Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Kasety Sauinier Duval - Pytanie

18 Odpowiedzi, 13132 Wyświetleń

PatrykC

2009-11-29, 15:02:09
Nowy użytkownik
Witam.

Montuje splita z wew. kasetową, 10 - 065 NHKI Dziwi mnie fakt związany z zasilaniem jednostki zewnętrznnej i chciałbym się poradzić. Otóż, zasilanie jest podawane do kasety i z kasety do zewnętrznej. Chodzi o to że w kasecie jest do wpięcia zasilania kość z 4 portami na kable, zero bezpośrednio do obudowy... Pozatym kaseta ma kości z portami na kabel sterujący do zew i [jak przypuszczam] na kabel do pilota przewodowego[oznaczenia X, Y i coś jeszcze] Wywnioskowałem że zasilanie do zewnetrznej muszę poprowadzić z kości do której wchodzi zasilanie kasety, kość jest przystosowana do mostkowania... I tu moje pytanie: Skąd mam do diabła wziąć takie mostki ??[przystosowanie to poprostu wystające pionowo do góry po 2 piny od każdego kabla] w komplecie z klimatyzatorem ich nie było a nie widzi mi się na skrętkę łączyć przewodów zasilających i mocować ich do tych samych portów... Czy ktoś z szanownych kolegów spotkał się z taką sytuacją ?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-11-29, 15:09:19
Moderator
Witam. Tego modelu nie montowałem ale w 99% urządzeń jest instrukcja instalacyjna która powinna być w komplecie i tam jest wszystko opisane z rysunkami od "a" do "z" Masz instrukcję zapoznawałeś się z nią? Z tego co się orientuję to Stefanbud montuje te urządzenia więc czekaj na jego post i pomoc. Pzdr
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-11-29, 17:06:41
Top użytkownik
PatrykC napisał(a):Witam.

Montuje splita z wew. kasetową, 10 - 065 NHKI Dziwi mnie fakt związany z zasilaniem jednostki zewnętrznnej i chciałbym się poradzić. Otóż, zasilanie jest podawane do kasety i z kasety do zewnętrznej. Chodzi o to że w kasecie jest do wpięcia zasilania kość z 4 portami na kable, zero bezpośrednio do obudowy... Pozatym kaseta ma kości z portami na kabel sterujący do zew i [jak przypuszczam] na kabel do pilota przewodowego[oznaczenia X, Y i coś jeszcze] Wywnioskowałem że zasilanie do zewnetrznej muszę poprowadzić z kości do której wchodzi zasilanie kasety, kość jest przystosowana do mostkowania... I tu moje pytanie: Skąd mam do diabła wziąć takie mostki ??[przystosowanie to poprostu wystające pionowo do góry po 2 piny od każdego kabla] w komplecie z klimatyzatorem ich nie było a nie widzi mi się na skrętkę łączyć przewodów zasilających i mocować ich do tych samych portów... Czy ktoś z szanownych kolegów spotkał się z taką sytuacją ?

Pozdrawiam
Witam

Dasz rade, weź do ręki DTR urządzenia, chwile się zastanów. Rozwiązanie samo najdzie. NIE OBCINAJ ZA SZYBKO ORYGINALNYCH WTYKÓW. Myśl, myśl, myśl Big Grin

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-11-29, 21:39:47
Moderator
Stefanbud jak masz instrukcję instalacyjną w wersji elektronicznej to możesz mi przesłać na maila chętnie zobaczę o co chodzi z tym podłączeniem. Pzdr
  • Odpowiedz

PatrykC

2009-11-30, 10:54:57
Nowy użytkownik
Instrukcja jest ale co z tego ? jest tylko schemat połączenia jednostek, nic więcej. Zastanawiam się tylko gdzie są mostki do kości zasilającej, bo wydaje mi sie że powinny być w komplecie jeżeli z tej kości idzie kabel zasilający do zewnętrznej Wink
W instrukcji nie ma wszystkiego opisanego od A do Z Wink jest tylko kilka schematów i w większości o obsłudze pilota Wink
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-11-30, 13:07:57
Moderator
Hmm.. to masz dziwna instrukcję. Normalnie powinieneś mieć dwie instrukcje w osobnych książeczkach. Jedna dla klienta Instrukcja obsługi a druga tylko i wyłącznie dla Ciebie Instrukcja Instalacyjna którą się nie pokazuje klientowi Smile. Zrób skany albo fotki tych podłączeń i wstaw je na forum. Pzdr
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-11-30, 14:44:39
Top użytkownik
Witam

Czy na pewno chodzi tobie o model 10-065 NHKI? Nie ma w ofercie takich zestawów i nawet urządzeń. Wydaje mi się że chodzi Ci o zestaw SDH 10-066 NK w którym jest jednostka wewnętrzna o oznaczeniu 10-066NHKI. Czy tak?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-11-30, 15:05:24
Top użytkownik
Witam

Z ciekawości poprosiłem Warszawę o DTR tego zestawu. Powiedź nam teraz czego nie rozumiesz w tym podłączeniu.

[Obrazek: 6407a55f91441ed4.jpg]

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-11-30, 18:36:41
Moderator
Proste jak budowa cepa!!
  • Odpowiedz

PatrykC

2009-11-30, 19:03:51
Nowy użytkownik
Potraficie czytać ze zrozumieniem ? schemat podłączenia znam, ogolniak skonczyłem, to potrafie takie rzeczy ^^ Dzis nie było9 mnie na danym obiekcie, ale jutro wam zrobie zdjęcia, bo chyba sie nie rozumiemy... Btw - w kartonie z kasetą była ksiązeczka dla uzytkownika w 4 jezykach[Oczywiście bez PL] w kartonie z zewnętrznyą było DTR... Ale nie o to mi chodzi ludzie w Kasecie kość w którą wpinasz zasilanie ma 4 porty czyli do niej podpinam zasilanie zestawu i zasilanie zewnętrznej. Moje pytanie brzmi, gdzie są mostki, żeby połączyć zasilanie kasety z zasilaniem zewnętrznej. Bo ta kość wyglada mniej wiecej tak że masz port do przykręcenia kabla i Z KOŚCI WYSTAJĄ JESZCZE PIONOWO PO 2 PŁYTKI STALOWE Rozumiecie, czy dalej nie bardzo ? I w moim wyobrażeniu powinny być w zestawie dwa kawałki kabla z zarobionymi złączkami pasującymi do tych pionowych płytek, tak żeby zmostkować [czytaj utworzyć połączenie] Kumacie, czy dalej nie ?
  • Odpowiedz

Shitashii

2009-11-30, 19:38:50
Moderator
Chłopie, ale się pierdolisz z byle kabelkami. Podkręć pod jedną śrubkę i masz z bani. A jak chcesz mostkować te "blaszki" to kup sobie np w motoryzacyjnym wsuwki i zrobisz mostek. To chyba Twój pierwszy klimatyzator.
Powodzenia.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

PatrykC

2009-11-30, 19:49:26
Nowy użytkownik
Shitashii - Adekwatny masz "Chłopie" podpis Wink Liczę na porade bardziej fachową, a nie aby zrobić, "a co potem z tego bedzie to sie potem bedziem martwili" ;] jeżeli producent taką kośc tam umieścił, to napewno w jakimś celu...
  • Odpowiedz

PatrykC

2009-11-30, 20:32:48
Nowy użytkownik
Tylko spokojnie, nie chciałbym aby moj watek byl zrodlem jakichkolwiek klotni, czy tez sporow na forum, mam watpliwosci odnosnie braku mostkow w zestawie i oraz tego dlaczego producent takowych nie dal to tyle, nie schodzmy z tematu koledzy.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-11-30, 20:40:15
Moderator
PatrykC napisał(a):Tylko spokojnie, nie chciałbym aby moj watek byl zrodlem jakichkolwiek klotni, czy tez sporow na forum, mam watpliwosci odnosnie braku mostkow w zestawie i oraz tego dlaczego producent takowych nie dal to tyle, nie schodzmy z tematu koledzy.
Zrób zdjęcia w miarę dokładne i wstaw na forum i będzie po problemie. Co do tego aby producent zapomniał czegoś dołożyć do kompletu mało prawdopodobne ale nie można wykluczyć ale..... czekamy na zdjęcia. Pzdr
  • Odpowiedz

barbie

2009-11-30, 20:40:57
Top użytkownik
są modele klimatyzatorów gdzie zasilanie można podłączyć do kasety lub do jednostki zewnętrznej .najlepiej obejrzyj schemat na pokrywce przyłącza jednostki zewnętrznej i na pokrywce elektroniki w kasecie.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-11-30, 21:03:36
Top użytkownik
r12 napisał(a):
stefanbud napisał(a):
PatrykC napisał(a):Witam.

Pozdrawiam
Witam

Dasz rade, weź do ręki DTR urządzenia, chwile się zastanów. Rozwiązanie samo najdzie. NIE OBCINAJ ZA SZYBKO ORYGINALNYCH WTYKÓW. Myśl, myśl, myśl Big Grin

Pozdrawiam
Stefan dajesz rady fajnie.Chodziło o dtr a nie instrukcję użytkownika.
Witam

Ty R12 to wiem że nie rozumiesz.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-11-30, 21:12:47
Top użytkownik
PatrykC napisał(a):Potraficie czytać ze zrozumieniem ? schemat podłączenia znam, ogolniak skonczyłem, to potrafie takie rzeczy ^^ Dzis nie było9 mnie na danym obiekcie, ale jutro wam zrobie zdjęcia, bo chyba sie nie rozumiemy... Btw - w kartonie z kasetą była ksiązeczka dla uzytkownika w 4 jezykach[Oczywiście bez PL] w kartonie z zewnętrznyą było DTR... Ale nie o to mi chodzi ludzie w Kasecie kość w którą wpinasz zasilanie ma 4 porty czyli do niej podpinam zasilanie zestawu i zasilanie zewnętrznej. Moje pytanie brzmi, gdzie są mostki, żeby połączyć zasilanie kasety z zasilaniem zewnętrznej. Bo ta kość wyglada mniej wiecej tak że masz port do przykręcenia kabla i Z KOŚCI WYSTAJĄ JESZCZE PIONOWO PO 2 PŁYTKI STALOWE Rozumiecie, czy dalej nie bardzo ? I w moim wyobrażeniu powinny być w zestawie dwa kawałki kabla z zarobionymi złączkami pasującymi do tych pionowych płytek, tak żeby zmostkować [czytaj utworzyć połączenie] Kumacie, czy dalej nie ?
Witam

Nowe modele np. ścienniaków mają trochę inne podłączanie, dlatego napisałem o obcinaniu wtyczek oryginalnych. W tym roku montowałem stare modele kasetonowych z 2008 i w tych nie było nic niepokojącego. Dlatego trochę zironizowałem Twój post Big Grin. Pytałem technicznego z Duvala czy jest coś takiego jak mostki, powiedział że nie ma. Może faktycznie zrób to zdjęcie. Jak chcesz DTR po Polsku to Ci prześle na maila zwrotnego.

Pozdrawiam

Znowu ten starej daty niereformowalny wszystko wiedzący zaśmieca forum Big Grin
  • Odpowiedz

barbie

2009-11-30, 21:19:56
Top użytkownik
na schemacie jest błąd -ekran przewodu sterowniczego podłącza się do masy tylko z jednej strony.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa