Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

stacja odzysku watsco wc-5... ???

8 Odpowiedzi, 10619 Wyświetleń

wit

2009-10-26, 19:36:51
Top użytkownik
Witam
szukam taniej stacji odzysku...
Zastanawiam się nad zakupem... można spotkać w dość niskich cenach stacje WATSCO WC-5 'MICRO-FLASH miał ktoś -używał -czy warto to kupić ?
Niby niska cena jest dużym plusem... jednak czy ta stacja się do czegoś nadaje -jak się sprawuje w praktyce ?i jeśli można prosić o porównanie... wady i zalety w porównaniu z np CPS CR400 ?

porównanie najlepiej z CPS -bo takie znam... CPS używam "służbowo" w pracy w firmie chłodniczej.... ale poza pracą serwisanta pracuję i dodatkowo... i kompletuję narzędzia...
pozdrawiam.
Witek.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-10-26, 19:56:09
Moderator
Dowiedz się w fundacji PROZON tam możesz dostać za darmo taką stację tylko co jakiś czas musisz wykazywać i oddawać zużyty czynniki do nich do utylizacji. Pzdr
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-10-26, 20:14:35
Top użytkownik
Witam

Ja mam akurat CPS 400 i jestem zadowolony z niej. Ma jedną wadę, chropowate plastiki obudowy, ciężko się z nich wyciera kurz Big Grin. Nie jest to najbardziej wydajna stacja ale do moich potrzeb w sam raz, tzn. małe układy klimatyzacji typu split i multisplit z jakimi mam do czynienia. Z tego co wiem to Bynio ma model wyższą i jest bezolejowa i też jest bardzo zadowolony.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

wit

2009-10-26, 20:38:20
Top użytkownik
żadna stacja z prozon nie wchodzi w rachubę... powiedzmy, że poza pracami na etacie... dorabiam sobie od czasu do czasu na zleceniach... lub, że pracuję też na ułamkach etatu na pograniczu chłodnictwa i automatyki... i używam własnych narzędzi... czasem z rzadka potrzebuję i stacji odzysku.... zbyt rzadko potrzebuję żeby opłacało się dzierżawić...
a pożyczanie ostatnio stało się niezręczne...

więc chcę kupić coś taniego do okazjonalnego użycia... ponadto kompletuję narzędzia... może czas pomyśleć o pracy na własny rachunek... jednak w moim przypadku byłoby to tylko dodatkiem do pracy na etacie... więc bez sensu ładować większą kasę... własna działalność będzie na niewielką skalę... jako uzupełnienie pracy na etacie...

co do stacji CPS -mam kiepską opinię... te stacje "się duszą" -zbyt małe skraplacze...
no i stacje CPS są troszkę drogie... w moim przypadku długo by się zwracały...

zastanawiam się też nad samodzielnym złożeniem stacji ze sprężarką hermetyczną... tyle, że wtedy odzysk po cieczy raczej nie wchodzi w rachubę....

a kupić gotową... te watsco są stosunkowo tanie... tylko, że boję się , czy się czy to nie wywalenie kasy w przysłowiowe błoto...
  • Odpowiedz

byniom

2009-10-26, 20:43:40
Moderator
Pracowałem z ta stacją WC- 5 kilka lat i powiem szczerze że ona nadaje się chyba tylko do samochodów. Wydajność tego jest słaba i był z nią częsty problem uruchomienia zimą. Było w niej zabezpieczenie przeciążeniowe i gdy stacja była na samochodzie i jechało się na awarię to zmarzła i wtedy były kłopoty z jej odpaleniem . Ogólnie na drobne fuszki przy samochodzie może być ale do serwisu to odradzam. Obecnie mam cps 600 cre i z tej jestem zadowolony
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

wit

2009-10-26, 21:04:04
Top użytkownik
"służbowo" używam cps 400 i cps 600 -obie takie sobie... przy ściąganiu kilku kilo tłoczenie rosnie,że ~!@#$%^&*().... obie stacje CPS sprawdzają się po dodaniu dodatkowego skraplacza pomiędzy tłoczenie stacji a butlę...

wrócę do tej WC-5... Byniom -ona może odzyskiwać "po cieczy" ? ma sprężarkę bezolejową czy jaką ? i czy przy zmianie czynnika trzeba wymieniać w niej olej ?

w moim przypadku to okazjonalne ściągnięcie z układu około 10kg czynnika -wymiana sprężarki i ponowne załadowanie tego czynnika...

szukam jakiejś taniej używanej stacji... trafia się to WC5...
alternatywa to skraplacz z szafy chłodniczej, sprężareczka hermetyczna np danfoss czy aspera (raczej używana) kilka zaworków....
  • Odpowiedz

byniom

2009-10-26, 21:18:56
Moderator
Sprężarka to jest coś takiego jak lodówkowa tylko że mała a co do wymiany oleju to niestety trzeba wymieniać. Tak zaleca producent w instrukcji bo można ją zatrzeć. Odzysk cieczy to raczej kiepski pomysł z tą stacją bo nawet jak po stronie ssawnej się odzyskuje to trzeba pilnować ciśnienia gdyż zaraz wywali zabezpieczenie przeciążeniowe i stacja się zatrzyma a potem trzeba czekać kilka do kilkanaście minut zanim znowu da sie uruchomić. Czyszczenie stacji też jest nieciekawe po trzeba przepinać węże , niema tak jak jest w tych z cps ale jak by niepatrzył około 6 lat na niej pracowałem i jakoś dawałem radę , lepszy rydz niż nic Big Grin . Na allegro taką satcję widziałem za 800pln. używaną.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-10-26, 21:20:23 przez byniom.)
  • Odpowiedz

wit

2009-10-26, 21:45:59
Top użytkownik
właśnie chyba i ja o tej pomyślałem... ale jeśli jest tak jak piszesz... to nie ma sensu... jesli to jest na sprężarce lodówkowej...
używana sprężareczka lodówkowa za stówkę... (i to sporo mocniejsza...) lub nowa za 250zł... skraplacz z odzysku od jakiegoś większego mebla... -kilka się poniewiera gdzieś w rupieciach... wspawać oczko do oleju i rurkę spustu oleju... dwa lub trzy zaworki... obudowę fajną mam.... i za 200 -350zł oraz kilka godzin pracy można mieć dość mocną maszynę do odzysku po gazie niezłą... tyle, że żal odzysku po cieczy... przyzwyczaiłem się na cps, że jak mogę to po cieczy ciągnę...
10-15kg po gazie to długo trzeba wyciągać....
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa