Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klima nie grzeje, nie chłodzi tylko wieje

30 Odpowiedzi, 56958 Wyświetleń
1 2 Dalej

renszu

2009-10-05, 11:28:19
Nowy użytkownik
Witam !!!

Jestem tu całkiem nowym użytkownikiem, trafiłem na to forum w poszukiwaniu rozwiazania mojego problemu.
Mam w biurze klimatyzacje nie wiem jakiej firmy bo niestety jedyne co jest na niej napisane to HOME fit Living - Split model SAC-120010QC.
Nie znam sie na tym wszystkim za bardzo ale od jakiegos czasu poprostu tylko wieje bez wzgledu na to jaka sie ustawi temperature na sterowniku. Leci tak jakby tylko powietrze zassane z zew i nic wiecej z nim nie robi. Nie wiem co mam sprawdzić gdzie szukać problemu.
Jeszcze dodam ze klimatyzacja ma jakies 1,5 roku i była kupiona w Praktikerze wiec nie jest to jakis wielki szał ale zaczyna sie robić chłodnawo i przydałoby sie jakby działała Smile Mam nadzieje ze rozwiarzecie moj problem i nie bede musiał siedziec w biurze w kurtce przez cała zime Wink Z góry wielkie dzieki i czekam na wasze propozycje.
  • Odpowiedz

miro102

2009-10-05, 11:55:40
Nowy użytkownik
wezwij serwis
pozdrawiam
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-10-05, 14:37:48
Moderator
Serwis się przyda ale zostaje pytanie czy urządzenie które masz jest z pompą ciepła?? Są klimy samo chłodzące i grzewczo chłodzące. Po drugie jak kupiłeś klime z Praktikera to obstawiam że nie jest to inverter tak więc odpada możliwość grzania się przez całą zimę. Klasyczne urządzenia podgrzewają do temperatury zewnętrznej ok -4'C po niżej tej temperatury grzeją tylko invertery do ok -16'C. Tak więc zostaje serwis, bo być może uciekł czynnik chłodniczy i sam sobie nie poradzisz. Jak jesteś z Wawy bądź okolic to dzwoń 516175944. Pzdr
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-10-05, 18:38:35
Zaawansowany użytkownik
Po pierwsze czy przełączyłeś klime na opcje grzania . Jeśli nie to przycisk "mode" aż pojawi się słoneczko lub napis "Heat"i ustaw wysoką temperaturę poczekaj parę minut i powinno działać jak nie to pozostaje serwis .
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

barbie

2009-10-05, 19:31:08
Top użytkownik
ja kupiłem w Praktikerze kosiarkę do trawy .Był to typowy kot w worku.Przykręciłem koła,wlałem benzynę,olej okazało się że prędzej można urwać sznurek niż uruchomić silnik.odmówiono mi wymiany na nowy egzemplarz ponieważ w kosiarce była benzyna i olej!!!!!!!! nie kupię więcej u tych dziadów nawet jednego gwoździa.
  • Odpowiedz

renszu

2009-10-06, 04:54:28
Nowy użytkownik
No wiec grzanie jest na pewno bo w zeszły roku jej do tego uzywałem, ustawienia tez sa prowidłowe chociaż przy podniesieniu temp do 30 st powoduje ze klima w ogole przestaje nawet wiać i nie rusza łopatkami. Co do serwisu to tez bym najchetniej tak zrobił tyle ze nie wiem z jakim kosztem to sie moze wiazac a firma dotknieta przez kryys zrobiła spore ciecia i na to tez nie dostałem zezwolenia od dyrekcji wiec dlatego probuje zrobić cos na wlasna reke ewentualnie bedzie to kolejna karta przetargowa do wezwania serwisu.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-10-06, 06:29:33
Moderator
To nic nie zrobisz na własną rękę. Jak załączasz grzanie i mówisz że klima nawet nie wieje i nie rusza to na 99% masz nieszczelność na układzie. W normalnym przypadku przy opcji grzania jedn.wew. staje a jed. zew. podgrzewa się i po ok 5 minutach rusza i wieje ciepłym. Trzeba zlokalizować dziurę naprawić i od nowa uzupełnić na wagę odpowiednią ilość czynnika. Ale napisałeś że klima ma 1.5 roku to może masz gwarancję?? Na własną rękę to możesz zobaczyć czy rury które są podłączone do jed. zew. nie są czasem zatłuszczone, może krople oleju są. To samo masz pod jed.wew. ale nie wiem czy sam ją odepniesz od ściany. Dzwoń po serwis i daj znać co stwierdzili. Jak z Wawy to pomogę. Pzdr
  • Odpowiedz

renszu

2009-10-06, 06:54:23
Nowy użytkownik
dzieki za odzew i informacje, poszukam gwarancji do niej moze sie okaze ze sa 2 lata chociaz z Praktikerem to bym nie liczył na jakies rewelacje z tym zwiazane. No i postaram sie przekonac szefostwo ze bez serwisu sie nie obędzie. Niestety do Wawy mam kawałek drogi ale dzieki. Jak cos w koncu stwierdza to od razu dam znać. pzdr
  • Odpowiedz

byniom

2009-10-06, 12:51:11
Moderator
Może się jeszcze okazać że praktiker nie uzna gwarancji w przypadku gdy klima nie była montowana prze serwis który oni polecają.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

popeye

2009-10-06, 14:23:02
Użytkownik
Barbi ale co z ta kosiarka ?????? Smile
  • Odpowiedz

barbie

2009-10-06, 14:48:14
Top użytkownik
MTD z silnikiem B&S.
  • Odpowiedz

renszu

2009-10-20, 06:37:46
Nowy użytkownik
Witam
W koncu klima działa, nie obyło sie bez serwisu.
Diagnoza jednoznaczna, brak gazu i walniety kondensator, jest to klima przeznaczona do samodzielnego montazu, co za tym idzie jest montowana na szybko złaczkach ktore mogą być nie szczelne i zazwyczaj są. Wiec niestety jedno kosztem drugiego. To co by sie zapłaciło za montaz poszło teraz na wymiane koszt takiej imprezy to 450 PLN.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-10-20, 14:08:02
Moderator
Więc doświadczenie uczy doświadczenia Smile. Tylko możesz się dogrzewać do temp na zewnątrz ok -4'C potem klima będzie coraz słabsza. Pzdr
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-10-20, 17:08:16
Moderator
Ups... przepraszam Smile
  • Odpowiedz

gadget

2009-11-03, 22:03:08
Zaawansowany użytkownik
Witam ostanio zadko tu zagladam . Ale ten watek mnie zaciekawil .

tommatiz napisał(a):Klasyczne urządzenia podgrzewają do temperatury zewnętrznej ok -4'C po niżej tej temperatury grzeją tylko invertery do ok -16'C.
Tommaliz czy jestes pewien swoich slow z tym grzaniem calo-rocznym ? Czym az tak sie rozni inwerter od on/of ( po polsku powinno byc klimatyzator z falownikiem) ? Mozna o 20% przyspieszyc sprezarke (do 60Hz) ale czy roznica jest az tak znaczna ? Czy moze to dlatego ze tak mowia sprzedawcy ? A moze serwisanci nie wiele tych urzadzen zamontowali i w to wierzą ?
  • Odpowiedz

popeye

2009-11-04, 19:12:35
Użytkownik
Fizyki nie da się ponoć oszukać Smile Ale są chwyty marketingowe. Czy chodzi tylko o przyspieszenie sprężarki? Chyba nie tylko. Obciążenie klimatyzatora na grzaniu przy takich temperaturach ( -16) jest dość duże. Inverter jedynie zmniejsza obciazenie sprezarki.Moim skromnym zdaniem
  • Odpowiedz

p.obelix

2009-11-04, 19:42:16
Zaawansowany użytkownik
Panowie skoro (wielkości) parownika skraplacza sprężarki są takie same w obu rodzajach klimatyzacji to jakim cudem inwerter może pobrać więcej ciepła zimą ??
Inna sprawa to elektronika, rozmrażanie skraplacza czyli parownika zimą jest łatwiejsze i bardziej ekonomiczne przebiega szybciej.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

barbie

2009-11-04, 20:53:00
Top użytkownik
jeśli jest zimno to sprężarka pracująca w trybie grzania ma lżej.zwykle częstotliwość falownika mieści się między 50 a 100 Hz.
  • Odpowiedz

gadget

2009-11-05, 22:51:27
Zaawansowany użytkownik
100Hz ? Tyle wytrzyma uzwojenie silnika ?To 100 % wiecej od znamionowego .
  • Odpowiedz

Shitashii

2009-11-06, 12:46:52
Moderator
gadget napisał(a):100Hz ? Tyle wytrzyma uzwojenie silnika ?To 100 % wiecej od znamionowego .
To nie musi być więcej od znamionowego, gdyż znamionowe dla tej sprężarki może wynosić np 100Hz.
Np w systemach VRV II Daikina sprężarka inwerterowa pracuje przy napięciu nawet do 210Hz. Prędkość obrotowa przekracza 6000 obr/min !!Są budowane do tych parametrów i tyle.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

p.obelix

2009-11-06, 15:52:06
Zaawansowany użytkownik
Jeśli zwiększycie częstotliwość to zwiększy się prąd a większy prąd to większa moc urządzenia. Czyli w tym wypadku urządzenie staje się nie ekonomiczne.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

Remik

2009-11-06, 17:16:11
Zaawansowany użytkownik
Urządzenie jest nieekonomiczne jeżeli jego moc jest nie wykorzystana. Inwerter zwiększa częstotliwość jeśli potrzebna jest większa moc, i robi to tylko w takim zakresie w jakim jest to potrzebne. Dla uzyskania większych obrotów z zachowaniem tej samej mocy inwerter ma możliwość obniżenia napięcia do odpowiedniej wartości.
  • Odpowiedz

byniom

2009-11-06, 17:16:26
Moderator
Tak w uproszczeniu wielkim to sprężarka w inverterze wygląda jak duży silinik krokowy więc obroty są regulowane częstotliwością.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

barbie

2009-11-06, 17:21:07
Top użytkownik
pod warunkiem że sprężarka nie jest na prąd stały.
  • Odpowiedz

Remik

2009-11-06, 17:29:57
Zaawansowany użytkownik
Te z którymi ja się spotkałem miały zwykły silnik klatkowy asynchroniczny
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa