Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

czy w Samsungach stosuje się przewody ochronne ?

58 Odpowiedzi, 45155 Wyświetleń
1 2 3 Dalej

barbie

2009-12-15, 17:36:35
Top użytkownik
niedawno na przeglądzie trafiłem na 15 małych splitów Samsunga -chłodząco-grzejących .wszystkie jednostki wewnętrzne i zewnętrzne były połączone 3 żyłowym przewodem-zwykle inne firmy stosują przewód 5 żyłowy,odkręciłem osłonę tabliczki zaciskowej żyła ochronna była podłączona do wentylatora sprężarki,po dokładnych oględzinach zauważyłem jeszcze jeden pojedyńczy przewód bez oponki podłączony do zaworu czterodrogowego .czy Samsung wykorzystuje jako przewód ochronny rury miedziane ? .instalację wykonała jakaś Warzawska firma.
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-12-15, 19:24:25
Zaawansowany użytkownik
r12 napisał(a):Polska norma niedopuszcza takiej ochrony.Po drugie różnicówka z różnicy potencjałów w pewnych warunkach będzie waliła.Np przy zawilgoceniu instalacji chłodniczej poprzez olej w sprężarce.
przepraszam że zapytam , bo nie rozumie .Wilgoć w oleju czy sam olej ma przewodzić potęcjał do obudowy . Jak dla mnie w układzie nie powinno być wilgoci a sam olej nie powinien przewodzić prądu, poza tym chyba różnicówka ma wyłączać jeżeli na układzie elektrycznym pojawi się wilgoć .
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

barbie

2009-12-15, 19:24:51
Top użytkownik
fizycznie wygląda to tak zasilanie z gniazda 230 V w pokoju do jednostki wewnętrznej w jednostce wewnętrznej są 4 izolowane zaciski L,N,1,2 i dziurka z gwintem obok znak masa.nie znalazłem żadnej śrubki do przykręcenia przewodu ochronnego chociaż sprawdzałem w kilku jednostkach.w jednostkach zewnętrznych jest tak samo-4 izolwane zaciski i nagwintowany otworek w blaszanej obudowie,przy nim znak masa.wysyłania fotografi jeszcze nie opanowałem.
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-12-15, 19:32:53
Zaawansowany użytkownik
r12 napisał(a):Rura instalacji chłoodniczej w żadnym przypadku niemoże być traktowana jako element instalacji elektrycznej. NP zero robocze czy uziom lub ochronny
według norm masz racje ale powiedz szczerze czy to jest z sensowne tak czy tak te rurki będą przewodzić .
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-12-15, 19:44:50
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):fizycznie wygląda to tak zasilanie z gniazda 230 V w pokoju do jednostki wewnętrznej w jednostce wewnętrznej są 4 izolowane zaciski L,N,1,2 i dziurka z gwintem obok znak masa.nie znalazłem żadnej śrubki do przykręcenia przewodu ochronnego chociaż sprawdzałem w kilku jednostkach.w jednostkach zewnętrznych jest tak samo-4 izolwane zaciski i nagwintowany otworek w blaszanej obudowie,przy nim znak masa.wysyłania fotografi jeszcze nie opanowałem.
na to wygląda że samsung oszczędza na śrubkach . Big Grin Big Grin
Ja osobiście nie spotkałem się z tym a jeżeli tak to podpiołem pod inną śrubkę która była połączona z obudową pewnie nie zastanawiając się nad tym że brakuje śrubki .
pozdrowionka
  • Odpowiedz

Alpak

2009-12-15, 20:57:10
Użytkownik
monterod2002: średniozaawansowany i takie cos wypisuje... ZAL...
  • Odpowiedz

barbie

2009-12-15, 21:51:09
Top użytkownik
tam trzeba wykonać instalację od nowa przewodem 5 żyłowym.może ktoś kto zakładał nowe Samsungi wie czy fabrycznie śrubki są wkręcone czy zapakowane w odzielnym woreczku.w elektrotechnice często gwinty są nietypowe np. m3,5 w wyłącznikach lub m10x1 w oprawkach do żarówek.
  • Odpowiedz

popeye

2009-12-16, 19:35:38
Użytkownik
Moze w budynku jest siec typu TN-C i monterzy nie wiedzieli jak (albo gdzie ) podlaczyc? Jezeli jest wspolny przewod PEN to trzeba polaczyc N z z uziemieniem. Pozdro
  • Odpowiedz

karol

2009-12-16, 20:19:29
Nowy użytkownik
Nie wiem jak w on-off ale w inwerterach Samsung ma przyłącze ochrony na parowniku po prawej stronie ,widać je dopiero po zdjęciu filtrów .W zewnetrznej zawsze miałem śruby do zera .
  • Odpowiedz

barbie

2009-12-16, 21:32:53
Top użytkownik
wynika z tego że ci co montowali klimy wiedzieli że pod śrubkę ma być podłączony przewód ochronny ,dla niepoznaki odkręcili śrubki do przykręcenia przewodu ochronnego aby inni myśleli że tak ma być.w ramach drobnych oszczędności zastosowali przewód 3 żyłowy zamiast 5 żyłowego.
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-12-17, 22:43:50
Zaawansowany użytkownik
r12 napisał(a):Rura instalacji chłoodniczej w żadnym przypadku niemoże być traktowana jako element instalacji elektrycznej. NP zero robocze czy uziom lub ochronny MONTERROD proszę niezałamuj mnie.A podczas naprawy mechaniczej odłączysz rurociągi a kolega narusztowaniu się do niego przyklei w przypadku przebicia.
nie czujesz jak cię wkręcam Big Grin Big Grin Big Grin
przecież wiadomo primo bezpieczeństwo , więc elektryku młody najpierw podłącz przewody zabezpieczające cię zanim podłączysz fazy które rąbną cię .
pozdrowionka
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-12-17, 22:47:19
Zaawansowany użytkownik
Alpak napisał(a):monterod2002: średniozaawansowany i takie cos wypisuje... ZAL...
masz racje przestane
pozdrowionka
  • Odpowiedz

wit

2009-12-18, 16:19:26
Top użytkownik
Polska norma dopuszcza urządzenia bez ochrony... klasy ochronności urządzeń 0,2,3

0 klasa - jedynie izolacja podstawowa -brak przewodu ochronnego -bezpieczeństwo zapewnione jest poprzez "korzystne warunki środowiskowe" umieszczenie urządzeń poza zasięgiem reki -i brak możliwości jednoczesnego dotknięcia urządzenia oraz czegoś o potencjale ziemi. (np. oprawy oświetleniowe montowane na suficie. często bez przewodu ochronnego)

2 klasa -bezpieczeństwo zapewnione przez zastosowanie odpowiedniej podwójnej lub wzmocnionej instalacji której niszczenie jest mało prawdopodobne.

np. większość urządzeń które oprócz izolacji elementów wewnętrznych mają całkowicie plastikową obudowę -będącą jednocześnie też dodatkową izolacją.

3 klasa -urządzenia zasilane obniżonym bezpiecznym napięciem.

co do uziomu poprzez rurki -według norm rurka nie stanowi przewodu ochronnego ... ale może ją stanowić np goły drut biegnący po tej rurce...
w niektórych przypadkach drut -lub przewód wyprowadzony z urządzenia i w sposób widoczny podłączony do rurki... ale to troszkę naciągane i niezupełnie z naszej branży...

natomiast... klimatyzatory -o ile jednostka wewnętrzna ma plastikową obudowę i żadnych elementów metalowych dostępnych bez jej otwierania -oraz zastrzeżenie w instrukcji , że serwis i otwieranie obudowy np. celem czyszczenia filtrów mogą wykonywać jedynie osoby uprawnione... lub, że przed otwarciem obudowy należy bezwzględnie wyciągnąć wtyczkę z gniazdka -to w zasadzie teoretycznie spełnia wymagania klasy 2... dodatkowo otwarcie obudowy powinno być możliwe jedynie przy użyciu narzędzi. wystarczy jedna śrubka wymagająca śrubokręta.

a jednostka zewnętrzna może spełniać wymagania klasy 0 -jednak to naciągane...
bo już te rurki mogą myć narażone na dotyk....

producent przewidział przewód ochronny i należy go podłączyć. Choćby dodając pojedynczy żółto -zielony kabelek...
bo w razie wypadku sąd może nie chcieć uznać podobnych wywodów jak moje powyżej...

i pewnie zaciski ochronne były... firma montująca te klimy dała nieodpowiedni przewód -zbyt mało żył -czy przez brak wiedzy fachowej czy przez źle pojętą oszczędność -i zabrała śrubki żeby niedoróbka w oczy się nie rzucała...

acha i przestańcie z tym ,że kolega odłączy np rurociąg a drugi serwisant dotknie urządzenie z ewentualnym przebiciem... równie dobrze kolega może i przewód ochronny odłączyć...-totalna bzdura -po to są wymagane uprawnienia SEP żeby wiedział, że nie odłączać i nie dotykać -i kiedy można... serwisant "bawi się z urządzeniami" na własną odpowiedzialność... i dlatego jest serwisantem... i dlatego powinien być przeszkolony -także mieć te SEP. do 1kV

a co do walenia różnicówki -jak wilgoć w układzie...z przewodem ochronnym czy bez walić będzie. Z przewodem jeszcze łatwiej. Ale właśnie po to są różnicówki żeby wywalały w przypadku uszkodzenia izolacji elektrycznej.
  • Odpowiedz

barbie

2009-12-18, 17:56:41
Top użytkownik
do Wita--ten pojedyńczy żółtozielony kabelek musi mieć przekrój 10 mm2.
  • Odpowiedz

wit

2009-12-18, 18:35:58
Top użytkownik
A gdzie napisali, ze konkretnie 10mm2 ???

wymagany przekrój kabelka zależy od zastosowanych bezpieczników i od innych kabelków... tzw "pętla zwarcia"

czasem może wyjść i 100 albo i 1000mm2

mam w pracy żółtozielone kabelki o skromnym przekroju 250mm2 Wink a chyba i 400mm2 by się znalazł...
ale jesteśmy coraz dalej od tematu klimek samsunga...
  • Odpowiedz

barbie

2009-12-18, 18:54:59
Top użytkownik
w przepisach-kup sobie parę książek .
  • Odpowiedz

wit

2009-12-18, 21:15:46
Top użytkownik
barbie napisał(a):w przepisach-kup sobie parę książek .
troszkę książek mam... i chyba to jakiś nowy wymóg... stosunkowo niedawno -niecały rok temu odnawiałem uprawnienia SEP... i jakoś nie przypominam sobie, żeby była mowa o konkretnie 10mm2... cóż mam sklerozę ;(

poniżej wklejam... znalezione na szybko w necie... ( w książkach dłużnej się szuka... ponadto większość książek "elektrycznych" mam w pracy a nie w domu)

"
3.PRZEWODY OCHRONNE I POŁĄCZEŃ WYRÓWNAWCZYCH K1)
Przekroje przewodów ochronnych
Wg PN-IEC 60364-5-54:1999 przekrój przewodu ochronnego nie powinien być mniejszy niż odpowiednia wartość podana w tablicy 54F.
Jeżeli wyznaczona z tej tablicy wartość przekroju nie jest wartością znormalizowaną, należy zastosować przewód o przekroju zaokrąglonym w górę do najbliższego przekroju znormalizowanego.
TABLICA 54F

Przekrój przewodów fazowych instalacji SL (mm2)
Minimalny przekrój odpowiadającego przewodu ochronnego SPE (mm2)
S < 16
S
16 < S < 35
16
S > 35
S/2
Wartości podane w tablicy 54F są obowiązujące dla przewodów ochronnych, wykonanych z takiego samego materiału, co przewody fazowe. W innych przypadkach przekrój przewodu ochronnego powinien być tak, do­brany, aby jego konduktancja nie była mniejsza niż konduktancja przewodu spełniającego wymagania okre­ślone w tablicy 54F.
Przekrój każdego przewodu ochronnego nie będącego częścią wspólnego układu przewodów lub jego osło­na nie powinien być w żadnym przypadku mniejszy niż:
2,5 mm2 w przypadku stosowania ochrony przed mechanicznymi uszkodzeniami,
4 mm2 w przypadku niestosowania ochrony przed mechanicznymi uszkodzeniami.
Połączenia przewodów ochronnych powinny być dostępne w celu przeprowadzania kontroli i badań; nie dotyczy to połączeń niedostępnych lub połączeń w obudowie nierozbieralnej.
W przewodach ochronnych nie należy umieszczać żadnej aparatury łączeniowej, można natomiast, w celu przeprowadzenia badań, przewidzieć połączenia, które można rozłączać jedynie z zastosowaniem narzędzi.
W przewodach ochronnych nie należy instalować cewek urządzeń kontrolnych, w przypadku stosowania elektrycznej kontroli ciągłości uziemienia. "

inne źródło...

" Przekrój PE wegług norm UE

1. Przekrój nie mniejszy niż przewody fazowe ( w zakresie przekrojów do 16mm2 Cu)
2. Jeżeli przewód nie jest żyłą przewodu doprowadzającego napięcie to przekrój minimum 2,5mm2 - gdy jest w ochronie (np rurce) i minimum 4mm2 gdy idzie bez dodatkowej osłony.
Jeżeli rozmawiamy o przewodzie wewnątrz rozdzielnicy to drugi warunek nie musi być spełniony. "
  • Odpowiedz

barbie

2009-12-18, 21:25:10
Top użytkownik
10 mm2 dotyczy PEN .przy pe będzie 4 mm2.
  • Odpowiedz

barbie

2009-12-18, 21:27:01
Top użytkownik
przewody ochronne sprzedają do 35 mm2.
  • Odpowiedz

wit

2009-12-18, 23:08:19
Top użytkownik
barbie napisał(a):przewody ochronne sprzedają do 35 mm2.
to ciekawe skąd w zakładzie gdzie pracuję wzięli przewód ochronny 250mm2 ? skoro takich nie sprzedają...

Kolego... na tym świecie istnieją także urządzenia o troszkę większych mocach...

np. z bezpiecznikami 400A lub większymi... abo z wyłącznikami zabezpieczającymi ustawionymi na 1200A... znam z praktyki... codziennej.

i zarówno zasilanie jak i ochrona są grube.... pojedyncze nitki fazowe grube prawie jak ręka...
  • Odpowiedz

wit

2009-12-18, 23:20:29
Top użytkownik
barbie napisał(a):10 mm2 dotyczy PEN .przy pe będzie 4 mm2.
cytat:

"W sieciach o układzie TN, w których ułożony na stałe, pojedynczy przewód (żyła) spełnia funkcję przewodu ochronnego i neutralnego, przekrój przewodu ochronno-neutralnego PEN nie może być mniejszy niż 10 mm2 Cu lub 16 mm2 Al. W przypadku stosowania przewodów (kabli) koncentrycznych, minimalny przekrój przewodu PEN może wynosić 4 mm2. "

w wątku dyskutujemy o przewodzie ochronnym -czyli PE. Nie myl pojęć. 10mm2 jest wymagane jeśli po tej samej oddzielnej nitce PEN leci zarówno ochrona jak i zero robocze.
Układ praktycznie niedopuszczalny w normalnym "konsumenckim" zastosowaniu.

Stosuje się w zakładach przemysłowych przy dużych mocach. Lub na przyłączach głównych budynku. Obwarowane masą dodatkowych wymogów i zaleceń.

Jak np czteroprzejazdowa sieć powstała jeszcze przed wejściem w życie konkretnej ustawy. Jak odległość do stacji trafo. Jak podstacja zasilająca tylko konkretny zakład. Sporo obwarowań i powiązań. Nas i małej klimatyzacji akurat to nie dotyczy. Chyba,że stawiamy rozdzielnice zasilaną bezpośrednio z trafo "średniego" napięcia... (znaczy się 15 kV ) -wtedy trzeba wgłębić się w temat.
ogólnie... nie wchodźmy w drogę energetykom.
  • Odpowiedz

barbie

2009-12-19, 07:56:41
Top użytkownik
Wit -przyznaję Ci rację dobrze że wyczerpująco opisałeś temat żółto-zielonego kabelka ,ale 4 mm2 to jest trochę grubszy kabelek.kupuję przewody w dużej sieci MORS 35 mm2 to najgrubszy żółto-zielony jakim dysponują.nie napisałeś co sądzisz o łączeniu jednostek pojedyńczum przewodem DY1.5 mm2 niczym nie zabezpieczonym na dachu budynku.uważam że instalację YDY 3x1.5 +DY 1,5 trzeba wymienić na YDY 5x1,5.
  • Odpowiedz

wit

2009-12-19, 11:06:49
Top użytkownik
daj dodatkową nitkę PE 2,5mm2 jeśli leci w jakiś rurkach pcv, peszlu lub chociaż porządnie i gęsto mocowane do rurek chłodniczych -albo lepiej daj 4mm2 co zabezpiecza "samotny" pojedynczy przewód przed zerwaniem. Ochrona pojedynczą dodatkową nitką 4mm2 -przepisom i rozsądkowi stanie się zadość -a dużo mniej roboty i taniej niż wymieniać całe okablowanie na 5x1,5.

Inna rzecz czy starczy nitek przewodów na zasilanie i sterowanie jednostki zewnętrznej... zero robocze, faza na sprężarkę i faza na elektrozawór grzania to 3 nitki.

ale może być potrzeba zero i faza jako zasilanie -sygnał (faza) na cewkę stycznika sprężarki (o ile w jednostce zewnętrznej jest stycznik sprężarki), sygnał na cewkę elektrozaworu -i ewentualnie jeszcze kabelek na wentylator skraplacza... o ile ten jest sterowany z jednostki wewnętrznej. ale może brać zasilanie z tego samego kabelka co sprężarka -i być odpalany przez jakąś automatykę bezpośrednio w jednostce zewnętrznej. Nie wiem jak jest w Twoim przypadku -nie znam tego modelu klimy.
Jak jest nakombinowanie z przewodami (brak ochrony) to może być i mocniej nakombinowane... może "szalony instalator" coś pomostkował żeby na przewodach zaoszczędzić...
  • Odpowiedz

Remik

2009-12-19, 11:51:58
Zaawansowany użytkownik
Jeśli jest przewód YDY 3x1,5 to domyślam się, że żyły są w kolorach:
1.brązowy lub czarny
2.niebieski
3.żółto-zielony
W takim przypadku mamy tylko dwie żyły, które możemy wykorzystać do przesyłu prądu roboczego. Przewód żółto-zielony musi pozostać jako ochronny
W związku z powyższym też uważam, że instalacja powinna być wykonana 5-żyłowum przewodem.
Przekrój przewodu zależy od obciążenia tego przewodu czyli mocy urządzenia i dopiero do takiej instalacji dobieramy bezpiecznik, który zabezpiecza instalację przed skutkami zwarcia.
  • Odpowiedz

barbie

2009-12-19, 12:14:26
Top użytkownik
Remik całkowicie się z tobą zgadzam.klimy są na R410 pobór prądu mniejszy niż 5 A.klimy mają około 3 lat.kto ma zapłacić za modernizację fuszerki ?
  • Odpowiedz
1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa