Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Podłączenie dwóch klimatyzatorów do jednego nawiewu ?

3 Odpowiedzi, 3296 Wyświetleń

mlody2009

2009-12-08, 09:54:37
Nowy użytkownik
Witam serdecznie, proszę o Waszą opinie:
mam w firmie zastanowić się nad klimatyzacją serwerownii... czytam i czytam już o tym, między innymi przyłożyłem się do Waszego forum.... ( Dzięki za cenne wskazówki Smile , już nie pytam o moc urządzeń itd. itp. Wink ) moje pytanie polega na koncepcji : dwa klimatyzatory kanałowe, po przeciwnych ścianach serwerownii, nawiew doprowadzony od nich rurami do kratki wentylacyjnej/puszki rozprężnej. i tak : mamy dwa klimatyzatory po 4 wyjścia = 8 rur. Chciałbym je podłączyć naprzemiennie do tych puszek - dwie duże, widziałem takie 4-ro przyłączowe od góry. ( czyli na jedną puszkę dwa przyłącza z jednego klimatyzatora a dwa z drugiego ) Do tego na rurach klapa zwrotna, żeby się nie przedmuchiwały <-- to wkład kolegi Wink . Tylko co o tym Panowie sądzicie ?? będzie to działać ? Gdy z 4rech przyłączy będą działać tylko 2 w danej chwili bo to praca naprzemienna / Nie chce mnożyć 8-miu kratek nawiewnych bo to małe pomieszczenie a takie dwie większe byłyby ok. Z góry Dzięki za wasze Opinie Smile
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-12-08, 15:46:05
Moderator
Witam. Hmm... ogólnie nic się nie powinno dziać tylko nie za bardzo wiem jak chcesz instalowac klapy na rurach? Chodzi Tobie o to aby podczas chłodzenia jednym klimatyzatorem powietrze nie zostało wdmuchane do drugiego niepracującego po przez puszkę rozprężną? To może lepiej puszkę w środku przegrodzić? Spotkałem się już z takimi rozwiązaniami że klimatyzatory kanałowe było podwieszone pod sufitem podwieszonym z braku miejsca po wyżej Smile. Tylko pamiętaj że puszki jak i kanały muszą być izolowane na nawiewie. Czy powrót powietrza robisz z puszką powrotną i rurami czy tylko rozszczelnienie sufitu? Jak już będziesz wieszał kanałówki to dobrze jest je tak powiesić aby w razie awarii np. cieknącej skropliny nie lecialo nic na serwery czy inne komputery. Jak potrzebujesz oględzin i rady przez fachowca to w Warszawie i okolicach mogę pomóc. Napisz skąd jesteś to najwyżej ktoś z kolegów podjedzie jak będzie z Twojej okolicy. Czy masz dużą przestrzeń miedzy głównym sufitem a podwieszanym? Czy będziesz mieć możliwość sterowania temperaturą z czujki np.pilota czy z kanałówki? Wyżej pytałem o powrót powietrza bo może mieć to wpływ na prawidłowa pracę urządzenia. Pzdr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-12-08, 15:48:41 przez tommatiz.)
  • Odpowiedz

mlody2009

2009-12-15, 07:48:15
Nowy użytkownik
Dzięki tommatiz Smile
Instalacja ruszyła z uwzględnieniem Twoich wskazówek Smile , zasys powietrza bez obudowy, spod klimatyzatora. Rozprowadzony tylko nawiew. W tym układzie o którym pisałem. Jeszcze raz dzięki za Pomoc Smile . Swoją drogą urządzenia to TOSHIBA RAV, mam nadzieje, że to dobry wybór. /

Już tak ogólnie co do forum to polecam tu posprzątać troszkę.... , według mnie nie potrzebnie nie które osoby mają za wiele do powiedzenia i kłócą się o byle co.

A przecież najważniejsze żebyśmy tylko zdrowi byli.....
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa