Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Szronienie klimatyzacji w aucie

6 Odpowiedzi, 7819 Wyświetleń

raffi

2007-05-17, 20:21:30
Nowy użytkownik
Mam problem z klimatyzacją w aucie. Po wlączeniu klimy przewody układu zaczynają sie szronić, zamrażać i w efekcie po wyłączeniu silnika pod autem powstaje kałuża. Zawsze tak się działo i do tej pory uznawałem to za normalne, zwłaszcza że nie stosuje oryginalnych ochraniaczy (gabki itp., itd) na np. osuszacz (bo pewne elementy, zwłaszcza w Fordzie mocno od tego rdzewieją). Ale to co dzieje się ostatnio to prawdziwa fontanna pod autem. Mam stosunkowo nowy czynnik - wymieniony w 2006. Nowe elementy ukladu, sprawną sprężarkę, nowy (jednoroczny) parownik, nowe uszczelnienia. Dodatkowo zauważyłem że po ciągłym uzywaniu klimy - tak po ok. 5 - 6 godz. jazdy - klima przestaje działać. Wyłaczam silnik (lub klime), czekam 30 min. i wszystko wraca do normy - znowu działa.
Dlaczego sie tak strasznie "zamraża" i dlaczego przestaje działac po dłuższym uzytkowaniu. Czy możecie mi coś doradzić?
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-05-27, 11:36:33
Moderator
moze masz filtr przeciwpyłkowy brudnu i nie ma dostatecznej wymiany powietrza co za tym idzie brak parowania czynnika w parowniku
brak pozniejszej pracy moze byc spowodowane zamarznieciem parownika i zadziałaniem termostatu przeciwzamrozeniowego tak czy inaczej czeka cie serwis
  • Odpowiedz

RobertS

2007-05-27, 17:02:57
Użytkownik
To że pod autem masz kałużę jest jak najbardziej normalne, nie ma się czym przejmować

zanik działania nawiewu spowodowany jest zamarzaniem wody na lamelkach parownika. Gdy zbierze się bardzo dużo lodu parownik całkowicie zatyka się
Możliwe też, że masz zbyt dużo czynnika w układzie
  • Odpowiedz

kubowy

2007-05-28, 18:37:53
Użytkownik
Witam
Przedmuchaj skraplacz, (podobny do chłodnicy tylko mniejszy) to taki wymiennik znajdujący się z przodu auta.
pozdrawiam
  • Odpowiedz

raffi

2007-05-29, 18:43:40
Nowy użytkownik
Dziękuję za info. Pewnie będe musiał się zastosować do każdej z rad. Filtr przeciwpyłkowy wymieniłem (robie to systematycznie, ale muszę to robić częściej - jazda głownie w mieście), czeka mnie rozbiórka tablicy rozdzielczej więc wyczyszcze parownik. Skraplacz też przedmucham. "MEMBER", zobacze na termostat (chociaż nie mam pojęcia gdzie on jest) natomiast jego pozycja powinna być OK - to oryginalna instalacja bez przeróbek. Natomiast jest jeszcze jedno, moje autko zrobiło mi psikusa i muszę wymienić nagrzewnicę od "ciepla" - leje, oraz pompę wodną - właśnie zaczeło się z niej lać. Prawdopodobnie na działanie klimy ma wpływ ciśnienie w układzie chłodzenia a tego nie ma bo woda idzie "na przelew". Kurcze, mondziak to jednak nie evo i musze mu oszczędzic "obrotów" na górskich traskach.
Pozdrawiam i dzięki !
  • Odpowiedz

raffi

2007-05-29, 18:46:26
Nowy użytkownik
Sorki, w zdaniu: MEMBER", zobacze na termostat (chociaż nie mam pojęcia gdzie on jest) natomiast.... powinno być mg_1 ", zobacze na termostat (chociaż nie mam pojęcia gdzie on jest) natomiast.
Przepraszam, zle przekleiłem.
Pozdro.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa