Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

oblodzenie rurki gazowej

16 Odpowiedzi, 20100 Wyświetleń

tece

2009-10-27, 08:15:41
Nowy użytkownik
O czym świadczy oblodzenie rurki gazowej? Jeżeli czynnika jest za dużo, to wydaje mi się, że umiem to sobie wytłumaczyć. Część czynnika nie mogła odparować w parowniku jednostki wewnętrznej i odparowuje w ruce (i w filtrze). Kiedy czynnika jest za mało, to wydaje mi się, że odparowanie może zaczynać sie już w rurce cieczowej i ona mogłaby się szronić. Tymczasem widziałem sytuację, gdzie była oszroniona rurka gazowa i filtr (klma MDV 12000 btu/h). Przyjechali fachowcy, uzupełnili czynnik i jest o.k.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-10-27, 09:06:18
Top użytkownik
Witam

A oni przyjechali podłączyli butle i od razu uzupełnili czynnikiem? Czy jednak coś tam podłączali, mierzyli, stwierdzili?
PaktusX się nie przejmuj drażnią go wszyscy... Big Grin

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Remik

2009-10-28, 07:38:38
Zaawansowany użytkownik
Jeżeli nie usunęli nieszczelności to problem powróci.
  • Odpowiedz

barbie

2009-10-28, 17:29:58
Top użytkownik
jeśli brak zestawu zimowego problem powróci jak się ociepli.
  • Odpowiedz

tece

2009-10-29, 08:37:01
Nowy użytkownik
Z określeniem fachowcy to przesadziłem. Oni również instalowali ten klimatyzator. To byli patusy, przepraszam, przejęzyczyłem się - partacze. Swojej "wiedzy" strzegli okrutnie. Manomer podpieli ale przegrzania napewno nie mierzyli. Dorażnie pomogło ale za 4 miesiące zrobiło się to samo, bo nie usunęli nieszczelności na lutowaniu. Odpuściliśmy sobie ich usługi. Poza tą nieszczelnością okazało się, że rurkacieczowa ma zagięcie a gazowa jest zrobiona z kawałków 3/8" zamiast 5/8". Na wejściu do jednostki zewnętrznej narurkę 3/8 nałożony został wcześniej zakielichowany kawałek rurki 5/8", której koniec schowany był pod izolacją.
Niestety moje pytanie dalej bez odpowiedzi.
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

byniom

2009-10-29, 10:11:43
Moderator
Nie napisałeś w którym miejscu ta rurka szronieje ,czy przy jednostce zewnętrznej ? jeżeli tak to przewężenie tej rurki może być przyczyną bo niejako się rozpręża jeszcze przy tej zmianie średnicy.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

tece

2009-10-29, 12:26:11
Nowy użytkownik
Szroniła się (bo teraz to jest ok) przy wejściu do jednostki zewnętrznej i filtr. Wtedy kiedy było to zaszronienie, na cieczowej przed jednostką zewnętrzną było załamanie (którego oczywiście już nie ma).
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Remik

2009-10-29, 17:14:42
Zaawansowany użytkownik
Jeśli jest za mało gazu to w układzie panuje niższe ciśnienie, w związku z tym temperatura odparowania czynnika schodzi poniżej zera. Zamraża się parownik i czynnik już w nim nie paruje. Po wyjściu z parownika ma dogodniejsze warunki do parowania ale i tutaj odparowując uzyskuje ujemną temperaturę z powodu niskiego ciśnienia i zaczyna szronić. Warunki parowania czynnika znowu się pogarszają w konsekwencji do sprężarki powraca ciecz.
  • Odpowiedz

bodzio

2009-10-29, 17:31:27
Zaawansowany użytkownik
Jak jest mały przepływ powietrza przez parownik rura gazowa też będzie szroniła.
  • Odpowiedz

popeye

2009-10-30, 19:21:50
Użytkownik
bodzio napisał(a):Jak jest mały przepływ powietrza przez parownik rura gazowa też będzie szroniła.
POWIETRZA???????
  • Odpowiedz

bodzio

2009-10-30, 19:49:47
Zaawansowany użytkownik
popeye napisał(a):POWIETRZA???????
Tak, dobrze czytasz tylko nie rozumiesz.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2009-10-30, 19:56:41
Zaawansowany użytkownik
Widzę ze tu można przejść przyspieszony kurs chłodnictwa i klimatyzacji metodą korespondencyjnąTongue
  • Odpowiedz

boryspol

2009-10-31, 07:57:24
Użytkownik
popeye napisał(a):
bodzio napisał(a):Jak jest mały przepływ powietrza przez parownik rura gazowa też będzie szroniła.
POWIETRZA???????
Mały przepływ powietrza przez parownik = mały odbiór chłodu lub całłkowity brak odbioru chodu.
Kupuję tylko polskie artykuły w polskich sklepach. Chciałbym też montować tylko polskie urządzenia.
  • Odpowiedz

popeye

2009-10-31, 10:58:05
Użytkownik
ale w pierwszej chwili o czym pomysleliscie? ze przez parownik przepływa powietrze a nie freon ? Smile))
  • Odpowiedz

elektromechanik

2009-10-31, 12:05:09
Zaawansowany użytkownik
Pomyślałem -trzeba było napisać a nie pomyśleliście.

Trzeba chyba naprawdę niemieć pojęcia o chłodnictwie aby tak pomyśleć. Jak ktoś mający choć trochę o tym pojęcia może pomyśleć że przez kanały parownika może przepływać powietrze.
  • Odpowiedz

bodzio

2009-11-01, 20:31:15
Zaawansowany użytkownik
Ciesze się że sprawa się wyjaśniła, ale poziom na forum spada Sad
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa