Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Próżnia w układzie klimatyzacji

11 Odpowiedzi, 14942 Wyświetleń

yanek

2007-05-30, 06:13:14
Nowy użytkownik
Jeszcze jedno pytanko do szanownych kolegów.
Otóż mam jeszcze jedno urządzenie split Galanz'a, przy montażu którego wykonano przedmuchanie instalacji czynnikiem [nie wytwarzając należytej próżni]. Instalacja jest napełniona czynnikiem i pracuje sobie drugi sezon ale... No właśnie - nie daje mi to spokoju...
Pytanie więc brzmi - czy można w już napełnionej instalacji odessać nadmiar powietrza?
  • Odpowiedz

kubowy

2007-05-30, 19:32:29
Użytkownik
Witam.
Słuchaj Jony, kto Ci montował klimę, chyba jakaś "grupa inko co zarobi to na winko". Każda montowana klima powinna przed wpuszczeniem czynnika powinna być odessana z powietrza (niestety w powietrzu znajduje się wilgoć), dopiero po "całkowitym" odessaniu powietrza pozbywamy się wilgoci. Robiłem kiedyś takie badania z próżnią i dopiero po 20 min pracy pompy próżniowej wilgotność względna powietrza spadała do 5% z 75%.
Ad: Niestety nie można. Stare metody mówią............. ale już otym mówiłem. Jest to sposób, który już od dawna nie stosuje. A co powoduje powietrze........ też była mowa.
Pzdrawiam.
  • Odpowiedz

drake

2007-05-30, 23:43:08
Nowy użytkownik
Ale jazda przedmuchali przy montażu Smile i nie pociągneli próżni Smile
Skąd wynalazłeś takich ""fachowców""
  • Odpowiedz

yanek

2007-05-31, 11:24:31
Nowy użytkownik
Było tanio... Teraz mogę ich w d* pocałować... No ale cóż nie będę się załamywał. Pytanie czy można oczyścić instalację z czynnika
i ponownie przeprowadzić procedurę z próżnią i nabiciem czynnikiem? Bo jeśli tak to zamówię instalatora, który to wykona i chyba ok, co? Pozdr.
  • Odpowiedz

yanek

2007-05-31, 11:42:37
Nowy użytkownik
Nie wiem czy dobrze kombinuję ale duże firmy klimatyzacyjne pewnie mają takie urządzenia:
http://www.rothenberger.pl/index.php/Rot...s/130.html

...podłączą się do instalacji i poprawią co?... Smile
  • Odpowiedz

drake

2007-05-31, 22:51:35
Nowy użytkownik
Yanek dobrze kombinujesz ale nie do końca. Stacja odzysku wyciąga wszystko z maszyny powietrze także.
Nie pozbędziesz się powietrza z układu niestety.
Jeśli już jest, to taką stacją z maszyny do butli i do oddania, następny krok to próżnia i napełnienie nowym czynnikiem.
Skąd masz pewność że pozostało tam powietrze? pytam bo jeśli zostało to objawy są bardzo widoczne.
  • Odpowiedz

yanek

2007-06-01, 09:30:14
Nowy użytkownik
Nie - pewności nie mam, że zostało powietrze. Jedyne co jestem pewien to to, że nie użyto pompy próżniowej. Poza tym klima śmiga elegancko... narazie...
  • Odpowiedz

kubowy

2007-06-02, 06:33:16
Użytkownik
Drake: dokończ co robisz potem jak już stacja odessie czynnik i powietrze do butli?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-06-02, 06:34:03 przez kubowy.)
  • Odpowiedz

senior

2007-06-03, 19:45:37
Zaawansowany użytkownik
jest taki prowizoryczny sposób..... gdy już wszystko jest w butli stawiamy ją zaworem do góry i odkręcamy zawór, jak zacznie się rozprężać na zaworze to znaczy, że powietrze zeszło, to jak mówiłem jest prowizorka, nieekologiczna i nie polecam, jeśli już jest taki syf w butli najlepiej go odstawić i poszukać miejsca utylizacji
  • Odpowiedz

kubowy

2007-06-03, 19:49:19
Użytkownik
ja o tym wiem ale chciałem żeby to powiedział, drake o (wątku z kaloryferem)
  • Odpowiedz

senior

2007-06-03, 20:09:52
Zaawansowany użytkownik
kaloryfer-spoko, pewnie Drake kiedyś był hydraulikiem(zart) każdy sie uczy na błędach
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa