Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jaki mace sposób na rozpeczanie rury 1/4?

79 Odpowiedzi, 73369 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 4 Dalej

Fujitsu Szczecin

2009-11-17, 18:25:06
Top użytkownik
Witam

Myślę że R12 opowiada bzdury, przy rozmiarze rury 1/4 czy to jest jeden lut czy dwa nie ma najmniejszej różnicy. Nie ma najmniejszego wpływu na pracę układu. Jak się używa azotu się nic nie dzieje, żaden syf. Zrób kuwra R12 zdjęcie wykonanego przez Ciebie kielicha na rurze 1/4 i mi pokaż. Wkuwrwiają mnie ludzie którzy myślą że są sprytniejsi od Chińczyków. Pokaż mi ty wszystko dobrze robiący, prawidłowo wykonany kielich, podkreślam na rurze 1/4. Każda średnica ma swoją rozszerzalność jakby można było robić kielichy na 1/4 to by były urządzenia, a jakby były to bym miał.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Artic

2009-11-17, 18:38:23
Zaawansowany użytkownik
6 i 8 robie tak samo jak elektromechanik(pozdro dla Ciebie Big Grin ) resztę rothenbergerem roztłaczam i spokój.

Pozdrawiam
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-11-17, 18:57:46
Moderator
Koledzy dajmy na luz Smile i bez wkuwrwiania się Smile. STAWIAM WSZYSTKIM WIRTUALNEGO BROWARA!!!!!! KONIEC KROPKA
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-11-17, 19:05:58
Top użytkownik
Witam

Nie koniec, chce kuwrwa zobaczyć roztłoczoną rurę 6mm w którą wchodzi druga rura 6mm. Żeby było wszystko jasne. Bo robię instalacje na codzień i nie lubie jak ktoś mi mówi że białe to czarne.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

irroda

2009-11-17, 19:07:22
Zaawansowany użytkownik
---->> r12
możesz opisać wspomniany przez ciebie sposób z gwintownikiem,

poprostu nie widze koncepcji
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-11-17, 19:26:05
Zaawansowany użytkownik
Jeden rozjusza i się śmieje a reszta się wkurza . Poco , czy coś to da .
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

dominik486

2009-11-17, 19:39:51
Zaawansowany użytkownik
http://www.internetowy.agdex.com/przyrza...-p-49.html

Kupcie, Ci co nie mają ten nie drogi przyrząd a napewno pommoże nie raz Big Grin
Są jeszcze inne starsze modele i działają. Smile Mój ma ładnych parenaście lat ale podobny do tego tutaj - po ojcu ;P
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-11-17, 19:40:18 przez dominik486.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-11-17, 19:53:44
Top użytkownik
dominik486 napisał(a):http://www.internetowy.agdex.com/przyrza...-p-49.html

Kupcie, Ci co nie mają ten nie drogi przyrząd a napewno pommoże nie raz Big Grin
Są jeszcze inne starsze modele i działają. Smile Mój ma ładnych parenaście lat ale podobny do tego tutaj - po ojcu ;P
Witam

Pokaż mi zrobiony kielich na rurze 6mm, zrobiony tym przyrządem. Mam roztłaczarkę i robię ręcznie kielichy. Udało mi się zrobić na 8mm, taka rura wychodzi z jednostek wewnętrznych. Przy montażu zaworu rozprężnego w ścianie pod jednostką trzeba skrócić rurę żeby podłączyć do tego zaworu. Mówię o systemie VRF. Nawet w tych ręcznych nie ma możliwości zrobienia prawidłowego kielicha. Przynajmniej ja nie umiem. Więc niech ktoś pokaże sztukę, zrobi zdjęcie i wstawi. Ooo.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

dominik486

2009-11-17, 19:59:18
Zaawansowany użytkownik
Ja cały czas o poszerzaniu czyli roztłaczaniu "ekspanderach" mówię, a nie o kielichach Tongue
Dobra, kłuccie się bezemnie Big Grin
Pozdraiwam
  • Odpowiedz

wit

2009-11-17, 20:09:28
Top użytkownik
witam.
większe średnice -kielich robię roztłaczarką cps. Małe średnice -albo złączka z "pasującej" rurki większej średnicy -albo kielich robiony oszlifowanym wiertłem.

Ściślej stare wiertło obciąć w miejscu gdzie zaczyna się pełny materiał -część mocująca. Ta część wiertła w wiertarkę i na obroty -i na szlifierce zeszlifowujemy na stożek... ślady szlifowania rysy nawet wskazane.

-wykręcamy z wiertarki i mamy tani prosty przyrząd. ja mam takie średnicy 6 i średnicy 8mm.
jak trzeba kielich -to nasz przyrząd w wiertarkę -duże obroty -i z czuciem wirujący stożek wciskamy w rurkę.
tarcie rozgrzewa rurkę i jednoczesnie rozwalcowuje. powstają całkiem zgrabne kielichy. Raczej dość płytkie -przy głębokim kielichu robionym tą metodą troszkę przegrzewa się rurka i kielich się osłabia lub wychodzi nierówny. ale taki na 5mm to wychodzi nieźle.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-11-17, 20:25:43
Top użytkownik
Witam

Chce zobaczyć [Obrazek: ranting.gif] kielich do lutowania metodą kapilarną wykonany na rurze 6mm. Prawidłowo. Lepiej spełniający zadanie niż mufka.

Pozdrawiam

Na własne oczy [Obrazek: blowup.gif] kuwrwa.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-11-17, 20:47:28
Top użytkownik
Witam

To nie jest 6mm

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

p.obelix

2009-11-17, 20:52:49
Zaawansowany użytkownik
No poprostu boki zrywać tak się uśmiałem że mało z krzesła nie spadłem czytając ten temat.
Wielki szacunek dala kolegi mg_1
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-11-17, 20:56:25
Top użytkownik
Witam

Na zdjęciu jest ponad 7mm Big Grin
Ja mam podobnej konstrukcji przyrząd do robienia kielichów(roztłoczania) i nie przewidzieli w nim bolca do 6mm. Rozglądałem się za jakimś porządnym ale nima. Dlatego stosuje mufki.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-11-17, 21:07:07
Top użytkownik
Witam

MG_1 zwracam honor, jak powiększyłem zdjęcie to faktycznie 6mm. Ale problem widzę teraz w swoim zestawie, tam jest jakaś niewydarzona końcówka, która mi rozwala kielichy na rurze 6mm, stąd te zamieszanie Big Grin

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

barbie

2009-11-17, 21:15:33
Top użytkownik
rura na fotografi jest cieńkościenna standartowa 6 ma ściankę grubości 1 mm.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-11-17, 21:19:54
Top użytkownik
r12 napisał(a):
stefanbud napisał(a):Witam

Na zdjęciu jest ponad 7mm Big Grin
Ja mam podobnej konstrukcji przyrząd do robienia kielichów(roztłoczania) i nie przewidzieli w nim bolca do 6mm. Rozglądałem się za jakimś porządnym ale nima. Dlatego stosuje mufki.

Pozdrawiam
Stosój przekroje dla chłodnictwa.Dlatego nie kupisz dziwadeł za przeproszeniem dla chydraulików.
Witam

Rzyje s poprwek po ślusażah.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-11-17, 21:27:52
Top użytkownik
r12 napisał(a):
stefanbud napisał(a):
r12 napisał(a):Stosój przekroje dla chłodnictwa.Dlatego nie kupisz dziwadeł za przeproszeniem dla chydraulików.
Witam

Rzyje s poprwek po ślusażah.

Pozdrawiam
Ślus wykstałcenia to niegłupia osoba .wie co to gwintownik.
Witam

I do czego słóży.

Pozdrawiam Big Grin
  • Odpowiedz

barbie

2009-11-17, 21:30:53
Top użytkownik
dyskusja była na temat rurki 6 mm.
  • Odpowiedz

barbie

2009-11-17, 21:38:51
Top użytkownik
typowa rurka serwisówki do napełniania to 6 o grubości ścianki 1 mm do połączenia z rurką napełniana sprężarki stosuję mufkę lub kolanko-nigdy nie miałem problemu ze szlaką lub innymi zanieczyszczeniami.
  • Odpowiedz

VIVA

2009-11-18, 17:28:42
Nowy użytkownik
Każdy sposób dobry który prowadzi do finału, ja używam od 15 lat takiej maszyny
http://www.rems.de/go.aspx?lid=4&tid=15&pgid=8#l8 " Rems Twist Hurican" nie jest dla zbyt małych średnic ale podstawowa zaleta to że robię to również z rura twardą.
  • Odpowiedz

barbie

2009-11-18, 18:02:42
Top użytkownik
to bardzo dobre narzędzie dla hydraulików,do chłodnictwa nie nadaje się ze względu na metalowe opiłki.
  • Odpowiedz

VIVA

2009-11-18, 18:17:48
Nowy użytkownik
Trochę zabrudza , ale zasada jest dobra i można to odpowiednio przerobić.
Tak nie w temacie to Rems ma bardzo mocne narzędzia.
  • Odpowiedz

VIVA

2009-11-18, 18:43:27
Nowy użytkownik
Dla ścisłości dla lutowania twardego głębokośc kielichów wystarczy w granicach 2-5 mm , to nie jest lutowanie cyną.
Oferta z innej beczki sprzedam mufy Cu -76 mm takiej spęczrki nie macie (a ja mam)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-11-18, 18:45:38 przez VIVA.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-11-18, 18:46:47
Top użytkownik
r12 napisał(a):A ja poczytał bym z chęcią o metodzie kapilarnej,o której pisał Stefanbud o rozpęczaniu CU..
Witam

Ale wiesz co to za metoda, czy mam od początku ? Big Grin mądralko.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 4 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa