Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

ilość czynnika w układzie.?????????

17 Odpowiedzi, 16422 Wyświetleń

quatrek

2007-05-30, 17:41:41
Nowy użytkownik
witam
pozdrawiam wszystkich i dziękuje za udzielone mi wcześnij odpowiedzi na tema uruchomienia split'a
mam jednak jeszcze jedno pytanie:
czy posiadając pompe próżniową i zestaw manometrów jestem w stanie stwierdzić czy mam należytą ilość czynnika w układzie i ewentualnie jaka ilość jego brakuje????????
dzięki za mam nadzieję wyczerpujące odpowiedzi
a jeśli nie jestem w stanie dokonać tego tym sprzętem to co mi jest do tego potrzebne i jak to się robi???????
jeszcze raz dzięki
pozdro
naka
  • Odpowiedz

senior

2007-05-30, 21:36:43
Zaawansowany użytkownik
wystarczy zwykły mamometr niskiego ciśnienia
UWAGA! gdy tak sprawdzasz to nie właczaj grzania
musisz ustawić odparowanie na poziomie zera stopni, zależnie od użytego czynnika, wartości ciśnień będą inne
2, przed ładowaniem postaw butlę na wadze, ładuj jak wyżej jeśli będzxie odpowiednie odparowanie popatrz na wagę i gotowe
  • Odpowiedz

drake

2007-05-30, 23:35:55
Nowy użytkownik
senior napisał(a):wystarczy zwykły mamometr niskiego ciśnienia
UWAGA! gdy tak sprawdzasz to nie właczaj grzania
musisz ustawić odparowanie na poziomie zera stopni, zależnie od użytego czynnika, wartości ciśnień będą inne
2, przed ładowaniem postaw butlę na wadze, ładuj jak wyżej jeśli będzxie odpowiednie odparowanie popatrz na wagę i gotowe
Senior po której stronie wisły szkołe kończyłeś? musimy się spiknąć.
Rada trochę do du.....
  • Odpowiedz

senior

2007-05-31, 07:38:44
Zaawansowany użytkownik
ok napisz w 2 zdaniach więcej czegoś pożytecznego niż ja , to może pozwolę Ci mnie zobaczyć
  • Odpowiedz

kubowy

2007-05-31, 12:55:26
Użytkownik
Drake do tej twojej du..., to jest papier toaletowy. A manometr na ssaniu sprężarki mówi nam o temperaturze odparowania czynnika chłodniczego, ale co ja będę cię uczył.
  • Odpowiedz

quatrek

2007-05-31, 20:56:20
Nowy użytkownik
ALE ALE PANOWIE ....................
bez osobistych wycieczek.........
kubowy to ja chcę się czegoś nauczyć, senior napisał to bardzo logicznie, ale jak dla mnie trochę nie zrozumiałym językiem.
czy możecie mi powiedziedzieć krok po kroku co i jak po kolei się robi, jak już wiecie manometry mam.
nie mam pojęcia co to znaczy "ustawić poziom odparowania" i nie wiem kiedy "będzie odpowiednie odparowanie"
pozdrawiam i liczę na wyrozumiałość
  • Odpowiedz

drake

2007-05-31, 22:28:45
Nowy użytkownik
senior napisał(a):ok napisz w 2 zdaniach więcej czegoś pożytecznego niż ja , to może pozwolę Ci mnie zobaczyć
Kolega quatrek wyraźnie napisał że chodzi mu o sprawdzenie splita, więc po cholerę piszesz mu o ustawieniu odparowania skoro jest ono nie REGULOWANE w splicie.
W splitach nie występują zawory rozprężne, tylko przeważnie kapilary czasem dodatkowo przy większych mocach acutrony.
A jeśli już nawet, chcesz koniecznie ustawić to odparowanie i to na poziomie 0 stopni to chyba wziołeś pod uwagę czynnik R22 (i idealne warunki odbiorowe), z którym to nie są już sprzedawane urządzenia. Dla przypomnienia, w nowych splitach jest R407C lub R410A a tam są inne temperatury czynnika na odparowaniu.
Mam nadzieję że jak coś ustawiasz już na 0 stopni odparowania to bierzesz pod uwagę temperaturę medium przepływającego przez parownik, co ma tutaj duże znaczenie, oraz jego czystość.
Idąc dalej a propo ustawiania, to odparowanie jest wynikowe i jest zależne od różnych czynników. I NIE ustawiasz maszyny na odpowiednie odparowanie tylko ustawiasz superheating (przegrzanie) co jest NAJISTOTNIEJSZYM parametrem w każdej maszynie chłodniczej i to od tego parametru zależy czy nasz kompresor będzie pracował 1 rok czy lat 20.

kubowy napisał(a):Drake do tej twojej du..., to jest papier toaletowy. A manometr na ssaniu sprężarki mówi nam o temperaturze odparowania czynnika chłodniczego, ale co ja będę cię uczył.
Wątpie w to, iż byś mnie nauczył czegokolwiek z dziedziny chłodnictwa.

Kolego quatrek jeśli już chcesz koniecznie wiedzieć czy masz dobry stan ilości czynnika chłodniczego w układzie to najprostrzą metodą jest:
Na skraplaczu czyli jednostce zewnętrznej masz tabliczkę znamionową jest tam napisane ile i jakiego czynnika powinno być do tego dodajesz odpowiednio na każdy metr instalacji powyżej 5 mb odpowiednią jego ilość w zależności jaki jest użyty. Czyli maszyna do odzysku, wyciągasz wszystko robisz próżnię, ładujesz wcześniej wyliczony stan w postaci płynu i po zawodach.
Sprawę odparowania olej, koledzy wiedzą że gdzieś dzwoni ale nie wiedzą, w którym kościele.
  • Odpowiedz

drake

2007-05-31, 23:10:50
Nowy użytkownik
W splitach, tak jak pisałem wcześniej jest kapilara i żadne z wymienionych wyżej przezemnie parametrów jest nie regulowana.
Kapilara została odpowiednio dobrana przez fabrykę do danej wydajności urządzenia i tyle z naszego ustawiania.
Ważne aby w środku nie było powietrza, instalacja nie przekraczała długości rurociągu podanej przez producenta i jednostka zewnętrzna była niżej niż wewnętrzna.

Senior wiesz dlaczego? Wink
  • Odpowiedz

drake

2007-05-31, 23:45:58
Nowy użytkownik
Pisałem parametr nie regulowany w sensie zaworu EX i prawidłowym napełnieniu.
Nie reguluje sie układów chłodniczych poprzez odjęcie czy dodanie czynnika, tak jak to robią inni "fachowcy".
Czyli wali na wysokim to upiuścimy, mało chłodzi to troszeczkę dodamy freonu. Takich na kopach wywalamy na zbity pysk.
A jeśli dasz za mało czynnika to i ciśnienie będzie za małe. Nie?
  • Odpowiedz

kubowy

2007-06-01, 13:12:25
Użytkownik
Pierwsza lekcja drake.
Stosunek Pk/Po(czyli ciśnienie tłoczenia do ciśnienia ssania).?
Współczynnik dostarczania?
Lambda sprężarki?
Może ci podaćliteraturę?
  • Odpowiedz

quatrek

2007-06-01, 20:35:37
Nowy użytkownik
witam ponownie
więc może wreszcie doczekam sie konkretów
czy istnieje możliwość określenia ilości czynnika w układzie za pomocą zesawu manometrów (jeśli tak to KUBOWY jak to się robi)? - poproszę o instrukcję krok po kroku.
czy muszę mieć do tego sprzęt do odzyskiwania czynnika i wtedy zważyć i dopełniać?
pozdro
  • Odpowiedz

kubowy

2007-06-02, 06:25:33
Użytkownik
Najprościej: Łączysz manometr z zaworem serwisowym i sprawdzasz ciśnienie jeżeli jest czynnik R407C i 4,5-5,5 bar to jest oki. Świadczy to bowiem, że układ poprawnie pracuje i ilosć czynnika jest oki.
Drugi sposób: termometr i badasz tem. na rurce (tej grubszej) przy zaworze serwisowym jeżeli temp około zera to poezja.
pozdrawiam
  • Odpowiedz

senior

2007-06-03, 10:14:47
Zaawansowany użytkownik
jak by trzeba było za każdym razem odsysać czynnik z układu, by sprawdziś prawidłową ilość, to przy 100 kg r 404a na markecie, to by wszystko spłynęło, dlatego specjalista sprawdza na " zegary" a nie na wagę
w tym przypadku wiem, rozmawiamy o klimie, jednak przemyśl ten przypadek"DRAKE"
  • Odpowiedz

IK

2007-06-03, 14:08:23
Nowy użytkownik
a jeżeli w otoczeniu skraplacza będzie +14Club mniej, w pomieszczeniu będzie ciepło +25C bo jest pomieszczenie dobrze nasłonecznione, producent podaje zakres pracy dla chlodzenia w temp zewnętrznej od +16C do +46, urządzenie bez winterkit, to czy ciśnienia będą odzwierciedlały właściwą pracę?
A tak w ogóle to jaki jest zakres pracy dla galanza (chodzi o temp zewnętrznąWink
  • Odpowiedz

kubowy

2007-06-03, 15:30:09
Użytkownik
ja bym otworzył okno
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-06-03, 15:33:17 przez kubowy.)
  • Odpowiedz

senior

2007-06-03, 19:41:31
Zaawansowany użytkownik
szanowny Drake:
jednostka zewnętrzna z tego co sie domyślam powinna być niżej, aby olej swobodnie powracał do sprężarki swobodnie przepływając i nie zatykają rurociągu.
Z tego co wiem nowe czynniki mają mały współczynnik mieszalności z olejem i nie trzeba aż tak szaleć i centrować jednostki zewnętrznej poniżej wewnętrznej,
jeśli już chodzi o kapilarę: jest to element rozprężny bierny, który się nie reguluje automatycznie( w zaworze rozprężnym jest czujka) i odparowanie w nim trzeba ustawić na odpowiednim poziomie.

ad IK:
w niskiej temperaturze odparowanie będzie poniżej właściwego"wrażenie braku czynnika" stąd dla galanza najniższa temperatura efektywnej pracy to +5 sc(dla grzania), Galanz nie jest idealną klimą i przy zmiennych warunkach zewnętrznych nie będzie działać prawidłowo,ciśnienia nie pokażą prawidłowej pracy ponieważ większość czynnika będzie akumulowana w skraplaczu
  • Odpowiedz

IK

2007-06-03, 20:16:05
Nowy użytkownik
o taką odpowiedź mi chodziło, czyli zanim ktoś zacznie uzupełniac czynnik niech sprawdzi w jakich warunkach urządzenia pracuje (nie chodzi o warunki wewnętrzne) bo może "ten typ tak po prostu ma"...
o tym chyba trzeba było wspomnieć na początku
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa