Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jak uzupełnic olej

17 Odpowiedzi, 25853 Wyświetleń

maryś

2009-09-10, 15:40:15
Nowy użytkownik
Witam wszystkich to mój pierwszy post tutaj mam nadzieje ze uzyskam inf na moje zapytanie bez gromkiego śmiechu.
Z ciekawości zapytam jak dokonuje się uzupełnienia oleju w instalacji typu split pod ciśnieniem w układzie.
Znalazłem na www dozowniki oleju które po wytworzeniu próżni zasysany jest olej do instalacji.podejrzewam ze taki proces jest dość żmudny z względu na małe podciśnienie.
Mam w głowie dużą strzykawkę coś ala do odsysania w samochodowych skrzyniach biegów.Oczywiście po przerobieniu króćca na gwint standardowy połączeniu wężykiem z instalacją odciętą od skraplacza na zaworach.
Tyle ze olej byłby wciskany w instalację .
Czy jest jakiś inny tani sensowny sposób?
Dziękuje za info Marian
  • Odpowiedz

byniom

2009-09-10, 16:50:46
Moderator
Dlaczego chcesz ten olej uzupełnić ? . Jeżeli miałeś otwarty obieg to trzeba było nalać do spręzarki lub jeżeli w układzie niema czynnika robisz próżnię pompką i wtedy zasysasz przez zawór serwisowy do układu . Jeżeli jest czynnik w układzie to nie usyskasz podciśnienia gdyż w normalnie pracującym układzie masz zawsze nadciśnienie .
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

maryś

2009-09-10, 17:01:16
Nowy użytkownik
Brałem udział w akcji montażu klimy po nie fachowym demontażu.Dokładnie to ekipa budowlańców przecieła rury nożycami i uradzenia wstawiła do magazynu w trakcie transportu przechyliła sie jednostka i duzo oleju ubyło.Próbowaliśmy zalać przez lejek ale powstała chyba poduszka powietrzna i za nic nie chciał sie nalać do otwartego układu.
Wersja z podcisnieniem wydaje się dość żmudna bo tak na oko to chyba by instalacja łykała po dwa gramy pomiedzy odpompowywaniem tak sie mi wydaje.
W przypadku zaworu tylko na rurze ssacej wtłaczanie i odsysanie było by cieżkie.
  • Odpowiedz

AS

2009-09-10, 17:10:19
Zaawansowany użytkownik
Kolego w beijer możesz kupić ręczną pompkę, która umożliwia uzupełnienie oleju podczas pracy sprężarki. Niestety nie wiem ile takie cudo kosztuje.
  • Odpowiedz

maryś

2009-09-10, 17:16:55
Nowy użytkownik
Nie chwalą się na www tym.
Myślałem również nad wypchnięciem oleju azotem w jakieś butli po tlenie z dwoma przyłączami albo przez tłoczysko wyciśnięte azotem .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-09-10, 17:17:41 przez maryś.)
  • Odpowiedz

byniom

2009-09-10, 17:44:40
Moderator
Robisz próżnię pompą i normalnie zassa olej do spreżarki . Tak się robi cały czas możesz jeszcze przed próżnią wykręcić wentyl lub jak masz przyżąd do wymiany wentli to go wyjąć w trakcie próżni i spokojnie zassać.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

szk6

2009-09-10, 18:30:35
Użytkownik
r 12 jest coś takiego jak pompka do oleju można nią uzupełnić olej pod ciśnieniem przejżyj ofertę refco
w termo schiesslu kosztuje 109 euro
  • Odpowiedz

dominik486

2009-09-10, 18:41:21
Zaawansowany użytkownik
Wyciągnij pompą próznie z układu i w tym samym czasie wessij olej.
Nie potrzebujesz wlac do sprezarki chyba 5kg oleju wiec nie nalezy zakładac ze to bedzie długo trwało. W minute sie wyrobisz ;D
Kolega byniom dobrze pisze o tym wentylku - jezeli posiadasz taki złotawy za zwyczaj klucz do wentyli to odkrec i bedzie szybciej.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

boryspol

2009-09-10, 19:25:34
Użytkownik
A tak na marginesie (lamerskie pytanie).
Jeśli nie macie w tych swoich splitach wzierników w sprężarkach to czym sie kierujecie w ilosci dodania oleju ?
Kupuję tylko polskie artykuły w polskich sklepach. Chciałbym też montować tylko polskie urządzenia.
  • Odpowiedz

barbie

2009-09-10, 20:44:03
Top użytkownik
dopełnianie oleju w sytuacji gdy nie wiadomo ile go uciekło -uciekł też czynnik,nie ma żadnego sensu.najlepiej w dolnej części wywiercić otworek 6 mm,wlutować tam serwisówkę,napełnić sprężarkę fabryczną ilością oleju.
  • Odpowiedz

maryś

2009-09-11, 15:39:18
Nowy użytkownik
Dziękuje za wypowiedzi kolegów z każdej coś tam się wyciągnie na przyszłość jak będę miał możliwość poeksperymentować.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

barbie

2009-09-11, 18:26:43
Top użytkownik
olej wypłucze opiłki.
  • Odpowiedz

boryspol

2009-09-11, 19:08:01
Użytkownik
Czyli uważacie że wystarczy tylko do tak "przyjaranej" sprężarki wlać nowy olej i wszystko bedzie OK. ?
Nie bawilibyście sie w żadne "oczyszczenie" układu ?
Jaka dalsza procedura po wlutowaniu zaworka ?
Kupuję tylko polskie artykuły w polskich sklepach. Chciałbym też montować tylko polskie urządzenia.
  • Odpowiedz

barbie

2009-09-11, 19:31:54
Top użytkownik
można do woli wymieniać olej i czyścić układ.
  • Odpowiedz

boryspol

2009-09-11, 21:05:20
Użytkownik
barbie napisał(a):można do woli wymieniać olej i czyścić układ.
OK.
Jak czyścić układ ? Smile
  • Odpowiedz

jurek01

2009-09-12, 05:59:19
Użytkownik
możesz spróbować sposobu bardzo prostego,,
zamykasz zawór wysokiego ciśnienia w trakcie pracy urządzenia ,wcześniej podłącz przewód do serwisówki , przygotuj olej w zbiorniku z podziałką żeby wiedzieć ile wchodzi oleju i po robocie.

przewód najlepiej krótki bo wtedy nie będzie błedu w ilości wciągnietego oleju.
  • Odpowiedz

barbie

2009-09-12, 09:07:01
Top użytkownik
są specjalne urządzenia i preparaty szczególnie stosowane w klimatyzacji samochodowej.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa