O czym świadczy oblodzenie rurki gazowej? Jeżeli czynnika jest za dużo, to wydaje mi się, że umiem to sobie wytłumaczyć. Część czynnika nie mogła odparować w parowniku jednostki wewnętrznej i odparowuje w ruce (i w filtrze). Kiedy czynnika jest za mało, to wydaje mi się, że odparowanie może zaczynać sie już w rurce cieczowej i ona mogłaby się szronić. Tymczasem widziałem sytuację, gdzie była oszroniona rurka gazowa i filtr (klma MDV 12000 btu/h). Przyjechali fachowcy, uzupełnili czynnik i jest o.k.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
oblodzenie rurki gazowej
16 Odpowiedzi, 20097 Wyświetleń|
Witam
A oni przyjechali podłączyli butle i od razu uzupełnili czynnikiem? Czy jednak coś tam podłączali, mierzyli, stwierdzili? PaktusX się nie przejmuj drażnią go wszyscy... ![]() Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
Jeżeli nie usunęli nieszczelności to problem powróci.
jeśli brak zestawu zimowego problem powróci jak się ociepli.
Z określeniem fachowcy to przesadziłem. Oni również instalowali ten klimatyzator. To byli patusy, przepraszam, przejęzyczyłem się - partacze. Swojej "wiedzy" strzegli okrutnie. Manomer podpieli ale przegrzania napewno nie mierzyli. Dorażnie pomogło ale za 4 miesiące zrobiło się to samo, bo nie usunęli nieszczelności na lutowaniu. Odpuściliśmy sobie ich usługi. Poza tą nieszczelnością okazało się, że rurkacieczowa ma zagięcie a gazowa jest zrobiona z kawałków 3/8" zamiast 5/8". Na wejściu do jednostki zewnętrznej narurkę 3/8 nałożony został wcześniej zakielichowany kawałek rurki 5/8", której koniec schowany był pod izolacją.
Niestety moje pytanie dalej bez odpowiedzi. Pozdrawiam.
Nie napisałeś w którym miejscu ta rurka szronieje ,czy przy jednostce zewnętrznej ? jeżeli tak to przewężenie tej rurki może być przyczyną bo niejako się rozpręża jeszcze przy tej zmianie średnicy.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
Szroniła się (bo teraz to jest ok) przy wejściu do jednostki zewnętrznej i filtr. Wtedy kiedy było to zaszronienie, na cieczowej przed jednostką zewnętrzną było załamanie (którego oczywiście już nie ma).
Pozdrawiam
Jeśli jest za mało gazu to w układzie panuje niższe ciśnienie, w związku z tym temperatura odparowania czynnika schodzi poniżej zera. Zamraża się parownik i czynnik już w nim nie paruje. Po wyjściu z parownika ma dogodniejsze warunki do parowania ale i tutaj odparowując uzyskuje ujemną temperaturę z powodu niskiego ciśnienia i zaczyna szronić. Warunki parowania czynnika znowu się pogarszają w konsekwencji do sprężarki powraca ciecz.
Jak jest mały przepływ powietrza przez parownik rura gazowa też będzie szroniła.
bodzio napisał(a):Jak jest mały przepływ powietrza przez parownik rura gazowa też będzie szroniła.POWIETRZA??????? popeye napisał(a):POWIETRZA???????Tak, dobrze czytasz tylko nie rozumiesz.
Widzę ze tu można przejść przyspieszony kurs chłodnictwa i klimatyzacji metodą korespondencyjną
popeye napisał(a):Mały przepływ powietrza przez parownik = mały odbiór chłodu lub całłkowity brak odbioru chodu.bodzio napisał(a):Jak jest mały przepływ powietrza przez parownik rura gazowa też będzie szroniła.POWIETRZA???????
Kupuję tylko polskie artykuły w polskich sklepach. Chciałbym też montować tylko polskie urządzenia.
ale w pierwszej chwili o czym pomysleliscie? ze przez parownik przepływa powietrze a nie freon ?
))
Pomyślałem -trzeba było napisać a nie pomyśleliście.
Trzeba chyba naprawdę niemieć pojęcia o chłodnictwie aby tak pomyśleć. Jak ktoś mający choć trochę o tym pojęcia może pomyśleć że przez kanały parownika może przepływać powietrze.
Ciesze się że sprawa się wyjaśniła, ale poziom na forum spada
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY