Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Elektra model PX (suf-ścienny) wyłącza się co chwile

12 Odpowiedzi, 11226 Wyświetleń

heineken72

2009-09-23, 19:48:33
Użytkownik
Elektra model PX (sufitowo-ścienny) 4,5 KW popracuje troche i sie wyłącza po kilku minutach.
Tak sie składa ze 10 lat temu je z kumplem montowaliśmy Wink (gość dał za nie wtedy łał ...16000 zł)
No nieważne... teraz czasem pochodzi godzinkę, dwie. Ciśnienia oki, temperatury tez. Klikson na spreżarce też oki. podejżewam czujki ze może straciły chrakterystyki.
Jak ktoś ma jakiś pomysł to prosze dać znac
pozd

aha.. widziałem ze czasem filter sie zaladza w spreżarce
z klimatyzacją ... za pan brat od 1997
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-09-23, 19:53:27
Moderator
Witam. Wyłącza się skraplacz mimo niskich ustawień na pilocie i działa tylko parownik? Jakie masz pobory prądu na sprężarce? Może jest wypracowana i się przegrzewa? Czy urządzenie było serwisowane i wymienniki są czyste w jed. wew i zew.? Czy turbina jest czysta? Na początek tyle. Czy trzymałeś czujkę w ręku oszukując jej temperaturę i mimo tego skraplacz się wyłączał?Pzdr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-09-23, 19:56:39 przez tommatiz.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-09-23, 20:03:43
Moderator
Jak by turbina była zasyfiona to by się lodził parownik i czujka anty lodzeniowa by rozłączała kompresor. Pzdr
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-09-23, 20:13:57
Moderator
Czy te urządzenia serwisowane były? Może z powodu brudu nie chłodzi. Dziś byłem przy Carrierze ( urządzenie w serwerowni) którego nikt nie serwisował ponad rok i skraplacz był tak zabity że ledwo co chodził. Po serwisie wszystko OK. Pzdr
  • Odpowiedz

heineken72

2009-09-23, 21:43:31
Użytkownik
Facet który korzysta z klimy to jakiś inż -domator.. widać dba o wymienniki (wewn i zewn.) Przychodze wszystko czysciutko, wydmuchane
Tammatiz.. z czujkami próbowałem trzymałem w paluchach z j.w i tą z zewnątz tez... to samo sie działo.
facet twierdzi ze w zeszłym roku mu uzupełniali (R22) i rok było oki
Temp sprezarki oki
Jak startuje ... zaladza sie po chwili do połowy filtr... (troche gazowa na kawałku też)
Pomyslałem ze moze freon brudny zapchał go.. nie ma tam czujników ciśnień... to proste urządzenie raczej.
Płyta głowna w jw. jak nowa..(kiedyś na serwisach raz widziałem uszkodzoną tylko w tych modelach)
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-09-24, 14:20:09
Moderator
Po mojemu skoro ktoś uzupełniał czynnik to bez zastanowienia ściągnij gaz na wagę i uzupełnij nowym czynnikiem ekologicznym R417A albo R419A. Wtedy będziesz wiedział ile go było w układzie. A skoro gaz ucieka to warto znaleźć nieszczelność ale to będziesz widział po ilości ściągniętego czynnika. Od tego bym zaczął skoro elektronicznie jest wszystko OK. Pzdr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-09-24, 14:46:07 przez tommatiz.)
  • Odpowiedz

p.obelix

2009-09-25, 19:16:33
Zaawansowany użytkownik
A ja sądzę że to może być czujnik od skraplacza który tak na oprawdę nie reguluję predkością skraplacza. Ten oto czujnik ma za zadanie wyłączenie agrgatu gdy skraplacz jest zbyt goący. Najlepiej to zamiast czujnika zamonuj rezystor (11k omów) ale tej rezystancji nie jestem na sto procent pewien.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

barbie

2009-09-25, 19:27:11
Top użytkownik
jeśli filtr przysprężarce jest siateczkowy -wielkości połowy średniego długopisu zastąp go kawałkiem rurki miedzianej filtr dwustronny zainstaluj na cieńszej rurze instalacji.układ osusz próżniowo napełnij klimatyzator wagowo nowym czynnikiem.
  • Odpowiedz

heineken72

2009-09-25, 19:35:37
Użytkownik
freon nie był wymieniany tylko dolewany takze nadal jest r22
fiter jest duzy ze 5 cm srdnica wys z 10 cm .. standardowy przy sprezarkach
takie małe to w lodówkach Wink
  • Odpowiedz

p.obelix

2009-09-25, 19:41:02
Zaawansowany użytkownik
a tak pozatym to ma prawo ten filterek szronić gdy sprężarka stoi
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

barbie

2009-09-25, 20:22:09
Top użytkownik
takie małe filtry są powszechnie stosowane nawet wdużych klimatyzatorach większość serwisantów ich nie dostrzega -są owinięte czarną matą,mają średnicę niewiele większą od rurki.
  • Odpowiedz

heineken72

2009-09-26, 18:22:03
Użytkownik
a tak jest coś takiego ale to chyba nie filterak a naczynko przelewowe.. tego nie rozbierałem nigdy
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa