Witam , proszę o doradzenie mi w kwesti doboru klimatyzatora do ogrodu zimowego.Klimatyzator ma mieć również możliwość dogrzewania w zimę .Jaką musi mieć moc oraz dodatkowe funkcje. Ogród ma 16m2 a średnia wysokość 2.60m usytuowany jest od strony południowej. Głównym problemem jaki mam to skraplanie się pary wodnej na szybach i klimatyzator może ten problem rozwiązać.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Klimatyzacja zimowego ogrodu
15 Odpowiedzi, 13510 Wyświetleń|
moze ale nie musi bo roznice temperatur i tak bedziesz miał natomiast moc zalezy od tego czy latem rowniz tam przebywasz i masz wtedy za goraco
Na zime na taka powierzchnie to starczy ci min 3,5 kW ale w lato sobie nie poradzi i wtedy min 5kW Producenta sam sobie wybierz bo to zalezy ile chcesz zainwestowac w sprzet a ceny sa rozne
Zrób kratki wentylacyjne to i tej wilgoci ze szyb będzie mniej.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
Jeżeli chodzi o kratki wentylacyjne to mam dwa nawiewniki ciśnieniowe oraz wentylator wyciągowy, ale to nie rozwiązuje mojego problemu. Latem przebywam również . Bardziej zależy mi na rozwiązaniu parowania szyb i dogrzewaniu teraz niż chłodzenia latem. Do wydania mam tylko około 4500 zł może to to jest za mało nie wiem.
Klimatyzator na pewno osuszy powietrze, ale w trybie chłodzenia, a nie grzania. Co prawda mają też opcję osuszania.
Napisz skąd jesteś, to może ktoś podjedzie i coś doradzi.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
Myślę że tą wentylację którą masz to jest za mało wydajna. Miałem problem w mieszkaniu że stale waliła mi woda po szybach a nie miałem prawidłowej wentylacji i w trakcie ocieplania budynku przewierciłem w pomieszczeniach otwory na kratki wentylacyjne , oczywiście dałem je z tym kanałem dolotowym żeby wiatr nie walił na przestrzał . Od tego momentu skończyły się omje problemy z wodą cieknąca po szybach a i ogrzewanie jest lepiej odczówalne bo jest inny efekt rozchodzenia sie powietrza po mieszkaniu
Witam
Problem mokrych szyb to nie kwestia kratek wentylacyjnych tylko nawiewowych. A wentylacja powinna być grawitacyjna, moim zdaniem. Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
To miałem na myśli
Panowie jestem z okolic Pruszcza Gdańskiego więc jeśli jest ktoś z forumowiczów z okolic i może podjechać nie ma sprawy. Nie chcę się upierać przy klimatyzacji ale wentylacja którą mam teoretycznie miała rozwiązać sprawę . Niespecjalnie chcę też robić dodatkowych otworów wentylacyjnych ( na oślep).
Klima musiałaby mieć pakiet serwisowy oraz pracowałaby tylko na osuszaniu. Dobra sprawa, jak np. mmy pranie mokre
Klient miał pomieszczenie (suszarnie) na pranie, poza tym wilgoc w piwnicy i klima rozwiązała ten problem. Ale na pomieszczenie o kuaturze 12m2 zastosowałem 4,5 kw
Panowie niestety przenikalności cieplnej okien szyb nie znam ,cała konstrukcja zimowego ogrodu jest aluminiowo szklana . o takich parametrach żeby można było w np. ogrzewać o tej porze roku a straty cieplne jak najmniejsze . Profile aluminiowe konstrukcji są o podwyższonej parametrach cieplnych.
jeśli to jest szklarnia to może być potrzebne 30 KW mocy chłodniczej.
U mnie zastosowano szyby zespolone. A w lato faktycznie jest jak w szklarni , ale dotychczas poprzez zastosowanie rolet odbijających w jakiejś części promienie słoneczne oraz wietrzenie nie był najgorzej.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-11-11, 03:59:12 przez franz1312.)
Wentylacja z zastosowaniem klimatyzacji kanałowej i rekuperatora.
Kłopot tylko w tym jak zmieścić sie w kwocie którą masz do wydania. Jedynie kupić tanią kanałówkę, a rekuperator zrobić samemu z płyt poliwęglanu komorowego ![]() Powinny być dwie kanałówki dla bezpieczeństwa jeśli roślinki sa duże i wartościowe edit ---------------- i takie coś chyba ![]() http://www.allegro.pl/item797699070_klim...wnica.html http://www.allegro.pl/item806109636_klim...zacja.html O tym drugim trzeba by popytać bo sprzedajacy nic nie wie o urzadzeniu ( czy jest pompa ciepła). Kupić oczywiście na gwarncję rozruchową ![]() ----------------- Poważni monterzy niech sie nie oburzają, a serwisanci nie wkurzają
Kupuję tylko polskie artykuły w polskich sklepach. Chciałbym też montować tylko polskie urządzenia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-11-11, 19:51:53 przez boryspol.)
Dziękuję wszystkim za pomoc, chociaż problem istnieje to jestem na dobrej drodze żeby go rozwiązać przy pomocy klimatyzatora i dodatkowej wentylacji.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY