno plują olejem do instalacji,powrót oleju musi być zapewniony inaczej sprężarki zacierają się.przy długich instalacjach wskazane jest dodanie oleju.montowałem dwa klimatyzatory pięć lat temu były 3 syfony co 5 metrów sprężarki zatarły się w tym sezonie.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-09-07, 19:11:00
Top użytkownik
Witam

Jakbyś dał jeszcze dwa to szybciej by padły czy dużej chodziły?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

barbie

2009-09-07, 19:57:23
Top użytkownik
trzeba odczekać kilka lat aby to stwierdzić.szkoda że klimmatyzatory nie mają wziernika poziomu oleju można by prowadzić obserwację czy olej wraca.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-09-07, 20:30:25
Moderator
Nie zawsze teoria idzie w parze z praktyką, dlatego nieraz doświadczenie jest cenniejsze od najlepszej książki. Pzdr
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-09-07, 20:40:45
Top użytkownik
r12 napisał(a):Nie dając wystarczających ilości kompensacji mocy zmniejszamy prędkość przepływu czynnika ,a co za tym idzie w konsekwencji czasu zatarcie sprężarki z powodu braku smarowania.
Witam

,,...zwiększamy prędkość przepływu czynnika...'' chciał powiedzieć mówca?. Dając kompensacje zmniejszamy, więc czym większy opór tym lepiej czy gorzej bo się pogubiłem.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

HVAC

2009-09-07, 20:50:33
Użytkownik
Panowie od syfonów wstawcie jakieś zdjęcie/skan z dokumentacji producenta markowego, gdzie zalecają tyle syfonów
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-09-07, 21:06:32
Top użytkownik
Witam

Poczekaj HVAC, próbuje dociec prawdy Big Grin. Zgubiłem się czy rozmawiamy o syfonach, pułapkach, kompensacjach czy o kieszeniach. Ale podoba mi się pomysł z wziernikiem do oleju.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-09-07, 21:10:49
Top użytkownik
r12 napisał(a):Zdawałoby się że przy większej śrędnicy rurociągu prędkość wzrasta,ale niestety jest wręcz przeciwnie.Lepiej dać mnejszą średnicę niż większą według projektu
Witam

Prędkość wzrasta cieczy czy gazu?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-09-07, 21:32:19
Top użytkownik
Witam

A mi się wydaje że fizyki się nie oszuka, zwiększając opory na ssącej pogorszysz funkcjonowanie sprężarki a każda dodatkowa kieszeń przyczynia się do tego. Głównie chodzi o ułożenie kieszeni w dogodnym dla sprężarki miejscu na instalacji. Do inwerterów nikt nie zaleca kieszeni olejowych ponieważ urządzenia sobie świetnie radzą z odzyskiem oleju.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

HVAC

2009-09-07, 22:31:06
Użytkownik
r12 ty naprawdę opierasz się na akademickich podręcznikach czy na dokumentacji technicznej urządzeń?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-09-08, 06:20:34
Top użytkownik
r12 napisał(a):Zwiekszając opór zwiększamy szybkość.Jestem ciekaw kto wypije szybciej drinka ja używając typowej słomki barowej czy ty rury od odkurzacza .A i jeszcze jedno syfon-kieszeń i kompensacja mają te same znaczenie ,tylko inaczej nazwane.Na twoim rysunku istnieje jeden niewybaczalny błąd rura tłoczna powinna być wyprowadzona troszeczkę powyżej poziomu skraplacza zeby w danych warunkach niezalewało parownika co powoduje udeżenie cieczy w spręzarkę czyli tak zwany pocisk'
Witam

Dobra przekonałeś mnie, odwróćmy sytuacje. Napiliśmy się już tych drinków i wpadliśmy do wody. Ty masz słomkę a ja rurę do odkurzacza.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Wojtasek0

2009-09-08, 07:56:12
Nowy użytkownik
Witam,
No to rozpętałem burze. Moje pytanie było trochę celowe, bo nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi zarówno w literaturze jak i w necie. Dlatego myślałem iż praktyka pokaże jakie rozwiązanie jest najlepsze.
W moim przypadku podwyższenie jest około 9 metrów. Więc patrząc na odpowiedzi to wynika iż syfon /pułapkę olejową/ należy wykonać co około 3 metry. I z dyskusji wynikło iż ma to być zrobione na rurociągu gazowym /Grubsza rura/.
Proszę o poprawienie jeżeli się mylę.
Pzdr
Wojtek.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-09-08, 10:52:43
Top użytkownik
Witam

Żadna burza, dyskutujemy sobie Big Grin jak zawsze.
Są różne szkoły, różne zdania. Ogólnie czym większe urządzenie tym może j. z. być wyżej, znaczy lepiej poradzi sobie z powrotem oleju. W specyfikacji urządzenia czyli DTR masz parametr ,,różnica poziomów'' tym się kieruj. Jeżeli został przekroczony, znaczy że urządzenie może sobie nie poradzić bez względu na ilość kieszeni. Jak klimatyzator pracuje to nie ma problemu z powrotem, chodzi głównie o olej osadzony na rurze który w czasie bezruchu spływa swobodnie w dół. Przeanalizuj naszą dyskusje i wyciągnij wnioski.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

HVAC

2009-09-08, 14:00:22
Użytkownik
r12 napisał(a):Jak rura będzie zbyt długa ty się utopisz pod wplywem jej ciężaru a ja z braku dostatecznej ilości powietrza ,co niezmienia faktu że przez słomkę powietrze leciało szybciej
chyba się lekko zakręciłeś Big Grin
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-09-08, 17:24:25
Top użytkownik
r12 napisał(a):Może któryś z tych panów będzie skłonny odpowiedzieć na temat syfonów.
http://fluid.itcmp.pwr.wroc.pl/~chlodnic...wnicy.html
Witam

Łał, co za towarzycho. Tych to by miło posłuchać Big Grin

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-09-08, 17:30:05
Moderator
Hmm... sami teoretycy Smile a jak by przyszło co do czego to by się po głowie drapali Smile. Panowie to tak samo jak z Prawem Jazdy. To co że ktoś zdał egzamin ale i tak nie potrafi jeździć i tylko wygłupia się na drodze. Pzdr
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa