Zastanawia mnie takie pytanie. Co kryje się pod pojęciem "serwis" klimatyzacji typu split, invet. Co wchodzi w skład takiego przeglądu technicznego klimatyzatora bo chyba tak można to inaczej nazwać.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
co dokładnie znaczy serwis ?
107 Odpowiedzi, 87919 Wyświetleń|
Wyczyszczenie i wymycie parownika i skraplacza dopowiednimi do tego środkami , Odgrzybienie /dezynfekowanie parownika odpowiednimi środkami , udrożnienie odpływu, sprawdzenie mocowań, sprawdzenie instalacji elektrycznej( podokręcanie zacisków) sprawdzenie parametrów pracy ciśnień i poboru prądu ,wizualne oględziny czy nie ma mechanicznych uszkodzeń itp.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-12-08, 18:38:36 przez byniom.)
Dokładnie tak jak kolega byniom napisał. Ja mam coś takiego: Konserwacja i serwis obejmuje następujące czynności :
a) przegląd obudowy urządzenia, b) przegląd połączeń elektrycznych, c) sprawdzenie szczelności układu chłodniczego, d) sprawdzenie ciśnień pracy na ssaniu i tłoczeniu, e) czyszczenie filtrów powietrza w jednostkach ściennych, podsufitowych, kasetonowych oraz wymiana filtrów w urządzeniach kanałowych. f) czyszczenie skraplacza, g) czyszczenie parownika, h) sprawdzenie układu odprowadzenia skroplin, i) ewentualne uzupełnienie czynnika chłodzącego. Sprawdzenie działania pilota stacjonarnego i podczerwieni. Pzdr
a także to, że importer/przedstawiciel uzna gwarancję urządzenia
w wielu markach klimatyzatorów kanałowych filtry są siateczkowe wielorazowego użytku np YORK,LG.w wielu klimatyzatorach kanałowych filtrów niema.?!
Serwis jest wymogiem gwarancyjnym danej marki klimatyzacji. Najczęściej aby utrzymać fabryczną gwarancję np. 2 czy 3 lata klient musi wykonać dwa serwisy płatne w roku.
niezbędne jest sprawdzenie czy izolacja rur jest w dobrym stanie i ewentualna naprawa .
Witam
W przegląd techniczny klimatyzatora zwanym serwisem wchodzą następujące czynności: - czyszczenie parownika(jednostka wewnętrzna) - czyszczenie skraplacza(jednostka zewnętrzna) - dezynfekcja i odgrzybianie parownika. - czyszczenie filtrów powietrza. - sprawdzenie szczelności układu chłodniczego i jego stanu. - sprawdzenie instalacji elektrycznej łączącej jednostki. - diagnostyka parametrów chłodniczych klimatyzatora. - sprawdzenie poprawności działania funkcji klimatyzatora. - ewentualna wymiana baterii pilota. Wszystko zależy od intensywności użytkowania urządzeń, miejsca zastosowania. Przegląd techniczny klimatyzatora powinien być wykonywany przynajmniej raz w roku, a w niektórych przypadkach częściej. W przypadku gdy chodzi np.: o serwerownie gdzie w grę wchodzą ważne dane ja zalecam przeglądy co 6 miesięcy. Natomiast w przypadku lokali gastronomicznych z ciężkimi oparami tłuszczu co 3-4 miesiące. Klimatyzacja w domowym użytku nie jest narażona na ciężkie warunki pracy więc przegląd raz w roku starczy żeby nie narażać budżetu domowego. Dodatkowo dla klimatyzatorów domowych zalecam samo czyszczenie, dezynfekcje i odgrzybianie jednostek wewnętrznych co pół roku można to wykonać samemu lub zlecić firmie branżowej. Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
bardzo ważne jest sprawdzenie mocowania klimatyzator -złe zamocowanie może spowodować poważny wypadek-to 1 punkt w instrukcji TADIRANA.zalecam czyszczenie syfonów odpływowych,jeśli wogóle są.
Skoro uważasz że pozostałe czynności to naciąganie kasy no to ciekawe co robisz i po co to rabisz ja masz skraplacz zapchany pakułami z topoli , albo filtr na parowniku zapchany jakimiś pyłem że nie przepuszcza powietrza .Uważasz że to powinien serwisant jechać i zrobić za darmo ? skoro mówisz ze to wyciąganie kasy.
warto sprawdzić wielkość bezpiecznika i przewody elektryczne-przekrój i rodzaj,spotkałem w swojej praktyce przewody teleoniczne na zasilaniu,w razie pożaru powiedzą przeglądy były wykonywane.
barbie napisał(a):warto sprawdzić wielkość bezpiecznika i przewody elektryczne-przekrój i rodzaj,spotkałem w swojej praktyce przewody teleoniczne na zasilaniu,w razie pożaru powiedzą przeglądy były wykonywane.Racja, a tym bardziej jeśli klimatyzator nie był przez nas montowany bo "Partacka robota wykonawców instalacji klimatyzacji nie zna granic." ![]() Jednak najważniejsze to czyszczenie i dezynfekowanie parownika bo ta czynnoś za każdym razem jest konieczna a czasami nawet bywa zasyfiona turbinka przeważnie w sklepach spożywczych itp. byniom napisał(a):Skoro uważasz że pozostałe czynności to naciąganie kasy no to ciekawe co robisz i po co to rabisz ja masz skraplacz zapchany pakułami z topoli , albo filtr na parowniku zapchany jakimiś pyłem że nie przepuszcza powietrza .Uważasz że to powinien serwisant jechać i zrobić za darmo ? skoro mówisz ze to wyciąganie kasy.Witam Bynio, przestań kłócić się z PROFESJONALISTĄ. Starej daty ![]() Pozdrawiam
Witam
Przepraszam za Bynia panie R12 Pozdrawiam
Wchodzimy na śliski temat a kłótnia jest niepotrzebna. My robimy usługę a klient ma obowiązek za to zapłacić. TAKIE ŻYCIE. Za darmo nawet w mordę nie chcą lać. Pzdr
Witam
NIE, pełen szacun panie R12. Do klimatyzacji ostatniego mojego klienta ,,zaglądał za 40'' NIEPROFESJONALISTA aż w końcu zaczęło śmierdzieć i połowa personelu zaczęła mieć problemy z górnymi drogami oddechowymi. Zdrowie najważniejsze. Pozdrawiam
popieram R12.
Witam
Ma pan racje w 100% panie R12 i kto zapłacić nie będzie miał. Pozdrawiam
Witam
Ja tam nie wiem panie R12, mało widziałem w życiu. Ja tam się nie znam na potencji ale jak to pan mówi to musi tak być. Są też takie kapturki na rurki. Pozdrawiam
r12 napisał(a):Od tego ludzi dużo nieumiera. Jak umrą wszyscy pozostaje tobie zbieranie puszek.I proponuję za pomocą rękawic dielektrycznych.różnie to bywa?Różnica potencjałów?A komu te puszki sprzeda?
Panowie pieprzycie głupoty , ja napisałem o typowym przeglądzie a wy teraz wymyślacie najczarniejsze scenariusze . Jak widzę że jest partacka robota to tego sie nie tykam chyba że klient zapłaci za wszystkie poprawki a R12 Myślę ż ejesteś jakimś samarytaninem i robisz wszytsko za darmo. Ja nie jestem krwiopijca i nie biorę kasy za nic i tez zwracam uwagę na podłączenia i mocowania jednostek tylko nie sposób o tym wszytskim wymieniać. Czy mampisać że w kilku dokręcałem śruby od uchwytów ? myśle ze nie. Kolega zapytał co to jest ten przegląd więc z grubsza napisałem . Co do instalacji elektrycznej jeżeli by była w takim stanie jak tu opisujecie to tosię kwalifikuje pewnie pod prokuratora a ja pisałem o normalnym czyszczeniu klimatyzatora i wzięcie za to pieniędzy a nie oskubanie klienta !
r12 napisał(a):A tak jeszcze odnośnie życia , co zauważyłem że półmózgi oferują ludziom gratis zabezpieczenie różnicowo-prądowe gratis w blokach starych komunistycznych ze słabym zerem.Porażka.Czy znasz zasadę działania wył. różnicowo-prądowego?
Myślę że w takich blokach to gości nawet na klimę nie stać .
Witam
Ja mam w starym po komunistycznym i jak wkładam palca to wyskakuje. To dobrze panie R12? Pozdrawiam
r12 napisał(a):Nie rozumię o co ci chodzi . Myślę że ludzi nie stać jeszcze na klimę tak że każdy sobie kupuję a tym bardziej jak ktoś mieszka w starym pokomunistycznym bloku to pewnie tym bardziej i co ma do tego moje EGO? Klimy zakładam od 16 lat a sam sobie założyłem dopiero dwa lata temu bo tez mnie nie było na to stać. Założyłem nie poto żeby pokazać sąsiadowi tylko żebym mógł rano wstać do pracy jak człowiek a nie zlany potem i jeszcze potem 14 godzin na sdachu siedzieć.byniom napisał(a):Myślę że w takich blokach to gości nawet na klimę nie stać .Byniom aczkolwiek niemasz za wysokiego EGO
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-12-08, 21:28:39 przez byniom.)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY