Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klima przenośna Remko - czy ktoś miał do czynienia?

11 Odpowiedzi, 10995 Wyświetleń

JGX

2009-09-22, 06:55:05
Użytkownik
Witam, kupiłem lekko używaną klimatyzacje przenośną firmy Remko http://www.remko.pl/kompaktowe_klimatyza...a_rkl.html
(jako alternatywę do zwykłych jednoczęsiowych przenośnych modułów o których słyszałem wiele niepochlebnych opinii – standardowy ścienny Split nie wchodzi w gre) - czy taki split bedzie dobrze się sprawował w mieszkaniu? Może ktoś miał do czynienia z dokładnie tą klimą, czy to dobra firma? Prosiłbym o takie sprawy:
1. Czy głośność jedn. wewn. jest porównywalna do przeciętnej klimy ściennej?
2. To samo co wyżej dotyczące wydajności
3. Wyczytałem w instrukcji ze można rozłączyć przewód łączący modyłu do 7 razy bez utraty czynnika - czy w praktyce to prawda?
4. czy jest możliwość w takiej klimie "dobić" czynnik w razie zbyt dużego ubytku?
Za jakiekolwiek uwagi z góry dzięki
pozdrawiam
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-09-22, 09:46:47
Moderator
Witam. Czynnika nie dobijesz bo nie ma zaworu serwisowego chyba że poprzedni właściciel coś kombinował i sam w lutował zaworek. Co do rozłączania różnie z tym bywa. Źle skręcone połączenie może być nie szczelne już za pierwszym razem po skręceniu. Może wytrzymać 2 rozłączenia i 10 rozłączeń, nie ma reguły. Co do głośności to zobacz wymiary standardowego splita i tego i zobaczysz które będzie cichsze. Standardowe splity nie mają sobie konkurencji. Pzdr
  • Odpowiedz

morys

2009-09-22, 20:12:38
Nowy użytkownik
Mam montować coś podobnego
http://www.forum.klimatyzacja.pl/viewtopic.php?id=3677
Nie jest toto za ciche bo przecież sprężarka jest w części wewnętrznej Smile
Na razie nie bardzo wiem jak zabrać sie za to rozłanczanie.
Gdybys mógł podzielić się znami jakimiś fotkami elemenyów w miejscach rozłączen byłbym wdzieczny.
Może mógłbyś przeskanować tą część instrukcji dotyczącą operacji rozłanczania ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-09-22, 20:17:54 przez morys.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-09-22, 20:16:23
Moderator
Dwa klucze i rozkręcasz połączenia a w momencie jak zaczyna sykać to szybko kręcisz aby jak naj mniej czynnika uciekło. I to samo z w drugą stronę. Kręcisz powoli i jak tylko jest syk to szybko z kręcasz. Koniec kropka. trudnośc wykonania w skali 1-10=1. Pzdr
  • Odpowiedz

morys

2009-09-22, 20:22:39
Nowy użytkownik
Masz na myśli te połączenia :
http://img134.imageshack.us/i/zdjcie200h.jpg/
U mnie jest za mało czynnika jak sądzę bo sprężarka startuje dopiero po przechyleniu "części wewnętrznej" do przodu.
Co to jest ten wężyk w środku ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-09-22, 20:24:16 przez morys.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-09-22, 20:26:22
Moderator
Przewody chłodnicze powinny być na stałe przy plecaku a przy jed. wew. powinieneś mieć właśnie te nakrętki jak dobrze pamiętam. Miałem kiedyś do czynienia z dwoma takimi urządzeniami firmy SANYO i w jednym właśnie przez złe dokręcenie uciekł gaz. Wlutowałem serwisówkę naładowałem gaz na wagę i śmiga do dziś a klima ma ok 15 lat Smile. Pzdr A ten wężyk nie pamiętam. Zobacz do czego jest podłączony w plecaku i do czego wchodzi w jed. wew.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-09-22, 20:28:35 przez tommatiz.)
  • Odpowiedz

barbie

2009-09-22, 21:02:30
Top użytkownik
wężyk w środku służy do odprowadzenia skroplin z jednostki wewnętrznej na zewnątrz.
  • Odpowiedz

JGX

2009-09-23, 16:03:31
Użytkownik
morys tak to są te połączenia u mnie wyglądają bardzo podobnie instrucja z rysunkami jest tu http://www.remko.de/tmp/REMKO-RKL460-480_D-V02_de.pdf

czy mógłby mi ktoś objaśnić czemu w takich przenośnych splitach spręzarka jest w częsci wewnętrznej a nie tak jak w tradycyjnych ściennych w zewnętrznej? Przecież byłoby to lepsze cichsze rozwiązanie?
pozdro
  • Odpowiedz

barbie

2009-09-23, 17:14:12
Top użytkownik
sprężarka w jednostce wewnętrznej upraszcza znacznie konstrukcję,instalację elektryczną,skraplacz jest lekki-można go np przywiązać do balkonu.
  • Odpowiedz

JGX

2009-09-28, 05:50:32
Użytkownik
A czy istnieją przenośne splity ze sprężarką w jedn. zewnetrznej?
pozdro
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-09-28, 14:24:31
Moderator
Typowy split nie jest przenośny. Jednostki połączone są ze sobą instalacją chłodniczą z miedzi. Pzdr
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa