Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jaki zestaw do lutowania

49 Odpowiedzi, 54478 Wyświetleń
1 2 Dalej

irroda

2009-11-03, 13:57:23
Zaawansowany użytkownik
witam , co polecacie do lutowania dla początkującego lutmistrza Smile
- zestaw Turbo Set 90 na propan-butan i tlen w butlach jednorazowych
-sam propanbutan lub mapgaz -podobno trudniej jest tym sprzetem wypalic dziure
-acetylen-tlen
-do mniejszych robot ponoć jest dobry palnik na sam acetylen
-tlen - propan

takie kombinacje spotkałem po przeszukaniu forum, czy możecie wypowiedzieć się na temat tych mieszanek, jestem początkującym w branży lutowania, dlatego chcę zacząć od dobrego sprzętu i dobrej mieszanki Smile, o azocie wiem.

i może jeszcze kilka słów o pojemności butli, lutowania będzie mało więc poręczny zestaw byłby najlepszy.

pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-11-03, 14:02:12 przez irroda.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2009-11-03, 16:09:31
Moderator
Ja mam przenośny mały zestaw propan-butan (0,5kg) + tlen (2l ?) (z Popularnej bodajże). Dałem za niego jakieś 900pln. Chyba. Tlen przetłaczam sobie z duzej butli, to samo robię z propan-butan'em. Do niedużych i szybkich prac jak znalazł. A do dużych być może też się nadaje, nie ma problemeu z ustawianiem temperatury płomienia. Oczywiście trzeba troche poćwiczyć.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-11-03, 19:43:29
Top użytkownik
Witam

Najlepiej sprawdza się zestaw Propan-Tlen. Trzeba nabrać wprawy ale tym palnikiem można pracować we wszystkich warunkach. Mam również podręczny zestaw z butlą Mapp ale głównie używam go do hydrauliki, miękkie luty. Twardy lut idzie ciężko i niepewne połączenie zostaje na grubszych rurach od 15.

[Obrazek: 015d7edb368acb11.jpg]

Nie zapomnij o zestawie do osłony azotowej Big Grin który chroni oraz trochę wystudza, więc temperatura jest potrzebna konkretna.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

VIVA

2009-11-03, 20:02:40
Nowy użytkownik
Stefanbud to ma wypas sprzęt , popieram tylko zestawy z tlenem , co do lutowania to spiwa nie podgrzewamy sam się ma wtopić.
  • Odpowiedz

byniom

2009-11-03, 20:08:26
Moderator
Ja używam taki sam co ma stefanbud , naprawdę warto kupić taki bo dobrze sobie radzi .
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

bodzio

2009-11-03, 20:08:41
Zaawansowany użytkownik
Ja też lutuje tlen + propan-butan ale zawsze mam też elektryczną lutownice do trudno dostępnych miejsc.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2009-11-03, 20:30:10
Zaawansowany użytkownik
Dokładnie to co >stefanbud< nawet butle tej samej wielkości tylko <ramkowózek > własnego przemysłu.
  • Odpowiedz

byniom

2009-11-03, 20:33:07
Moderator
bodzio masz na myśli tą zgrzewarkę co produkuje gość pod wrocławiem ?
  • Odpowiedz

bodzio

2009-11-03, 21:08:44
Zaawansowany użytkownik
Tak, UTL7 czy coś takiego. Sprawdza się do małych prac w terenie i do CO.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-11-04, 06:21:45
Top użytkownik
VIVA napisał(a):Stefanbud to ma wypas sprzęt...
Witam

Wydaje mi się że to podstawowy sprzęt a nie wypas. Taki zestaw jak powinien być na każdym wozie serwisowym. Jak i wiele innych narzędzi i różnych materiałów. Nie widzę wyjazdu w delegacje Big Grin bez kompletu.

[Obrazek: f78a409125e2f938.jpg]

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

byniom

2009-11-04, 06:32:27
Moderator
Dokładnie tak jest , stefanbud nie ma się czym chwalić Big Grin to jest sprzet podstawowy i powinien sie znajdować na każdym samochodzie serwisowym .
  • Odpowiedz

dominik486

2009-11-04, 06:32:52
Zaawansowany użytkownik
No, sprzęt naprawdę godny, mało kto wozi to wszystko na pace.
Mam pytanko: jak cenowo wygląda taka zabudowa i gdzie ją robiłeś, gdyż zamierzamy zmienić niedługo samochód serwisowy - na większy, bo vito się mały robi ;p Z tego co wiem, to te zabudowy są cholernie drogie, ale może masz sprawdzone zródło?
Co do zestawu do lutowania, to ojciec już daaawno kupił tanio 2 butle, wąż i wuzek, podobny jak na zdjęciu tyle że z castoramy i wyszło napewno taniej niz kupiony.
  • Odpowiedz

dominik486

2009-11-04, 06:37:32
Zaawansowany użytkownik
A właśnie apropo w trochę odbiegnięciu od tematu, jaki samochód polecacie: chodzi o wiadomo w naszym przypadku o małe spalanie i stosunkowo małą awaryjność.
Mercedesy się narazie u nas sprawdzają, jednak może macie inne godne polecenia auta?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-11-04, 06:54:07
Top użytkownik
dominik486 napisał(a):Mercedesy się narazie u nas sprawdzają, jednak może macie inne godne polecenia auta?
Witam

Jak to mówi mój szanowny kolega ,,bez gwiazdy nie ma jazdy''. Zabudowę wykonałem sam z pomocą załogi. W trzy dni. Proponowali mi zabudowy aluminiowe niby lżejsze z atestem itp. Ceny wahają się od 8000-14000zł/netto i w górę. Ale to gotowe zestawy i powiem Wam że żaden mnie nie zauroczył. Tu mam wszystko na miarę i pod ręką. Całkowity koszt wykonania z napojami Big Grin i narzędziami typu wyrzynarka, piła tarczowa to 2000zł. W sumie najwięcej to napoje kosztowały bo było gorąco Big Grin.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

dominik486

2009-11-04, 14:30:08
Zaawansowany użytkownik
Stefanbud podaj mi jeśli chciałoby Ci się oczywiście opisać dokłądniej tą zabudowę meila i na privat pogadamy. Bardzo mnie to zaciekawiło. A z gwiazdą to się jak już napisałem zgadzam Wink no niby gwiazda, ale taka mercedesowska trochę zmodyfikowana ;D
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-11-04, 17:54:36
Top użytkownik
Witam

Jak znajdę chwile czasu utworze post, opisze pokrótce i wrzucę więcej zdjęć z nowymi rozwiązaniami. Sprawa jest prosta tylko trzeba chwile się zastanowić jak zacząć Big Grin

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

byniom

2009-11-04, 18:42:44
Moderator
Patrząc na to zdjęcie to mnie się wydaje że ty wogóle nie masz roboty bo wszystko nówka i nie ruszane czyli kupiłeś i się tylko chwalisz . Jak nie korzystawsz to przekaż może ten sprzet młodszym kolekom Big Grin
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-11-04, 19:32:30
Top użytkownik
Witam

Jak ktoś dba, tak ma Big Grin mam porządek w głowie no i w samochodzie.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

byniom

2009-11-04, 20:27:12
Moderator
Big Grin
  • Odpowiedz

gadget

2009-11-05, 23:08:58
Zaawansowany użytkownik
Troszke zboczylismy z tamatu , wiec i ja zapytam . Jakie ustawiacie cisnienie propanu na reduktorze ? Osatatnio "ktos" sie bawil moim palnikiem i niemoge ustawic takiego dlugiego blekitnego zadelka jak kiedys , a sam juz dokladnie nie pamietam na ile bylo ustawione .
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-11-06, 08:03:42
Top użytkownik
Witam

Reduktor od propanu przeważnie jest bez manometru i daje stałe bezpieczne ciśnienie. Z manometrami linia bezpieczeństwa jest na 4 bary. Więc myślę że ustawiając między 1-2bara uzyskasz dobre ciśnienia przy regulacji palnikiem. Pamiętaj że w tych palnikach najpierw odkręca się tlen a potem propan a przy zamykaniu odwrotnie. Zobacz czy nie trzeba przeczyścić dyszy. Wystarczy małe zabrudzenie i płomień wariuje.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

irroda

2009-11-06, 20:07:55
Zaawansowany użytkownik
dzięki za wskazówki, czyli wygrywa zestaw tlen-propan, rozumiem, że to to samo co tlen-propanbutan - tylko potocznie używane słownictwo.
a jeszcze pytanie o palnik, reduktor - czy są jakieś sprawdzone firmy,
wielkość dysz w palniku.

pozdrawiam
  • Odpowiedz

Remik

2009-11-06, 20:31:46
Zaawansowany użytkownik
Propan-butan jest to mieszanka propanu i butanu. Butan w minusowych temperaturach można nosić w wiadrze, propan zachowuje dłużej stan lotny. Jak Ci się trafi kiepska mieszanka to w mroźne dni nie odpalisz palnika. LPG do tankowania samochodów zimową porą ma więcej propanu. Szkopuł w tym, że na stacjach mają zakaz nalewania w butle.
  • Odpowiedz

irroda

2009-11-06, 21:08:23
Zaawansowany użytkownik
pytanie brzmi :
czy tlen-propan to potoczna nazwa tlen-propanbutan ,
czy są to dwa oddzielne zestawy :
jeden tlen-propan
drógi tlen-propanbutan

stefanbud pisał: Najlepiej sprawdza się zestaw Propan-Tlen
byniom pisał: Ja używam taki sam co ma stefanbud
bodzio pisał: Ja też lutuje tlen + propan-butan

remik dzięki za szybką odpowiedź, szkoda tylko że brak w niej odpowiedzi na moje pytania, masz u mnie 2 wiadra butanu Smile

pozdrawiam, wirtualny grzaniec dla wszystkich
  • Odpowiedz

byniom

2009-11-06, 21:19:27
Moderator
Chodzi o zestaw tlen-propanbutan a dokładniej to mam firmy thermocold tlen 5kg butla i propanbutan 1 kg
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa