Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ciekawosta świszcząca....

10 Odpowiedzi, 8709 Wyświetleń

tommatiz

2009-10-08, 18:23:24
Moderator
Witam kolegów. Na systemie MITSUBISHI VRF 28kW i 8 kasetach mam dziwny objaw. Dodam że są tam dwa systemy VRF i też +8 parowników czyli w sumie 16 kaset. Włączając urządzenie na chłodzenie startuje parownik i po kilku minutach zaczyna świstać delikatnym takim świerszczem. Dodam że zaczynało się to dziać ok pół roku po zamontowaniu ale że w tym pokoju urzędowali informatycy którzy zawsze mieli głośno + dodatkowe komputery, radio + mp3 z kompów tak więc nie brali tego na poważnie że coś tam świszczy. Układ chodzi już ponad 3 lata i informatycy opuścili ten pokój a zajęli go specjaliści od reklamy czy ktoś tam nie ważne. No i że oni cicho pracują bez muzyki wariactw to usłyszeli to owo świszczenie i musiałem podjechać na awarię. Po ok godzinie wsłuchiwania się i próby lokalizacji owego świszczenia doszedłem do wniosku że na 100% nie jest to silnik wentylatora ani łożyska a ni pompka skroplin (fabryczna) a jednak świszczy. No i motyw jest taki że: po wlączeniu pilotem urządzenia włącza się i chodzi powiedzmy ok 3 min i zaczyna gaz dochodzić do urządzenia i zaczyna świszczeć i świszczy na początku intensywnie a potem troszkę cichnie. Zmieniając ustawienie na pilocie z 18" na 30" urządzenie dalej pracuje ale już bez chłodzenia i świszczenie cichnie. Obstawiam zawór rozprężny w urządzeniu który ma albo jakiś feler albo coś innego albo jakiś frendzel z lutu się zrobił i w momwncie jak przepływa gaz przez niego to powstaje to świszczenie. Sprawa jest u dystrybutora MHI który ma podjąć decyzję o wymianie urządzenia na gwarancji ale pytanie do Was czy mieliście kiedyś taki problem?? Pzdr
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-10-08, 19:39:44
Top użytkownik
Witam

Świerszcz lub mało czynnika Big Grin

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-10-08, 19:43:26
Moderator
Nie nie czynnik OK tym bardziej że 7 pozostałych działa idealnie. To zawór tylko pytanie co w nim jest takiego co wprawia gaz w świszczenie ale tym się już zajmuje główny inżynier Mitsubishi i po weekendzie mam mieć odpowiedź. Pzdr
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-10-08, 19:56:33
Moderator
Nie wiem, nie jest to do sprawdzenia bo jest na układzie hermetycznym. Jak wymienię jednostkę to ta zostanie sprawdzona w MITSUBISHI i jak coś będę wiedział dam znać. Pzdr
  • Odpowiedz

popeye

2009-10-09, 16:30:49
Użytkownik
Mam taka hipoteze : zly dobor przekroju rurek na tym parowniku ( z oszczednosci Smile )
lub zagiecie rurki ssacej.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-10-09, 17:00:31
Moderator
popeye napisał(a):Mam taka hipoteze : zly dobor przekroju rurek na tym parowniku ( z oszczednosci Smile )
lub zagiecie rurki ssacej.
heheh bzdura Smile syk jest z samego urządzenia. Pzdr
  • Odpowiedz

jurek01

2009-10-10, 16:33:11
Użytkownik
POPEYE może mieć rację . Podczas dokręcania śrubunków na rurze tłocznej (ok 7,2mm) może być tzw. skrętka czyli czynnik krąży (świszczy)efekt pracy urządzenia jet mizerny ..
Monterzy mogli iść na żywioł i nie robili kontry przy dokręcaniu śrubunków .

Naprawa bardzo pracochłonna.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-10-10, 17:11:20
Moderator
Urządzenie pracuje na parametrach chłodniczych idealnych, a zakładali to moi ludzie którzy nie uczyli się montowania na tym systemie. Żywioł nie wchodzi w rachubę. Tak jak pisałem świszczenie jest wewnątrz wymiennika tak jak by umieścić świerszcza w rurkach w samym wymienniku. Tam jest jeszcze 15 takich samych kaset które nie mają tego objawu. Po ekspertyzie MITSUBISHI HEAVY INDUSTRIES dam znać co było przyczyną świszczenia. Pzdr
  • Odpowiedz

barbie

2009-10-10, 19:11:31
Top użytkownik
czy podczas lutowania instalacji był stosowany azot ? .
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-10-10, 21:36:30
Top użytkownik
Witam

A ja mam inną hipotezę, kiedyś Zdunowie przed wykonaniem pieca u inwestora pytali go czy ,,chce pan z gwizdkiem czy bez? A jak różnica pytał inwestor. Drogi panie w cenie. Z gwizdkiem 800zł, bez gwizdka 1000zł. No to inwestor decydował się na wersje z gwizdkiem. Po paru nie przespanych nocach, gdy było już wiadomo że wersja z gwizdkiem to koszmar dla domowników, dzwonił inwestor do Zduna i prosił o zlikwidowanie gwizdania z pieca. Przyjeżdżał Zdun i likwidował gwizdek za jedyne 400zł. Big Grin

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa