Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klima z lodówki do kombajnu, co o tym myślicie :)

9 Odpowiedzi, 15811 Wyświetleń

zielas55

2007-05-28, 21:44:22
Nowy użytkownik
Witam
chcę zamontować klimę do kombajnu bizon, pow kabiny ok 2,5 m2 w słoneczny dzień potrafi się rozgrzeć do 60 stopni celcjusza, więc ciężko prze 8 godzin wytrzymać. Myślałem o zamontowaniu klimy z jakiegoś auta, jednak niema miejsca na sprężarkę. Wpadłem na pomysł zamontowania klimatyzatora okiennego w tylnej części kabiny, jednak z tego co się orientowałem mają powyżej 2,5 KW, natomiast większość przetwornić 24v-/na 230v~ ma do 1 kw. Więc wpadłem na pomysł, żeby rozbebeszyć lodówkę, skraplacz wystawić na zewnątrz a parownik do środka, zapodać po dwa wentylatory.
Tylko niemam pojęcia ile taka lodówka może obniżyć temperaturę (ale każdy stopień w dół bezcenny), kabina jest dość szczelna więc schładzane było by w większości to samo powietrze.

Co myślicie o tym pomyśle ??
  • Odpowiedz

senior

2007-05-29, 07:26:31
Zaawansowany użytkownik
kabina jest szczelna, ale nasłoneczniona i ma dużą powierzchnię szyb, jeśli chcesz mieć dobrą temperaturę, musisz się podpiąć pod silnik i zrobić tak jak jest w samochodach, lodówka domowa ma ok 300w, mie musi byś wydajna, bo jest mała i dobrze izolowana, sprawdź, czy nie da się jej gdzieś zmieścić, np od koła alternatora, dołożyć drugie koło
( w tym przypadku spadek mocy będzie niezauważalny:-)))))))))
  • Odpowiedz

zielas55

2007-05-29, 09:01:14
Nowy użytkownik
Tak myślałem że za dużej wydajności to niewyciśne z lodówki Sad jeżeli by się udało jakoś wciśnąć sprężarkę samochodową, to czy zbyt duża dłudość przewodów nie wpłynie na zmniejszenie wydajności całego układu ??
jeszcze jedno czy produkowane są klimatyzatory okienne o mocy ok 1kW lub 1,5kW ?? (było by to najprostrze do zrobienia w tym kombajnie)
  • Odpowiedz

senior

2007-05-29, 15:31:42
Zaawansowany użytkownik
długość przewodów nie wpłynie na wydajność, o okiennych tak małej mocy nie słyszałem
  • Odpowiedz

zielas55

2007-05-30, 18:02:19
Nowy użytkownik
Znalazłem taki Przykładowy zestaw , czy przetwornica MOC ZNAMIONOWA 1000 WATT
MOC W IMPULSIE MAX 2000 WATT w linku : http://www.allegro.pl/item197069171_prze...akosc.html
da radę zasilać taki klimatyzator okienny : http://www.klimatop.pl/product_info.php/...97242d0333
Pobór mocy:780 W Moc chłodzenia:2,05 kW

Gdyby to chodziło to klimatyzator mógłbym wykożystać po sezonie w domu Smile
co o tym sądzicie ???
  • Odpowiedz

zielas55

2007-05-30, 20:58:04
Nowy użytkownik
Zasilanie to nie problem (2 akumulatory po 12v) bo i tak alternator rzeładowuje akumulatory (w sezonie musze jeździć na 8 włączonych halogenach) , ale ciekawi mnie czy ta przetwornica da radę to uciągnąć ?? miejsca na klimatyzator mam aż zadużo Smile ciekawi mnie jeszcze jak zniesie drgania ??
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-05-30, 21:00:47 przez zielas55.)
  • Odpowiedz

zielas55

2007-05-30, 21:33:03
Nowy użytkownik
musze jakiegoś elektryka popytać chyba Smile ale jeżeli faktycznie tak będzie to pozostaje zapodać jeszcze agregat prądotwórczy z silnikiem benzynowym Wink
Z klimatyzacją zamochodową wole dać sobie spokój bo ostatnio przerabiałem remont całej klimy w audi a6 i zdałem sobie sprawę z kosztów które musiałbym ponieść, w 2 tyś. bym się miał problem wyrobić.
  • Odpowiedz

senior

2007-05-30, 21:44:46
Zaawansowany użytkownik
:-)
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-05-31, 18:44:09
Moderator
posiadam agregaty zasilane z alternatora na 12V plus do tego przetwornica z 24 na 12V m. mocy napewno starczy i nie trzeba kombinowac z mocowaniem sprezarki na silniku. producent urzadzenia- THERMO KING
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa