Witam jestem początkujący. Będę zakładał klime firmy Sushima kfr-26 w/c na r 407 c .Trzeba będzie przedłużyć rurki bo są za krótkie o jakies 1,5 m.Jeżeli zmienię średnice z 10 mm na 8 mm na ssaniu powstanie jakiś problem?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Zmianan średnicy
16 Odpowiedzi, 15439 Wyświetleń|
Dziwne będziesz miał średnice. Normalnie tak zwana 10 czyli 3/8' to 9,53mm. Czy używasz rur calowych czy metrycznych?? Przy rurach metrycznych będziesz musiał rozwiercać nakrętki. Nie możesz przedłużyć tą samą średnicą? Napisz dokładnie jakie w chwili obecnej masz ułożone rurki czy calowe czy metryczne i jakie mają średnicę? Pzdr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-09-12, 12:33:59 przez tommatiz.)
nie stosój rur wodociągowych do klimatyzacji wrazie awarji będzie podstawa do odrzucenia reklamacji.
barbie napisał(a):nie stosój rur wodociągowych do klimatyzacji wrazie awarji będzie podstawa do odrzucenia reklamacji.Nie stosuj , w razie awarii Pzdr
Przepraszam za te milimetry Rurki są fabryczne razem z klimatyzatorem, wiec są calowe.Problem w tym ze nie mogę kupić nigdzie 1,5 metra. Musze kupić cały krąg 30 albo 50m.Podjechałem do serwisu, zagadałem i mi odstąpili kawałek jaki potrzebuje ale 1/4'' .Dlatego pytam czy jak zmienię średnice na odcinku 1,5m z 3/8'' na 1/4'' a potem znowu wróce na średnice 3/8'' będzie miało to jakieś znaczenie?Chce przeciąć fabryczna rurkę wstawić 1,5m 1/4'' i polutować .Dziękuję za wszystkie porady.
Może mieć znaczenie. Jak byś zwiększył średnicę to jeszcze jeszcze ale jak chcesz zmniejszyć to możesz mięć cyrk. Jak jesteś z Warszawy to daj znać to Tobie dam takie kawałki jakie chcesz i w odpowiedniej średnicy. Pzdr
w tanich klimatyzatorach rurki mogą być aluminiowe ,nie można ich polutować-lepiej dać nowe rury w całości.
Ale pytanie padło inne a zaczynamy się rozpisywać o aluminium. Jak kolega Biria1 napisze że ma rurki aluminiowe to damy mu poradę a tak to ja na 99% obstawiam że raczej ma rurki miedziane. Pzdr
Panowie tak było i będzie że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę. Pzdr
Rurki są miedziane,więc lutowanie aluminium odpada.Dzięki za rady.Jestem z trójmiasta ale i tak dziekuje Tommatizowi za propzycje pomocy.
mam 1.8 metra rury 3/8 cala mogę Ci dać w prezencie 603891885 mieszkam w trójmieście.
Bardzo dziękuje. Załatwiłem już tą rurkę, ale powstał inny problem. Klima w ogóle nie chce ruszyć. Wszystko z kumplem podłączyłem i nic. Na początku kumpel źle podłączył kable do jednostki zewnętrznej i włączył zasilanie.Dokładnie ją obejrzeliśmy,podłączyliśmy jak należy i też nic. Nie wiem co tam się stało, może przez te złe podłączenie na początku coś się spierdzieliło?Dzięki za wszelkie informacje.
Rozumiem że klima jest podłączona elektrycznie i nic się nie dzieje jak próbujesz włączyć ja pilotem, czy rusza jednostka wewnętrzna a stoi jedn. zewnętrzna? Pzdr
sprawdź miniaturowe bezpieczniki-w tym modelu powinny być w jednostce wewnętrznej.
Tydzień nie,tylko Niedzielny wieczór
.Nic nie rusza ani jednostka wewnętrzna ani zewnętrzna.prąd dochodzi do jednostki zewnętrznej.Spradzę te bezpieczniki i dam znać
W jednostce wewnętrznej pod grillem z prawej strony możesz mieć jeszcze włącznik ON-OF albo coś w rodzaju TEST-REMOTE-COOL. To ustawienia dla pilota. Sprawdź czy tam jest wszystko ustawione ewentualnie możesz włączyć ją włącznikiem serwisowym. Jak za trybi to może masz padniętego pilota. Pzdr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-09-28, 17:33:14 przez tommatiz.)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
, w razie awarii
.Nic nie rusza ani jednostka wewnętrzna ani zewnętrzna.prąd dochodzi do jednostki zewnętrznej.Spradzę te bezpieczniki i dam znać