Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pytanie o klimatyzator przenośny

9 Odpowiedzi, 22865 Wyświetleń

tommi184

2007-05-08, 11:24:00
Nowy użytkownik
Witam.

W jednym ze sklepów jest do kupienia klimatyzator przenośny firmy Alaska MAC 9010, z kompresorem Hitachi. Cena to nispelna 1000 PLN. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie jest to jakieś cudo.

Mieszkam w dwupokojowym mieszkaniu. Problem polega na tym, że posiadam psa, który źle znosi wysokie temperatury, a przesiaduje sam ( ważne o tyle, że gdyby ktoś był w domu to można wtedy delikatnie obniżyć temp. poprzez otwarcie okna po zacienionej stronie).
W związku z tym klimatyzator miałby po prostu obniżyć temp. przez kilka godzin dziennie. Nie zależy mi na pracy " na okrągło", czy też od rana do wieczora.

I tu moje pytanie. Czy warto? I czy fakt, że urządzenie posiada kompresor Hitachi ( chyba dobry, ale przyznaję się, że moja wiedza na ten temat jest słaba) i 2 lata gwarancji coś zmienia?

Bardzo proszę o pomoc.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-05-08, 12:35:55 przez tommi184.)
  • Odpowiedz

senior

2007-05-08, 19:51:33
Zaawansowany użytkownik
czy warto:
to zależy jak drogi był zakup psa:-)
to że gwarancja jest na dwa lata nie znaczy, że Ci ją naprawią za darmo, takie firmy sprzedając klimę po tak niskiej cenie, zawsze Ci powiedzą, że to Twoja wina.
Jakość kompresora HITACHI przedstawie na znanym przykładzie:firma BOSH, też ma bardzo dobre elektronarzędzia tzw.profesjonalne( niebieskie), jednak często spotyka sie zielone( dla majsterkowicza) i też nazywane są BOSH, zapewne podobnie jest ze sprężarką HITACHI
  • Odpowiedz

tommi184

2007-05-21, 08:04:21
Nowy użytkownik
ok Smile
dzieki za info. generalnie tez mam takie odczucia.

W takim razie znalazlem inny; DESA AC 120E.
Ten juz chyba markowy? Może ktoś ma jakies doswiadczenia z ta marka?
  • Odpowiedz

kubowy

2007-05-21, 17:34:33
Użytkownik
Podniosłeś poprzeczkę nieco wyżej, jak zwykły przenośny to bierz najtańszy. Z klimatyzatorami się teraz porobiło tak jak z lodówkami. Jak środek markowy a reszta "beznazwy", i niechodzi ci o ciszę to bierz najtańszy. Poszukaj na allegro jakieś chińskie marki no i nie takiej dużej mocy.
Pozdrawaim
  • Odpowiedz

olalita

2007-06-06, 16:14:59
Nowy użytkownik
Witam,
Prowadzę solarium, na ok 84m2 mam 4 łóżka. W lato jest strasznie gorąco. Chciałabym kupić klimatyzator przenośny (nie jest to mój lokal) .Myślałam nad Alaska Mac 12010 ,ale nie jestem przekonana czy to dobry pomysł,
Proszę o podpowiedź
  • Odpowiedz

mruczus

2007-06-13, 14:21:06
Nowy użytkownik
olalita napisał(a):Witam,
Prowadzę solarium, na ok 84m2 mam 4 łóżka. W lato jest strasznie gorąco. Chciałabym kupić klimatyzator przenośny (nie jest to mój lokal) .Myślałam nad Alaska Mac 12010 ,ale nie jestem przekonana czy to dobry pomysł,
Proszę o podpowiedź
Generalnie klimatyzatory przenośne są droższe niz stacjonarne, więc jeśli tylko właściciel budynku się zgadza, lepiej kupić stacjonarny i długo szukać za tanim monterem. Przenośny powinien być typu split i mieć zamontowaną sprężarkę w części zewnętrznej. Widziałem taki w ofercie sklepu niemieckiego w cenie około 6000 zł. Od biedy można kupić split ze sprężarką w części wewnętrznej, ale hałas może być nie do wytrzymania. Mam taki przenośny split ze sprężarką w części wewnętrznej, który stoi ode mnie 4 metry i hałas jest dla mnie za duży (40 dB). Kupiłem go z drugiej ręki, podobno z wyprzedaży za 1400 zł. Nie radzę kupować przenośnego jednoczęściowego, bo będzie chodził głośno jak kosiarka do trawy i wydajność ma trzy razy mniejszą od dwuczęściowego z powodu ściągania przez niego powietrza (do chłodzenia grzejnika) z chłodzonego pomieszczenia. Moc chłodząca klimatyzatora zależy w dużym stopniu od rodzaju izolacji i grubości murów. Zła izolacja może wymagać dwa razy większej mocy chłodzącej.
  • Odpowiedz

korallgoll

2007-06-13, 18:23:14
Nowy użytkownik
mruczus napisał(a):
Proszę o podpowiedź
Generalnie klimatyzatory przenośne są droższe niz stacjonarne, więc jeśli tylko właściciel budynku się zgadza, lepiej kupić stacjonarny i długo szukać za tanim monterem. Przenośny powinien być typu split i mieć zamontowaną sprężarkę w części zewnętrznej. Widziałem taki w ofercie sklepu niemieckiego w cenie około 6000 zł. Od biedy można kupić split ze sprężarką w części wewnętrznej, ale hałas może być nie do wytrzymania. Mam taki przenośny split ze sprężarką w części wewnętrznej, który stoi ode mnie 4 metry i hałas jest dla mnie za duży (40 dB). Kupiłem go z drugiej ręki, podobno z wyprzedaży za 1400 zł. Nie radzę kupować przenośnego jednoczęściowego, bo będzie chodził głośno jak kosiarka do trawy i wydajność ma trzy razy mniejszą od dwuczęściowego z powodu ściągania przez niego powietrza (do chłodzenia grzejnika) z chłodzonego pomieszczenia. Moc chłodząca klimatyzatora zależy w dużym stopniu od rodzaju izolacji i grubości murów. Zła izolacja może wymagać dwa razy większej mocy chłodzącej.
Zgadzam się z MRUCZUSIEM ale nie do końca. Klimatyzator działa jak pompa ciepła - tzn. przenosi energię i nie prawda jest, że zasysane powietrze z zewnątrz pogarsza sprawność 3-krotnie. Zgadzam się, że sprawność jest mniejsza ale o okolo 20%. Co do pozostałych wypowiedzi MRUCZUSIA - to ma rację. Jeśli chcesz klime w lokalu komercyjnym to wyłacznie splita i to stacjonarnego. Jednostką w chłodnictwie jest BTU. Najlepiej przyjmij sobie 800-1000 BTU/m2.
  • Odpowiedz

olalita

2007-06-16, 09:11:23
Nowy użytkownik
Witam,
Dziękuje za odpowiedź, wyszło mi po przeliczeniu jednostek BTU 800 x 84 m2 67200 BTU.
Napewno coś źle kombinuje,
Najprościej będzie jak się określę mam 3tyś do wydania i co mam kupić?
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

mruczus

2007-06-20, 06:47:37
Nowy użytkownik
Dziękuje za odpowiedź, wyszło mi po przeliczeniu jednostek BTU 800 x 84 m2 67200 BTU.
Napewno coś źle kombinuje,
Najprościej będzie jak się określę mam 3tyś do wydania i co mam kupić?
Pozdrawiam
To masz niewiele. Zadzwoń do kilku firm w pobliżu oferujących klimatyzatory i montaż. Może się znajdzie klimatyzator odpowiedniej mocy za dwa tysiące pięćset a reszta na montaż. Możesz też szukać ogłoszeń w prasie. Jeśli się nie uda, to może wystarczy na razie ochłodzić jedno pomieszczenie mniejszym klimatyzatorem a w przyszłym roku założysz drugi klimatyzator.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa